Bucuria si implinirea mea si a familiei mele

Mesajul Domnului de astazi este adresat tuturor, fie ca sunteti casatoriti, necasatoriti, tineri sau adulti. Este un principiu de viata dupa care toti crestinii sunt chemati sa traiasca.

Traim intr-o societate in care institutia familiei este puternic atacata si lovita din toate partile. Divortul nu mai este un lucru de neacceptat sau o rusine, ci mai degraba o moda si ceva normal printre cuplurile de astazi. Acest lucru este si mai dureros cand se intampla in familiile crestine. Motivul acestei realitati triste pe care familiile o experimenteaza este o lipsa acuta de bucurie. Domnul Isus a spus in Ioan 10:10 ca a venit in lume ca oamenii sa aiba viata si sa o aiba din belsug. Crestinii ar trebui sa aiba mai multa bucurie in  viata si familiile lor decat oricine altcineva pe acest pamant. Asta pentru ca ei stiu ca trecutul le-a fost iertat si viitorul le este asigurat.

Este o ironie faptul ca desi atat de multi oameni spun ca familia este cea mai importanta pentru ei, totusi aleg sa renunte atat de usor la ea. Din ce in ce mai putini sunt cei care lupta pentru fericirea familiilor lor. Copiii se simt neglijati si neimportanti pentru parintii lor. Sotiile se simt deasemenea neglijate de sotii lor si invers. Iar tehnologie care ne-a invadat lucreaza si mai mult impotriva bucuriei din familie. Multi ajung sa creada ca familiile lor trebuie sa fie asa cum vad in filme, sau in showuri TV. Iar apoi lasa internetul, telefoanele mobile sau TV sa le fure putinul timp pe care il au pentru familia lor. Toate dispozitivele electronice si tentatiile de divertisment de toate felurile au ajuns sa sufoce si sa faca familiile sa sufere.

Cineva spunea ca “daca Satan nu poate sa te faca sa fii rau, atunci va face astfel incat sa fii ocupat” Atat de multi crestini sunt epuizati de agitatia vietii la finalul fiecarei zile. Asa ca bucuria si implinirea care au primit-o prin Cristos, au fost inlocuite usor dar sigur de ingrijorare si graba.                                                                                                                                           Ce facem cand ajungem in aceasta situatie. Cum ajungem sa simtim din nou bucurie si implinire in viata noastra si in mijlocul familiilor noastre? Trebuie sa revenim la inceputuri, la baza lucrurilor.                                                                                                                              In primul rand sa facem din nou din Isus Cristos fundatia vietii noastre. De ce? Pentru ca El este sursa bucuriei si a implinirii. Probabil va gandeati ca poate am gasit o noua formula magica a bucuriei si implinirii pe care poate satan a reusit sa v-o fure. Reteta magica este ca atunci cand am ajuns sa ne simtim goi pe dinauntru, sa revenim la Cel ce este sursa bucuriei si implinirii, Domnul Isus. Bucuria este o lucrare care se face din interior spre exterior dragii mei, si nu invers. Bucuria este o roada a Duhului Sfant, nu a banilor. Asta inseamna ca atunci cand simti bucurie in viata ta indiferent de circumstantele in care te gasesti, ai ajuns in punctual in care umbli in Duhul.

Sa mergem inapoi in timp, in jurul anului 62, cand il gasim pe apostolul Pavel intr-o camera rece, urat mirositoare, in lanturi, cu mancare proasta si sanatate subreda scriind pentru noi aceste cuvinte inaltatoare: “Bucurati-va totdeauna in Domnul! Va spun din nou: bucurati-va!” Filipeni 4:4. Cum sa ai bucurie cand te afli intr-o asemenea situatie? Batut si inchis pe nedrept, infometat si bolnav. Nu cred ca vreunul dintre noi am ajuns in punctul in care daca am fi intr-o astfel de situatie, sa simtim bucurie. Daca ne gandim la lucrurile de care ne plangem noi, zi de zi si chiar la cele de care ne plangem in drumul de acasa pana la biserica: de ce oare nu incepe biserica mai tarziu duminica, vai dar ce caldura mare este afara, oare o sa gasesc loc de parcare, etc; este greu sa ne gandim in aceste conditii in care am ajuns sa ne pierdem pacea atat de usor, ca am putea sa simtim bucurie afandu-ne in situatia in care se afla apostolul Pavel.

