Geneza 12
Atunci cand o familie este intemeiata, atat sotul cat si sotia stiu ca impreuna urmeaza sa treaca de-a lungul vietii prin multe incercari si provocari: Fiecare am spus: Jur sa iti fiu alaturi la bine si la rau, in sanatate si in boala, in belsug si in lipsa. Asa ca inca din momentul in care stam inaintea lui Dumnezeu si cerem binecuvantarea Lui pentru intemeierea familiei noastre acceptam si constientizam prezenta viitoare a provocarilor in viata noastra de familie. Dumnezeu a instituit familia atunci cand a creat-o pe Eva cu scopul de a fi “un ajutor potrivit” pentru Adam. Un ajutor in incercari, provocari si situatii de criza.
In Geneza 12, Scriptura ni-i prezinta pe Avraam si Sara, o familie care trece printr-o serie de provocari si crize care le va testa unitatea, curajul, capacitatea de a lupta pentru supravietuire, integritatea, dar mai ales credinta lor in Dumnezeu. Ma veti auzi astazi spunand cateva lucruri despre Avraam pe care poate nu le-ati mai auzit pana acum. In trecut si eu am avut predici in care l-am dat ca exemplu de urmat pe Avraam. Si el ramane un simbol al VT si al Bibliei, dar pana sa ajunga sa fie numit parintele credintei, a trecut prin provocari, care au adus si caderi sau esecuri in viata lui de familie si de credinta.
Provocarea unitatii familiei.
Pasajul incepe cu incercarea unitatii familiei lor. Dumnezeu le cere sa faca un lucru daca nu imposibil, atunci macar foarte dificil. Ii spune lui Avraam astfel: “iesi din tara ta, dintre rudeniile tale si din casa tatalui tau si vino intarape care ti-o voi arata.” Aceasta cerere vine in momentul in care Avraam avea 75 de ani, iar Sara 66 de ani, diferenta de 9 ani dintre ei reiese din informatiile din cap.17. La o varsta la care este foarte greu sa iti schimbi chiar cele mai mici obiceiuri, Dumnezeu le cere sa schimbe totul:tara, casa, prieteni, oameni, obiceiuri,etc. Nu stim exact de cati ani erau casatoriti Avraam si Sara, dar acesta a fost un moment in care dragostea, increderea unul in celalalt si unitatea familiei lor au fost testate. Hotararea de a parasitarain care ti-ai facut un rost, in care locuiesc toate rudele tale, unde numele tau este respectat si unde ai o casa si o stare materiala foarte buna, ca sa pleci intr-un loc in care nu stii ce te asteapta, cu siguranta ca pune pe jar o familie.
Orice familie trece prin astfel de crize cand la un moment dat, mai devreme sau mai tarziu unitatea familiei, increderea unul in celalalt si credinta in Dumnezeu vor fi testate. Atunci va trebui sa punem in practica promisiunea pe care am facut-o unul fata de celalalt si pe care am facut-o impreuna inaintea lui Dumnezeu. Aceasta provocare poate veni de la Dumnezeu, sau poate fi o incercare de la satan. Indiferent de sursa incercarii, modul in care familia va reactiona o poate intari si mai mult sau o poate slabi sau chiar distruge.
Ceea ce invatam de la Avraam si Sara este ca ei au hotarat sa plece impreuna catre necunoscut. Avraam nu a spus ca ar fi mai bine sa mearga el inainte si dupa ce va ajunge acolo si va vedea ce se intampla, o va chema si pe Sara. Impreuna la bine si la rau. Separarea este doar o lucrare a diavolului cu scopul de a slabi si distruge familiile. Unitatea familiei lor si credinta in Dumnezeu le-a fost mai tarziu rasplatita cu urmasi si multe binecuvantari materiale. Dar rasplata nu a venit imediat si nu a venit fara sacrificii.
Provocarea financiara a familiei.
Dupa incercarea unitatii si credintei familiei lor, Avram si Sara trec printr-o noua provocare foarte dura. O provocare de natura economică, de supravieţuire, în faţa căreia au de luat o noua hotărâre foarte grea. Mulţi oameni de pe pământ cunosc prea bine ce înseamnă lipsa banilor, a hranei şi viaţa la limita subzistenţei. Cu siguranta ca si noi ne-am confruntat cu momente dificile din punct de vedere financiar.
Punctul critic al acestei provocari este atunci cand intarain care chiar Dumnezeu ii condusese a venit o foamete mare. Nu vorbim de oricetara, ci de tara in care Dumnezeu ii promisese binecuvantari. Cum să fie foamete înCanaan? Cum s-ar putea gândi cineva ca hrana să lipsească dinŢaraFăgăduinţei, unde citim ca laptele şi mierea curge? Este greu de inteles de ce Dumnezeu l-a chemat pe Avram din tara in care traise, un loc al belşugului,pentru a-l aduce în Canaan, unde să sufere de foame.
