Noul Testament este cel ce ne face cunoscut legamantul harului incheiat intre Dumnezeu si intreaga omenire prin Isus Cristos. Este cel ce ni-l descopera in chip minunat pe Mantuitorul nostru, ne prezinta inceputurile bisericii, lupta primilor crestini pentru credinta, principiile unei vieti crestine si triumful final al lui Cristos din ziua judecatii.
Desi Noul Testament este cel ce ne priveste in mod direct pe noi crestinii, totusi ce imi place in Vechiul Testament este ca in el Dumnezeu ne prezinta lumea fara perdea sau ocolisuri. In cartile VT regasim povesti pasionante de iubire si ura; altruism si invidie; onoarea si tradare; pace si violenta; oameni rai care au trait bine si oameni minunati precum Iov care au experimentat suferinte repetate. De exemlu, cartea Psalmilor ne invata cum sa ne rugam si sa ii aducem lauda Creatorului, Eclesiastul ne invata cum sa ne bucuram de viata, Proverbele ne spun cum sa traim intelept, Iov ne invata suferinta alaturi de Dumnezeu, Cantarea Cantarilor striga dragostea, iar Profetii ni-l infatiseaza pe Dumnezeu in toate ipostazele.
DeasemeneaVT reprezinta o trecere progresiva si sigura spre harul lui Dumnezeu. Cu fiecare carte citita ne apropiem mai mult de intelegerea planului lui Dumnezeu pentru mantuirea omului. Dumnezeu a trebuit sa lucreze in permanenta la starea morala a poporului Sau si chiar sa ii lase uneori sa rataceasca datoria impietririi inimii lor. Dar ii invata usor, usor o alta cale. O cale spre un Mantuitor care urma sa vina in lume si sa ii rascumpere, dar nu prin violenta asa cum se asteptau ei, ci devenind chiar el victima violentei lor. Daca in VT Dumnezeu ne vorbeste ca unor copii, in NT prin Isus Cristos, El ne vorbeste ca unor oameni mari, tare, clar si raspicat.
Omul zilelor noastre intampina trei ostacole atunci cand trebuie sa citeasca VT. In primul rand, sunt multe lucruri greu de inteles; in al doilea rand sunt multe lucruri scrise in VT care pentru urechile moderne sunt ofensatoare; in cel de-al treilea rand este ceea ce in aparenta pare sa fie lipsa de continuitate a cartilor VT. Asta pentru ca fiecare dintre cartile VT au fost scrise individual, pentru scopuri diferite si niciodata nu au fost concepute cu scopul de a forma impreuna o singura carte. Cu toate acestea este uimitoare unitatea pe care VT o are. Din aceste motive trei sferturi din biblie cat reprezinta VT, ramane de multe ori necitita si necunoscuta celor mai multi dintre oameni si chiar multora dintre crestini.
De ce totusi trei sferturi din biblie este reprezentata de VT. De ce am avea nevoie de atatea capitole care sa ne vorbeasca despre temple, preoti sau jertfe? Cu ce ne pot ajuta acestea pe noi astazi? Societatea moderna de azi se poate asocia cu Domnul Isus si cu scrierile apostolilor, dar oamenii sunt derutati, plictisiti si chiar ofensati de violenta si varsarea de sange din VT. Ma gandesc de exemplu la cei ce lupta astazi pentru drepturile animalelor ce parere au despre sacrificarea acestora care este prezentata in detaliu in cartea Levitic, dar si in alte carti ale VT.
Cartile VT ne invata nu cum ar trebui traita viata cu Dumnezeu, ci cum este ea traita in realitate. Planul lui Dumnezeu a fost ca oamenii sa aiba la indemana ambele testamente, atat Noul cat si Vechiul. Nu cred ca am putea sa ne cunoastem pe noi, sa il cunoastem pe Dumnezeu si lumea in care traim, doar cu unul dintre cele doua testamente. Atat VT cat si NT au un scop clar si precis in intelegerea planului lui Dumnezeu pentru omenire. Domnul Isus vorbeste despre importanta VT in Matei 5:17-18. In Evrei 8:7-13 Scriptura ne vorbeste despre insuficienta VT si necesitatea NT. Dorinta lui Dumnezeu este ca noi crestinii sa citim si sa intelegem ambele testamente mentionate in Cuvantul Sau, pentru ca oricat de mult am vorbi despre NT, nu il putem intelege pe deplin fara VT. Cum am putea intelege cartea Evrei, Apocalipsa si multe din invataturile Domnului Isus din Evanghelii fara a avea cunostinta VT? Nu degeaba expresia “cum au spus proorocii” a fost atat de des folosita in primele secole dupa Cristos pentru intoarcerea oamenilor la credinta, Luca 24:44-48. Biserica de astazi il cunoaste pe Domnul Isus, dar pierde din ce in ce mai mult cunostinta lui Moise si a profetilor.
VT ne da si un raspuns diferit fata de NT la intrebarea: Cum este Dumnezeu? VT si NT completeaza portretul Creatorului. VT ne prezinta puterea, maretia si dreptatea lui Dumnezeu, in timp ce in NT regasim indurarea, mila si dragostea Creatorului nostru. Imaginea oamenilor despre Dumnezeu ar fi gresit inteleasa si distorsionata daca s-ar cauta raspunsul doar in unul dintre testamente. VT ne aminteste noua crestinilor moderni de teama si reverenta pe care trebuie sa o avem fata de Dumnezeu. Nu degeaba multi crestini de azi care se limiteaza la a citi doar NT arata lipsa de respect fata de persoana lui Dumnezeu.