Din perspectiva lumii, Pavel nu avea nici un motiv de bucurie. Oamenii cred ca motivele bucuriei sunt o slujba bine platita, cu program cat mai scurt, o masina frumoasa, o casa cu piscina, telefon si haine la moda si concedii in strainatate. Exista o lista intreaga de lucruri care ii fac pe oameni sa creada ca le va aduce bucurie. Cum se face insa ca atatia cand ajung sa aiba toate aceste lucruri, sunt tot nefericiti si goi pe dinauntru. Pentru ca nu acestea sunt sursele bucuriei. Tot apostolul Pavel spune in Filipeni 4:11-13 “  Nu zic lucrul acesta avand in vedere nevoile mele; caci m-am deprins sa fiu multumit cu starea in care ma gasesc. Stiu sa traiesc smerit si stiu sa traiesc in belsug. In totul si pretutindeni m-am deprins sa fiu satul si flamand, sa fiu in belsug si sa fiu in lipsa. Pot totul in Cristos care ma intareste.” Secretul bucuriei si al implinirii, sursa puterii noastre nu sunt banii, ci Isus Cristos.

Sunt atatia oameni care au avut de suferit in timpul vietii lor, pentru pierderea sanatatii, pierderea celor dragi, a slujbei, case, samd, dar care nu si-au pierdut bucuria. Trebuie sa intelegem diferenta dintre fericire si bucurie. Fericirea depinde de intamplarile din viata noastra, pe cand bucuria depinde doar de relatia noastra cu Cristos.

Sa va dau un exemplu: In urma cu cativa ani am avut un accident de masina. Dupa socul de moment, m-am dat jos din masina si am vazut ca toata partea din fata a masinii mele era distrusa. Constientizand ca accidentul s-a produs din vina mea am inteles ca toate cheltuielile de reparatie vor fi suportate de mine. Cu toate acestea m-am bucurat ca Domnul a avut grija ca atat eu, cat si cuplul din masina cealalta sa scapam cu bine, fara sa fim raniti.

Vedeti, fericirea este bazata pe intamplarile din viata noastra, dar bucuria tine direct de relatia cu Isus Cristos. Te poti gasi in situatii in viata ta cand nu esti fericit, dar sa simti totusi bucurie.

In al doilea rand, pentru ca familiile noastre sa experimenteze bucuria si implinirea trebuie ca Isus Cristos sa fie centrul familiei noastre. Una din marile probleme din familii este ca atunci cand vin pe lume copiii, totul ajunge sa se concentreze in jurul lor. Ei devin centrul familiei. Unii ar putea spune: “dar ce este rau in asta?”  Pe masura ce amandoi partenerii isi consuma timpul, atentia si energia doar pentru copil, in timp vor aparea tensiuni intre ei. Nu vor mai avea timp unul pentru celalalt, nu vor mai avea energia necesara sa poarte conversatii, vor inceta sa iasa impreuna doar ei doi, sau vor amana sa isi rezolve probeleme, care mai tarziu vor deveni din ce in ce mai mari. Toate pentru ca Isus Cristos este inlocuit de copil din centrul familiei lor.

