Sunt prea tanar acum ca sa ii slujesc Domnului

Sunt foarte multe lucruri de spus pe tema ce mi-a fost desemnata si cu siguranta ca nu pot acoperi intr-o ora tot ceea ce Scriptura are de spus despre tineri si rolul lor in biserica. Asa ca ceea ce o sa fac este sa incerc sa ii incurajez pe tineri sa ia aminte la cateva dintre indemnurile pe care Dumnezeu le-a lasat pentru ei pe paginile Scripturii; sa le prezint cateva exemple de tineri care au slujit lui Dumnezeu, chiar daca au trait in vremuri la fel de grele sau poate si mai grele ca cele in care traim noi astazi; si sa le dau doua sfaturi care pe mine m-au ajutat in a-mi intari relatia cu Dumnezeu.

Eclesiastul 11:9 – Aud din ce in ce mai des spunandu-se ca se cere prea mult astazi de la tinerii din biserica si sunt sigur ca aceasta idee este lucrarea diavolului. De aceea mă tem că satan va reuşi să umple mintea tinerilor cu ideea falsă că e imposibil să fii un adevărat creştin în tinereţe. Am văzut mulţi tineri înşelaţi de această idee. Am auzit spunându-se: “Ceri imposibilul atunci când te aştepţi la atâta creştinism din partea tinerilor. Tinereţea nu e vremea lucrurilor serioase. Dorinţele lor sunt puternice, şi niciodată nu s-a intenţionat ca să fie ţinute sub un control atât de strict cum vrei tu. Dumnezeu a vrut ca tinerii să se bucure de viaţă. Va fi timp suficient pentru slujire MAI TARZIU.”                                                         As vrea sa va intreb astazi dragi tineri “ce inseamna mai tarziu?” Dupa ce o sa va luati o slujba? Dupa ce o sa va casatoriti? Cand o sa aveti copii? Cand o sa iesiti la pensie? Ce inseamna oare, mai tarziu va fi vreme si pentru slujire? Am vazut atatia tineri care au fost inselati in acest mod, iar in prezent dupa ce au trecut prin fiecare dintre aceste etape ale vietii nu isi mai fac timp nici sa ajunga duminica la inchinare, nu mai vorbesc de implicare in lucrari de evanghelizare sau slujire. Acest fel de gândire este foarte încurajat de lume. Lumea este bucuroasă să aprobe păcatele tinereţii, considerand un lucru normal ca tinerii să facă lucruri nebuneşti în tinereţe pentru ca oricum este imposibil să-l urmezi cu adevarat pe Cristos cand esti tanar.                                                                                                                                                              Intrebarea mea este: In ce capitol sau verset din Biblie este susţinut acest raţionament al lumii? Oare nu este păcatul păcat, indiferent dacă e înfăptuit la douăzeci, cincizeci sau optzeci de ani? Oare va fi o scuză în ziua judecăţii să spunem: “Ştiu că nu am facut ceea ce trebuia si am păcătuit, dar eram tânăr atunci”?  Sa citim indemnul dat de apostolul Pavel lui Timotei si tinerilor din orice vreme in 2 Timotei 2:22.

 