Acesta este un mesaj clar pentru fiecare dintre noi, crestinii de astăzi. Foametea este posibilă şi înŢaraFăgăduinţei. Familiile creştine nu sunt scutite de probleme materiale. Ne confruntăm cu crize, chiar şi atunci când mergem pe calea lui Dumnezeu. Să ne amintim că vantul si furtuna au lovit chiar şi barca în care se aflau Domnul Isus şi ucenicii Sai. Furtunile si incercarile vietii pe pamant nu l-au ocolit nici pe Fiul lui Dumnezeu. Lazăr a murit chiar dacă era un prieten foarte bun al Domnului Isus. Insa Dumnezeu a facut o promisiune copiilor Lui. Intotdeauna El va fi aproape de cei care Il iubesc si Il slujesc, în timp de criză, ca să-i sprijine, sa-i intareasca si sa-i mangaie. Amintiţi-vă cuvintele Psalmului 23: „Chiar dacă ar fi să umblu prin valea umbrei morţii, nu mă tem de nici un rău, căci Tu eşti cu mine. Toiagul şi nuiaua Ta mă mângâie.” (vers. 4).
Este posibil ca familia noastra să treacă prin greutăţi financiare si chiar să experimenteze foamea. Şi ne intrebam atunci: este oare posibil ca acest lucru să mi se întâmple mie care merg pe calea lui Dumnezeu? Adu-ţi aminte de Avraam. Foametea era prezentă chiar şi întaraîn care Dumnezeu îl chemase. Şi adu-ţi aminte că aşa cum Dumnezeu a fost aproape de el, la fel, în momentul crizei tale, Dumnezeu va fi aproape si de tine daca Il lasi..
De ce a îngăduit Dumnezeu caŢaraFăgăduinţei să fie lovită de foamete? Nu este uşor de răspuns. Cred ca prin aceasta incercare Dumnezeu a vrut să-l înveţe pe Avraam cateva lectii importante: lecţia supunerii, a răbdării şi mai ales a credinţei.
Dumnezeu are un scop precis în spatele fiecărei dificultăţi prin care trecem. În momentul unei crize financiare, familia poate fi tentată să se îndepărteze de Dumnezeu, să neglijeze adevarateleSalevalori, sau sa isi piarda credinta si loialitate fata de El.
Însă, când familia îşi menţine credinta, integritatea şi loialitatea faţă de Dumnezeu în mijlocul crizei, in Biblie gasim o făgăduinţă minunată in care putem gasi toata incurajarea de care avem nevoie:
„Am fost tânăr şi am îmbătrânit, dar n-am văzut pe cel neprihănit părăsit, nici pe urmaşii lui cerşindu-şi pâinea.” (Psalmi 37:25). Dumnezeu nu părăseşte niciodată pe cel neprihănit si nu-Şi lasă copiii singuri in incercare.
Provocarea caracterului familiei.
Textul biblic spune in vs.11-13 astfel: “Când era aproape de a intra în Egipt, Avraam a zis sotiei sale Sarai: Stiu că eşti o femeie frumoasă. Când te vor vedea egiptenii si isi vor da seama ca esti sotia mea, pe mine mă vor omorî, iar pe tine te vor lăsa in viaţă. Spune că eşti sora mea, ca să-mi meargă bine din cauza ta şi viata sa-mi fie crutata datorită ţie.”
Citim aici cum Avraam face referire la frumuseţea soţiei sale. Dar această observatie nu a fost un compliment adus sotiei lui ci mai degraba o îngrijorare că această calitate a ei urma să constituie o problemă pentru el. Frumuseţea Sarei era un risc pentru Avraam.
Complimente cu privire la frumusetea partenerului de viata si a calitatilor lui sunt cruciale pentru menţinerea unei bune sănătăţi emoţionale în căsnicie. Complimentele oneste trebuie oferite cu regularitate. Este indicat să facem din astfel de complimente un obicei regulat pe toată durata căsniciei, nu doar în perioada de întâlnire, logodnă sau in primii ani de casnicie.
Din această experienţă a lui Avram putem trage cateva concluzii cu privire la curajul, integritatea si taria lui de caracter.
Atunci cand egiptenii au început să admire înfăţişarea plăcută a Sarei, vestea a ajuns pana la palatul lui faraon. Avram a ascuns faptul că Sara era soţia lui, asa ca demnitarii lui faraon au adus-o pe Sara in familia lui faraon ca sa ii fie soţie. Avram nu a făcut nici un gest de împotrivire, dar vedem ca nici Sara nu s-a opus. Deşi sotia lui urma sa treaca prin patul unui alt barbat, Avram a acceptat aceasta rusine, dar a primit in schimb rangul de cumnat al faraonului si foarte multe cadouri din partea acestuia, vs.14-16. Avraam credea că problema lui era frumuseţea sotiei sale, Sara, dar nu frumuseţea ei era adevărata problemă. Problema lui Avraam era frica, lipsa lui de credinţă în Dumnezeu si neasumarea responsabilitatii. Atunci cand Avraam i-a sugerat Sarei să se dea drept sora lui, i-a pasat ei responsabilitatea problemei. I-a cerut să mintă pentru el!