Un scriitor crestin pe nume Tim Keller a scris in cartea sa “Insemnatatea casnicie” ca este crucial ca fiecare familie sa aiba in centrul ei pe Isus Cristos. Dupa ce ne casatorim cu cineva, trebuie sa fim constienti ca in timp acea persoana se va schimba foarte mult.si nu putem sti in ce mod se va schimba partenerul nostru pana nu ajungem in acel punct. Insa intr-o casnicie care are in centrul sau pe Domnul, va face astefel incat sa nu ne ingrijoram de acest lucru, ci sa asteptam cu entuziasm si nerabdare sa vedem cum va lucra Cristos in inima partenerului nostru. Iar acest lucru va aduce bucurie in familia noastra.

Imi place pasajul din Eclesiastul 4:9-12. In fiecare dintre aceste versete se vorbeste despre binecuvantarea de a fi in doi. Apoi la sfarsitul versetului 12 citim ca funia impletita in trei nu este rupta usor. Atunci cand familia ta este centrata in jururl lui Isus Cristos, El devine cea de-a treia legatura. El este Cel ce aduce bucurie familiei noastre, Cel ce ne tine impreuna si face ca relatiile din familia noastra sa infloreasca. Isus Cristos va face diferenta intre o casnicie mediocra si una binecuvantata, dintre o familie care experimenteaza bucuria in ciuda circumstantelior dificile si una care esuaza sub presiunea greutatilor. Cineva spunea, casnicie nu este o dezbatere care trebuie castigate de una dintre parti, ci este un dans care de care trebuie sa te bucuri.

Deasemenea trebuie sa ne gandim si la faptul ca intr-o buna zi copiii nostri vor creste si vor merge la casa lor. Ce vom face atunci, daca familia si casnicia noastra s-a centrat doar in jurul copiilor si nu in jurul lui Cristos? Domnul Isus este cheia bucuriei, stabilitatii si implinirii familiilor noastre.

In al treilea rand, pentru a avea bucurie si implinire in familiile noastre trebuie sa ne asiguram ca la randul lor copiii nostri inteleg care este scopul lor in viata. Atat de multi oameni cred ca oamenii se nasc si mor, iar asta este tot. Ce existenta trista au cei ce isi conduc vietile dupa aceasta filosofie. Tocmai de aceea copiii nostri trebuie sa inteleaga in aceste vremuri tulburi de necredinta, cine sunt si de ce sunt in aceasta lume? Sa le citim, sa ii invatam si sa le dam un bun exemplu al puterii cuvantului lui Dumnezeu in viata noastra. Este greu sa iti convingi copilul sa fie credincios daca tu nu esti, sa mearga la biserica daca tu nu mergi, sa fie un om drept in tot ceea ce face daca tu nu ii dai acest exemplu. Sa le explicam pasaje precum cel din Psalmul 139:13-16 sau Luca 18:15-17. Scopul omului pe pamant este sa il onoreze cu viata sa pe Cel ce l-a creat. Aceasta trebuie sa fie fundatia invataturii pe care o dam copiilor nostri. Astazi cei mai multi parinti cred ca daca le ofera copiilor lor tot ce isi doresc, sau ii lasa de capul lor sa faca ce vrea, atunci acestia o sa fie fericiti. Nimic mai neadevarat. Copiii au nevoie sa vorbesti cu ei, sa petreci timp cu ei, sa ii disciplinezi si mai ales sa le arati in fiecare zi ca ii iubesti, asa cum Dumnezeu ii iubeste.

As vrea sa inchei prin a va spune ca imaginea familiilor noastre va influenta perceptia oamenilor cu privire la biserica lui Cristos, in bine sau in rau. Cuvantul divort nu trebuie existe in vocabularul familiilor noastre. Este un lucru pe care Dumnezeu il uraste si o piatra de poticnire pentru mantuirea celor necredinciosi. Daca ne dorim bucurie si implinire pentru familiile noastre sa facem din Isus Cristos temelia vietii noastre, centrul familiilor noastre si sa ne invatam copiii care este scopul lor pe acest pamant. O biserica puternica este cea formata din familii puternice. Amin!

This entry was posted in Predici. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code