Imaginea pe care ne-o formam despre Dumnezeu va avea un impact extraordinar asupra felului in care vom trai relatia cu El. Fara a avea o imagine clara a cine este Dumnezeu nu vom putea avea o imagine clara a ceea ce doreste El de la noi.
Pana la urma Biblia in intregul ei este o scrisoare de dragoste de la Dumnezeu pentru oameni. Tot ceea ce Dumnezeu porunceste in biblie deriva din prima si cea mai importanta porunca data omului, “Sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau cu toata inima ta, cu tot sufletul tau si cu toata puterea ta.”
VT ne prezinta in chip minunat modul imprevizibil prin care Dumnezeu lucreaza si care ne ia adesea prin surprindere. Este greu pentru oameni sa creada astazi in cuvintele psalmistului, “Laudati-l pe Domnul caci este bun, iar indurarea Lui tine in veac.” cand vad tot ceea ce se intampla in jurul lor. Uneori acest lucru este greu si pentru noi cei carora ne-au fost deschisi ochii, mintea si inima, asa cum a fost si pentru evreii din VT care citeau de cate ori aveau ocazia aceste cuvinte. Dar cand citim VT vedem inca din prima sa carte, Geneza, cum Dumnezeu trebuie sa indrepte raul facut de oameni si sa ii aduca din nou si din nou de pe calea ratacirii pe care cu buna stiinta alegeau sa mearga. Insa modul si timpul sub care Creatorul lucreaza, nu este intotdeauna pe intelesul creatieiSale. De aceea Biblia ne mentioneaza eroii credintei, nu pe cei ai puterii si bogatiei. Nu degeaba aflam numele cersetorului Lazar, dar nu il cunoastem pe cel al bogatului. Sa umbli cu Dumnezeu inseamna sa iti pastrezi credinta in El mai ales in momentele in care nu intelegi modul in care El lucreaza.
VT este cel ce ne descopera dorinta permanenta a lui Dumnezeu de a face parte din viata copiilor Sai; capacitatea Lui de a asculta oamenii si uneori de a ceda la insistentele lor; rabdarea Sa de a avea discutii contradictorii si chiar de a accepta reprosurile lor; si peste toate dragostea Sa pentru oameni in ciuda imperfectiunilor si pacatelor lor. Sa ne gandim o clipa la oamenii pe care Dumnezeu i-a iubit atat de mult. Avraam a mintit in ceea ce o priveste pe sotia lui Sara si a fost dispus sa i-o dea lui faraon pentru castig material, Moise a omorat un alt om, David a comis adulter si a poruncit uciderea lui Urie, sotul Batsebei, Iacov si-a mintit tatal si si-a inselat fratele, Ieremia s-a plans de cate ori a avut ocazia lui Dumnezeu, Iona a incercat sa fuga si sa se ascunda de Dumnezeu. Acestia sunt oamenii iubiti si folositi de Dumnezeu pentru indeplinirea planului Sau.
Cand ma gadesc la acest lucru si apoi vad cum noi crestinii nu suntem capabili sa ne iubim fratii si surorile din biserica pentru lucruri atat de minore, incomparabile cu lucrurile savarsite de cei mentionati mai sus. Cum strambam din nas si intoarcem capul cand ii vedem pe cei ce nu intra in standardele noastre de sfintenie. Iar apoi citesc in 1 Petru 1:16 cum Dumnezeu ne cheama sa fim asemenea Lui, “Fiti sfinti pentru ca Eu sunt sfant”. Si ne mai intrebam de ce avem atat de mare nevoie de indurarea lui Dumnezeu? Tocmai pentru ca suntem atat de departe in exprimarea dragostei, asa cum si-a exprimat-o si si-o arata Dumnezeu.
Pe masura ce studiem si intelegem VT ne vom putea asocia din ce in ce mai mult cu personajele prezentate in el. Oameni care au avut experiente atat de diferite cu Dumnezeu si si de la care fiecare dintre noi putem primi raspunsuri sau in esecurile si biruintele carora ne putem regasi si noi.
Cei mai multi dintre noi am crescut in biserica cu invataturile despre apostolul Pavel. Dar Pavel nu este chiar un exemplu tipic de crestin. El nu s-a intors la credinta ca noi, ci acest lucru s-a datorat interventiei miraculoase pe care Domnul a avut-o in viata sa. Dupa aceea Pavel a primit putere de la Duhul Sfant sa faca o serie intreaga de lucrari minunate in mijlocul oamenilor si daca nu ar exista capitolul 7 din Romani si capitolul 11 din 2 Corinteni, am crede din cea mai mare parte a scrierilor lui ca viata de crestin este una usoara. Desi Pavel ne indeamna sa calcam pe urmele lui, pentru ca si el calca pe urmele lui Cristos, imi este mai usor sa ma asociez cu oamenii lui Dumnezeu din VT. Sa il urmez pe Pavel pare atat de greu, pentru ca dupa intalnirea cu Cristos pe drumul spre Damasc, Pavel urmeaza o singura directie in viata si pare aproape perfect.
Ceea ce vreau sa va spun dragii mei este ca avem nevoie sa cunoastem VT, pentru ca in el gasim oameni care au dorit sa se inchine lui Dumnezeu asa cum ne dorim si noi, sa ii slujeasca Lui, asa cum vrem sa o facem si noi, cu slabiciuni asa cum avem si noi si cu promisiuni asa cum primim si noi. Trebuie sa cunosc experientele lor cu Dumnezeu, atunci cand caut sa inteleg invataturile Domnului Isus si ale apostolilor. In multe momente grele in viata noastra va asigur ca vom gasi in VT sprijin, mangaiere si putere.