Într-adevăr, Avram şi Sara erau înrudiţi comform versetului din Geneza 20:12 si poate Avram s-a gândit că ceea ce-i cerea Sarei sa spuna nu era chiar o minciună. Însă nici adevăr nu era, pentru că el era căsătorit cu ea. Legal erau soţ şi soţie. Jumătăţile de minciună, jumătăţile de adevăr întotdeauna compromit integritatea. În lumea în care trăim, oamenii preţuiesc tot mai puţin onestitatea, adevărul şi integritatea..
Avram se pare că nu s-a gândit deloc la consecinţele posibile ale unei minciuni aparent nevinovate. El nu şi-a apărat soţia, ci a lăsat-o să se descurce singură în casa unui împărat păgân. Nu si-a apărat nici mariajul, ci l-a tratat ca pe un lucru oarecare, de pe urma caruia putea profita. Nici Sara nu a facut mai multe din acest punct de vedere, ci a acceptat minciuna, compromisul si rusinea de a fi cu un alt barbat cand ea era deja casatorita.
Uneori oamenii au tendinta sa se complaca în lucruri care desi par nevinovate, ameninţă fericirea familiei lor.Lucruri precum pornografia, apropierea prea mare de alte persoane de sex opus, placeri periculoase, alcoolul, drogurile, jocurile de noroc sau implicarea în activităţi ilegale, mai devreme sau mai târziu toate acestea vor cauza durere şi vor crea crize în orice familie.
Pentru Avraam problema era iremediabilă, iar recuperarea soţiei sale era o misiune imposibilă. Dar ceea ce pentru om este imposibil, la Dumnezeu este cu putinţă. De acest lucru ne asigura si Domnul Isus in Matei 19:26, verset care ne da atat de multa incredere si mangaiere.
In versetul 17 citim cum Dumnezeu a intervenit ca să o readucă pe Sara langa Avraam. Nu este minunat să vedem cum se implică Dumnezeu în vieţile noastre ca sa ne rezolve problemele, chiar atunci când gândim că totul este ruinat din cauza alegerilor gresite pe care le luam?
Chiar dacă Avraam a trebuit să îndure indignarea lui faraon, sa accepte rusinea lasitatii sale şi să părăsească Egiptul, Sara era din nou a lui. Lipsa de credinţă, lipsa curajului si a integritatii celor doi au pus in pericol nu numai viitorul familiei lor, dar si al poporuluiIsrael. Dar Dumnezeu avea un plan cu aceasta familie si a salvat-o.
Aceste provocari din familia lui Avraam si a Sarei ne arata ca nu incercarile si crizele vin peste toate familiile. Deasemenea intelegem cum atat de mulţi oameni din cauza indiferenţei lor faţă de Dumnezeu, pierd binecuvântările Lui. Cand nu s-au mai increzut in El, Avraam si Sara si-au pus in pericol familie. Mii de familii s-au năruit din cauza a ceea ce parea sa fie o mica greşeala sau o mica minciuna. Nerezolvarea chiar şi a celor mai mici probleme poate distruge in timp o familie. Din fericire nimic nu este cu neputinţă pentru Dumnezeu. Dacă Îl lăsăm pe Dumnezeu să ne conducă familiile, dacă strigăm la El, El va interveni şi va reconstrui ceea ce noi am stricat cu mâinile noastre. Intr-adevar poate ca uneori metodele Lui sunt drastice, dar întotdeauna intenţia Sa este de a restaura fericirea familiei. Sunt insa si situatii cand pacatul impietreste atat de mult omul, incat Dumnezeu hotaraste sa il lase in voia lui si sa nu mai intervina, sau poate ca are pentru noi ceva mai bun pregatit.
Sa nu uitam ca Domnul nu va îngădui niciodată să vină asupra noastră încercări şi ispite de nedepăşit. „Nu v-a ajuns nici o ispită care să nu fi fost potrivită cu puterea omenească; şi Dumnezeu, care este credincios, nu va îngădui să fiţi ispitiţi peste puterile voastre; ci împreună cu ispita a pregătit şi mijlocul să ieşiţi din ea, ca s-o puteţi răbda.” (1Cor. 10:13). Dar aceasta iesire o vom gasi numai daca suntem aproape de Dumnezeu si traim dupa voia Lui.