Ştiu foarte bine că sunt multe dificultăţi pe drumul unui om spre cer. Intotdeauna vor exista piedici atunci când vrei să faci binele, si sa fii diferit de cei din jurul tau, indiferent dacă eşti tânăr sau bătrân. Există greutati, însă asa cum mulţi le-au biruit în trecut, la fel le putem birui si noi in prezent.                                                                                                                                                                                                         Acum unii dintre tineri poate ca spun: “Da, intelegem ceea ce ne spuneti, dar trebuie sa recunoasteti ca incercarile si ispitele tinerilor de astazi sunt mult mai mari decat au fost ale tinerilor despre care citim in biblie. Scriptura ne spune in Eclesiastul 1:9-10 ca afirmatii de genul acesta sunt doar scuze care nu au nici o acoperire in fata lui Dumnezeu. Daniel a fost un tânăr atunci când a început să-L slujească pe Dumnezeu în Babilon. A fost înconjurat de ispite de tot felul. Puţini erau împreună cu el, iar cei mai mulţi erau împotriva lui. Şi totuşi, viaţa lui Daniel a fost atât de ireproşabilă încât nici chiar duşmanii lui nu i-au putut găsi vreo vină. Iar acesta nu este un caz izolat. Timpul nu-mi permite să vă vorbesc acum despre tânărul Iosif incercat si ispitit in orice fel, tânărul Iosua, tânărul Samuel, tânărul David, tânărul Obadia, tânărul Iosia, tanarul Ieremia sau tânărul Timotei. Acestea sunt doar cateva din numele care imi vin in acest moment in gand. Regasim in Scriptura o multime de tineri care au slujit Domnului, desi au fost isptiti si incercati cel putin la fel de tare cum suntem ispititi si incercati si noi, tinerii de astazi.                                                                                                                                                                                            Aceştia nu au fost îngeri, ci tineri, cu inimi la fel ca a noastră. Şi ei au avut de depăşit obstacole, au avut de omorât pofte, au avut de îndurat încercări, si de trecut peste ispite ca oricare dintre noi. Însă, chiar dacă au fost tineri, vietile lor depun marturie că este posibil să-L slujeşti pe Dumnezeu in zilele tineretii tale.

Acum o sa citesc pasajul din Scriptura care in ceea ce ma priveste mi-a descoperit in cel mai frumos mod ce asteptari are Dumnezeu de la mine ca tanar in slujirea pe care i-o aduc in biserica si in afara ei, 1 Timotei 4:12-13.                                                                                             Nu este o sarcina usoara sa fii tanar si sa fii implicat in diverse lucrari de slujire in biserica, mai ales in cea de propovaduire a Evangheliei. Ochii tuturor sunt atintiti asupra ta si toti se asteapta sa fii perfect. Unii frati si unele surori din biserica din care faci parte uita cum erau ei in tinerete, de greselile si slabiciunile pe care le aveau cand erau tineri. Parca unii dintre ei se pricep de minune doar sa critice si au lipsit la partea in care trebuiau sa invete ce inseamna sa incurajezi, mai ales pe cei mai tineri. Pentru ei trebuie citite in fiecare duminica cuvintele lui Pavel din 1 Tes.4:11 “Dati-va toata silinta sa traiti linistiti si sa va vedeti de treburile voastre…” Este in fiecare biserica macar cate o sora sau un frate care vede mai mult de treburile celorlalti decat de treburile lor. Tot ceea ce ei fac in biserica este sa caute defecte si greseli la ceilalti, cand de fapt inima lor este cea compromisa. Apoi se intreaba, oare de ce nu reusesc sa se apropie mai mult de ceilalti frati si surori din biserica. Dar cum sa se apropie de tine omul pe care de fiecare data cand ai ocazia il critici si niciodata nu gasesti pentru el un cuvant de incurajare?

Si Timotei s-a confruntat cu aceasta problema. El era criticat si judecat de cei mai in varsta din biserica, nu pentru felul in care slujea sau predica, ci pentru ca din punctul lor de vedere era prea tanar si neexperimentat pentru aceasta sarcina. De aceea a simtit si Pavel necesar sa ii scrie pentru a-l indemna, responsabiliza si incuraja in lucrarea de lider in biserica, pentru care Dumnezeu il chemase.                                                                                                                                                                       Cum reactionam atunci cand suntem criticati? Uneori alegem sa plecam si sa nu bagam in seama criticile care ni se aduc, alteori stam si ii ascultam pe cei ce ne critica, sau ne maniem si le raspundem criticilor nostri. Indemnul lui Pavel pentru Timotei este sa nu le dea oamenilor motive pentru a a-l critica. Cum poti sa faci asta? Sa te straduiesti sa fii un exemplu, ii spune Pavel lui Timotei. Un exemplu in ce? In cinci domenii ale vietii: vorbire, comportament, dragoste, credinta si curatie.

