O promisiune implinita printr-o familie imperfecta

Povestea lui Iacov, Rahela si Lea reprezinta inca o dovada a faptului ca Dumnezeu are intotdeauna un plan bine stabilit care se implineste indiferent de greselile, slabiciunile si pacatele omului. Familia lui Iacov a fost departe de a fi una perfecta. Relatia dintre el, Rahela si Lea nu a fost ceea ce Dumnezeu isi doreste pentru o familie. Cu toate acestea Dumnezeu in intelepciunea Sa si-a implinit prin Iacov si familia sa promisiunea facuta cu ani in urma lui Avraam. Printr-o familie imperfecta Dumnezeu a binecuvantat pamantul. Dumnezeu doreste astazi ca noi, familia sa rascumparata prin sangele lui Cristos, sa fim o binecuvantare pe pamant. Desi nu suntem o familie perfecta, si avem asemenea familiei lui Iacov slabiciunile si lipsurile noastre Dumnezeu isi va implini din nou promisiunea facuta prin Fiul Sau Isus Cristos in Matei 16:18. Suntem familia lui Dumnezeu si biserica lui Isus Cristos. Impreuna suntem lumina si mireasa sfanta a lui Cristos.

Sa revenim acum la familia lui Iacov si sa citim din Geneza 28:2: “Scoală-te, du-te la Padan-Aram, în casa lui Betuel, tatăl mamei tale, şi ia-ţi de acolo o nevastă, dintre fetele lui Laban, fratele mamei tale.”                                                                                                                 Astfel și-a început Iacov aventura vietii sale, urmand indemnul parintilor sai, Isaac și Rebeca care se săturaseră de nevestele nepotrivite pe care le avea Esau, fratele lui Iacov. Iacov, ne spune Biblia a pornit la drum și s-a dus intara in care locuia unchiului Sau, Laban. Acolo Iacov a intampinat doua obstacole: Primul a fost ca Laban avea nu una, ci două fete de maritat. Iar a doua a fost ca Laban a vazut in Iacov o mina de aur, pentru ca tot ceea ce El facea, Dumnezeu binecuvanta. Asa ca pe langa un socru zgârcit și dispus să facă orice compromis pentru a ieși în câștig, Iacov urma sa se aleaga și cu doua sotii si multi ani de munca grea, Geneza 29:25-28.                                                                                                            Din momentul de cand Iacov a acceptat compromisul, pentru el s-a născut o fugă continuă intre Lea și Rahela și un conflict deschis între cele două surori.

Iacov a zarit-o prima dată pe Rahela la o fântână. El a vazut atunci o fată frumoasă la chip, atragatoare, harnica de care s-a indragostit imediat. Vedem pe masura ce continuam sa citim povestea lor ca Rahela era si o femeie curajoasa care a indraznit sa-i fure idolii la care tatăl ei se inchina, dar și suficent de șireată ca să nu fie prinsă.  Nu știu cât de mult l-a iubit Rahela pe Iacov avand in vedere ca a fost dispusa sa il lase in patul surorii sale pentru niste mandragore si l-a impins sa se culce si cu sclava ei cu scopul de a avea un copil. Nu stiu daca atat valora de fapt Iacov în inima ei. Un lucru insa este sigur. Casnicia ei a fost o invoiala, un targ între Laban și Iacov.

Lea a fost sora Rahelei, prima sotie a lui Iacov si mama a sase din cele douasprezece triburi ale lui Israel: Ruben, Simeon, Levi, Iuda, Isahar si Zebulon. Informatiile despre Lea le gasim in Cartea Genezei 29-35.
Lea era fiica cea mai mare a lui Laban, fratele Rebecai si mama lui Iacov. Singura descriere fizica a ei este ca avea “ochi delicati” (Geneza 29:17).

Cand Iacov a ajuns inHaran, a facut o intelegere cu Laban pentru a lucra sapte ani pentru Laban acesta in scchimbul casatoriei cu Rahela. Iacov a muncit sapte ani si la sfarsitul acestui timp, Laban a tinut o petrecere la care trebuia sa-i dea lui Iacov pe fata lui mai mica, Rahela. Si totusi, in loc sa i-o dea pe Rahela, Laban l-a inselat pe Iacov si i-a dat-o pe Lea. Astfel la cererea tatălui ei, Lea s-a acoperit cu un val pentru a nu fi recunoscuta si s-a culcat cu Iacov în patul pregătit de fapt pentru el şi sora sa Rahela.                                                                            Sunt convins ca Lea ştia că adevărul avea să iasă la iveală si Iacov, bărbatul în braţele căruia se afla, avea să vadă că a fost inselat.