Pavel incepe cu exemplul in vorbire. Cuvintele sunt primul contact pe care oamenii il au unii cu altii si nu degeaba Iacov vorbeste despre importanta stapanirii limbii. Cuvintele din Iacov 3:9 redau o imagine adesea intalnita astazi printre oameni “cu limba noastra il binecuvantam pe Domnul si Tatal nostru si tot cu ea ii blestemam pe oameni, care sunt facuti dupa asemanarea lui Dumnezeu.” Cu un cuvant poti face pace si tot cu un cuvant poti declansa un razboi. Fii un exemplu in vorbire. Ce lucrare mnunata a facut Dumnezeu in cei care isi pot stapani limba.

Comportamentul este deasemenea o eticheta pentru tanarul crestin. Modul in care reactionam atunci cand suntem nedreptatiti, criticati, batjocoriti sau chiar umiliti trebuie sa il reflecte pe Cristos. Acesta poate fi singurul mod prin care oamenii il pot cunoaste pe Domnul, prin comportamentul nostru. Daca atunci cand suntem la biserica ne vine usor sa avem un comportament crestin, provocarea vine atunci cand suntem in mijlocul oamenilor din lume. Presiunea de a face ceea ce fac ei este foarte mare. Atunci trebuie sa aratam cine stapaneste de fapt in inimile noastre.

Dragostea impartasita este dovada ca ii apartinem lui Cristos. Domnul Isus ne spune in Evanghelia dupa Ioan ca oamenii vor sti ca suntem ucenicii Sai dupa dragostea pe care o avem unii pentru altii. Dragostea nu se poate cumpara, ea este exclusiv o lucrare a Duhului lui Dumnezeu. Fiecare atitudine, reactie, vorba sau fapta vor depune marturie daca dragostea lui Cristos se regaseste in inimile noastre. Fara dragoste apostolul Pavel spune in 1 Corinteni 13 ca suntem nimic. Putem sa avem toate darurile din lume, daca nu avem dragoste suntem pentru Dumnezeu precum un gong de arama zgomotos sau un chimval rasunator.

Credinta este temelia vietii unui crestin, indiferent ca este tanar sau nu „fara credinta este imposibil sa fim placuti lui Dumnezeu.” Evrei 11:6. Poate cel mai mare pacat prezent in biserica de astazi este din punctul meu de vedere, pacatul necredintei. Multi crestini marturisesc cu gura credinta in Dumnezeu, dar indoiala exista in inima lor. De aceea sunt si neputinciosi de multe ori in fata ispitei si incapabili sa isi puna amprenta asupra lumii in care traiesc. Fara o credinta de neclintit in puterea, maretia si promisiunile lui Dumnezeu nu vom putea lasa in urma noastra ceva vrednic de vesnicie. Nu uitati ca “Daca ati avea credinta macar cat un graunte de mustar ati putea sa mutati muntii.”, le-a spus Domnul Isus ucenicilor Sai.

In cele din urma Pavel il indeamna pe Timotei sa fie un exemplu in curatie. Sa te pastrezi curat si neintinat de lume este una dintre cele mai grele lupte ale tinerilor crestini. Intr-o societate care ne bombardeaza din toate directiile cu mizerii, in care toate faptele firii enumerate in Galateni 5:19-21…, sunt acceptate si chiar incurajate, Dumnezeu ne cheama sa fim sfinti asa cum El este sfant. Este cu neputinta pentru orice tanar sa reziste presiunilor si tentatiilor, daca nu este pe deplin predat in mainile lui Dumnezeu. Daca lasam diavolului doar o portita, acesta nu va ezita sa ne ispiteasca si sa ne atace acolo unde suntem slabi. Numai imbracati cu armura lui Dumnezeu suntem protejati impotriva sagetilor arzatoare ale diavolului, Efeseni 6:13-18.

In ultima parte a lectiei as vrea sa dau doua sfaturi tinerilor din biserica noastra:

1. Psalmul 119:1-9: Faceti-va un obicei din cercetarea Scripturilor.                                                                                                                               Sa te intalnesti in fiecare zi cu Dumnezeu in paginile Scripturii este o binecuvantare si o sursa permanenta de incurajare. Nu lăsaţi râsetele prietenilor, nu lăsaţi tv, calculatorul sau alte lucruri să vă împiedice să cititi Cuvantul care da viata sufletului vostru. Luati hotararea nu doar sa aveţi o Biblie acasa, ci sa vă faceti timp pentru ea ca să o citiţi, sa o studiati si sa o intelegeti. Biblia nu este o carte care trebuie doar citita. Este nevoie sa meditezi la invataturile Scripturii si sa te rogi pentru intelegerea lor. Nu lăsaţi pe satan să vă convingă că este o carte doar pentru predicatori sau pentru oamenii în vârstă. Crestinul care nu gaseste placere in citirea bibliei nu are nici o sansa sa-si termine cursa vietii in credinta. El va rataci de pe calea credintei si umblarea cu Cristos va ajunge sa fie doar o indepartata amintire, Psalmul 119:105. Niciodată copilul lui Dumnezeu nu trebuie să se ruşineze de Evanghelia lui Isus Cristos, caci ea este puterea de mantuire a lui Dumnezeu pentru fiecare om, spune apostolul Pavel in Romani 1:16. Evanghelia lui Isus Cristos trebuie citita, inteleasa, aparata, si predicata.

2. 1 Corinteni 15:33: Nu vă faceţi niciodată un prieten apropiat din cineva care nu e un prieten al lui Dumnezeu. Inţelegeţi-mă bine, nu vorbesc aici de cunoştinţe. Nu vreau să spun că nu trebuie să aveţi nimic de-a face cu cineva care nu este creştin. Spun doar ca “tovărăşiile rele” într-adevăr “strică obiceiurile bune”. Aş vrea ca acest verset să poată fi scris pe inimile tuturor tinerilor. Prietenii buni reprezintă una din cele mai mari binecuvântări. Ei ne pot ţine departe de multe rele, ne pot ajuta sa ramanem pe drumul spre ceruri, ne pot spune cuvintele potrivite la momentul potrivit, ne pot trage in sus de fiecare data cand avem nevoie.                                                                                                                                                                                                  Un prieten rău este insa o povară, o greutate care încontinu ne trage înapoi şi ne ţin legaţi de pământ. Rămâi în tovărăşia unui om nemântuit şi e foarte posibil că în cele din urmă sa devii ca el. Cum spune si proverbul, “Spune-mi cu cine umblii ca să-ţi spun cine eşti.”                                                                                                                                                                   Mă întrebaţi ce fel de prieteni să vă alegeţi? Alegeţi-i pe cei care vor fi de folos sufletului vostru, prieteni pe care să îi puteţi respecta cu adevărat, prieteni pe care să-i doriţi aproape pe patul morţii, prieteni care iubesc Biblia, care nu se tem să vă vorbească despre ea, prieteni de care să nu vă fie ruşine la venirea lui Cristos şi în ziua judecăţii. Urmaţi exemplul pe care David vi-l oferă. El spune: “Sunt prieten cu toţi cei ce se tem de Tine, şi cu cei ce păzesc poruncile Tale” (Psalmul 119:63). Amintiţi-vă deasemenea de cuvintele lui Solomon: “Cine umblă cu înţelepţii se face înţelept, dar cui îi place să se însoţească cu nebunii o duce rău” (Proverbe 13:20).                                                                                                                                                                    De un lucru va pot asigura dragii mei, o tovărăşie rea în această viaţă vă va asigura o tovărăşie şi mai rea în viaţa viitoare.

Astazi este vremea voastra dragi tineri ca sa Il slujiţi pe Dumnezeu. Impotriviţi-vă diavolului atunci când vă şopteşte că e imposibil. Fiti un exemplu si nu va lasati descurajati de cei care va critica. Umblati zilnic in adevar prin cercetarea Scripturilor si alegeti-va cu intelepciune prietenii. Poti sa fii tanar si sa traiesti pentru Cristos. Dumnezeul nostru ne-a lasat dovata aceasta scrisa in paginile bibliei si vrea doar sa vada ca noi ne dam toata silinta, iar El ne va da biruinta.

This entry was posted in Predici. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code