Incerc sa imi imaginez ceea ce s-a intamplat când lumina dimineţii a dat totul în vileag! Ma intreb daca Lea a urzit acest plan sau a trebuit pur şi simplu să asculte de tatăl ei? Şi unde era Rahela cand acest lucru s-a intamplat? Oare ea ştia ce se petrece? Dacă da, cum s-a simţit? Putea ea să i se împotrivească asprului ei tată? Biblia nu răspunde la aceste întrebări. Dar stim ca forţat de împrejurări, Iacov a devenit poligam,

In aceste conditii, Iacov a trebuit sa munceasca inca sapte ani pentru a se putea casatorit cu Rahela. Ceea ce Scriptura ne spune este ca Iacov o iubea pe Rahela mai mult decat pe Lea. Acest lucru o durea pe Lea, iar Dumnezeu a consolat-o prin copiii ei. Ma gandesc cu ce trebuia sa se lupte Iacov in fiecare zi. Eu am o singura sotie si uneori mi se pare ca am prea mult. Dar sa trebuiasca sa impaci in fiecare zi doua femei, sa te imparti intre cele doua, sa le slujesti pe fiecare si sa le multumesti de fiecare data pare o misiune imposibila.                                    In familia lui Iacov vedem gelozie, invidie, inselaciune si multe alte imperfectiuni. Cu siguranta ca de multe ori Iacov a regretat cand a facut intelegerea cu Laban si a compromis planul lui Dumnezeu pentru familia sa. Dar vedem ca in ciuda acestor lucruri, el si-a asumat alaturi de Lea si Rahela, faptele si responsabilitatea de a fi implinirea planului lui Dumnezeu.

Atunci cand ne-am pocait de pacatele noastre, am acceptat impreuna cu darul mantuirii si responsabilitatea de a trai in unitate, dragoste si respect cu familia pe care Dumnezeu ne-a dat-o. Nu ne putem alege familia in care ne nastem si nu ne putem alege fratii si surorile din biserica. Ii primim de la Dumnezeu si in ciuda imperfectiunii lor, ii iubim si ne asumam responsabilitatea de a fi impreuna cu ei familia lui Dumnezeu pe acest pamant. Uneori nu va fi usor sa facem acest lucru, dar daca Cristos si-a iubit biserica atat de mult incat sa moara pentru ea, sa moara pentru mine si pentru tine, macar noi putem impreuna sa traim pentru ea.

Deşi Iacov o iubea, Rahela dorea să aibă copii. Pe de alta parte, Lea avea copii, dar dorea ca Iacov s-o iubească. Fiecare îşi dorea ceea ce avea cealaltă, se invidiau una pe cealalta si astfel nici una nu era cu adevarat implinita.

Rahela a murit la naşterea celui de-al doilea fiu al ei, Beniamin. Iacov a iubit-o cu adevărat pe Rahela, iar cei doi fii născuţi de ea i-au fost cei mai dragi. Despre Lea nu mai ştim decât că Iacov a înmormântat-o în peştera în care şi el a vrut să fie înmormântat, Geneza 49:29-32.

În amurgul vieţii, Iacov a recunoscut că n-a avut o viaţă uşoară, gândindu-se desigur şi la problemele din familie. Fără îndoială că la fel de greu le-a fost şi Leei şi Rahelei. Din experienţa lor învăţăm că poligamia aduce suferinţă şi înţelegem motivul pentru care Dumnezeu a stabilit ca bărbatul să aibă o singură soţie, Matei 19:4-8.

Dumnezeu îşi duce la indeplinire lucrarea folosind femei şi bărbaţi imperfecţi, dar credincioşi. Iacov, Lea şi Rahela au avut greselile lor, aşa cum şi noi le avem pe ale noastre. Însă, prin ei Dumnezeu a început să-şi împlinească promisiunea făcută lui Avraam. Pe bună dreptate spune Biblia in Rut 4:1 că Rahela şi Lea ‘au zidit casa luiIsrael’.

Tot de aici putem înțelege că și “nedoriții”, cum a fost cazul lui Lea, au un scop in planul lui Dumnezeu si drepturi în împărăția Lui. Lea a lasat ca mostenire jumatate din cele douasprezece triburi ale luiIsrael, printre care pe Levi care a fost parintele preotimii. Asa ca si cei vazuti ca neinsemnati in ochii nostri din biserica Domnului au un rol bine stabilit in planul lui Dumnezeu. In ciuda lipsurilor si slabiciunilor noastre, voia Lui se va implini, iar ceea ce ni se cere noua este sa ne supunem fara rezerve Lui si unuii altora in dragoste.

 

 

This entry was posted in Predici. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code