N-am venit sa aduc pacea, ci sabia

Matei 10:16-39 (34-36)

Cei mai multi dintre oameni nu acorda nici o importanta vietii spirituale si relatiei cu Dumnezeu. Aceste lucruri reprezinta doar o pierdere de timp pentru ei. Stiinta si tehnologia sunt lucrurile dupa care majoritatea isi conduc vietile, si accepta religia doar cand aceasta se concentreaza pe idea de ajutor umanitar sau pace si armonie pe pamant. Dar presupusa pace mondiala si mantuirea omului moral fara Isus Cristos sunt doar minciuni ale lui satan. Isus Cristos nu a venit ca sa aduca pacea globala, ci dimpotriva sabia. Credinta in El va intoarce pe fiu impotriva tatalui, pe fiica impotriva mamei, pe nora impotriva soacrei, pe sot impotriva sotiei si.dusmanii unui om vor fi chiar cei din familia lui. Orice crestin care traieste prin Duhul si umbla prin Duhul va experimenta in propria viata cuvintele Domnului Isus.

In Evrei 4:12 ni se vorbeste despre sabia adusa de Domnul Isus in lume si despre efectul pe care il are in viata oamenilor. Multi credinciosi au simtit ce inseamna ca cel din casa lor sa ajunga sa fie ca un strain sau chiar ca un dusman. Sa nu te inteleaga, sa nu te accepte si chiar sa te respinga datorita credintei tale in Isus Cristos. Evanghelia lui Isus Cristos nu aduce pacea intre oameni ci razboiul. Sotul se instraineaza de sotie, fratele de sora si prietenii de o viata se destrama.  Apostolul Ioan ne spune care este motivul pentru care se produc aceste lucruri in 1 Ioan 2:15-17. Dragostea pentru principiile acestei lumi si dragostea pentru Dumnezeu sunt incompatibile. Omul care se pocaieste nu mai poate trai asa cum o facea in trecut, iar acest lucru este de neinteles si de multe ori de neacceptat chiar si pentru cei din familia noastra.

Domnul Isus le spune tuturor celor ce vor trai dupa standardele Lui ca incercarile si luptele la care vor fi supusi vor fi dure, dar si rasplata celor ce raman credinciosi pana la moarte este mare, Matei 10:16-22. Cu siguranta ca sunt momente cand teama va pune stapanire pe omul lui Dumnezeu pentru ca nu este usor sa lupti cu lumea si mai ales cu cei din casa ta, de aceea Domnul Isus le reaminteste un lucru foarte important in Matei 10:28-32. Daca ajungem sa nu mai avem valoare in ochii oamenilor din cauza lui Isus Cristos putem sa fim siguri ca avem valoare in ochii lui Dumnezeu.

In acest context Domnul Isus a spus unele dintre cele mai controversate cuvinte ale Bibliei, „n-am venit sa aduc pacea pe pamant,ci sabia.”                                                                         Singura pace pe care Domnul Isus a adus-o a si o ofera este cea intre om si Dumnezeu, asa cum spune si apostolul Pavel in Romani 5:1. Omul dobandeste pacea sufleteasca si restaurarea relatiei cu divinitatea numai cand prin credinta in Isus Cristos se pocaieste si este botezat spre iertarea pacatelor sale. Astfel omul cazut si Dumnezeu ajung intr-o stare de armonie si pace. Mai mult decat atat prin Isus Cristos, omul ajunge sa fie numit fiu, fiica de Dumnezeu, dar si mostenitor al lui Dumnezeu. Slavit sa fie Domnul pentru aceasta binecuvantare!

Aceste lucruri promisiuni sunt date de Dumnezeu pentru a da putere crestinului ca atunci cand familia, prietenii, colegii, vecinii si restul lumii stau impotriva lui, sa continue sa isi marturiseasca credinta, stiind ca si Cristos il marturiseste la randul Sau inaintea Tatalui din ceruri, Matei 10:32-33.

Isus Cristos nu desparte lumea in functie de culoare, rasa, educatie, hobbyuri sau viziuni politice, ci doar in functie de starea sufletului. Isus Cristos imparte lumea in doua categorii: oameni pierdut sau mantuit. Invataturile Evangheliei depun marturie ca Domnul Isus a adus sabia pe acest pamant si nu pacea. El spune in Matei 7, ca pentru fiecare om exista doua drumuri in viata, doua porti la sfarsitul drumului si doua destinatii vesnice in spatele celor doua porti, raiul si iadul. Apoi El aseamana faptele fiecarui om cu un pom care face fie roade bune, fie rele. Mai sunt aduse la cunostinta noastra si cele doua fundatii pe care omul isi poate cladi viata: fie pe stanca care este credinta in cuvintele lui Isus Cristos, fie pe nisipul care este neglijarea invataturilor Sale. Domnul Isus a folosit aceste ilustratii, dar si altele pentru a spune tuturor ca lumea va fi despartita in doua datorita Evangheliei Sale. Pe tot cuprinsul bibliei citim ca atunci cand evanghelia lui Isus Cristos era predicata, unii credeau si se pocaiau, iar altii erau necredinciosi si potrivnici.

Ceea ce Domnul Isus cere este de neinteles pentru ce mai multi dintre oameni, chiar si pentru multi crestini. El cere ca dragostea pentru El sa fie chiar mai mare decat dragostea pentru cei din familia noastra: mama, tata, fiu, fiica, sora sau frate.

Apostolul Petru chiar l-a intrebat pe Domnul Isus in Marcu 10:29-30, care este rasplata celor ce sunt dispusi sa renunte la tot pentru El?  Iar raspunul Domnului a fost de ajuns pentru Petru si ceilalti apostoli sa mearga cu Cristos in ciuda persecutiilor si tradarilor pana la moarte. La multi crestini de azi le este greu sa dea cateva ore pe satmana din timpul lor Domnului Isus. Nici nu are rost sa mai vorbesc despre, darnicie, timp si energie pentru impartasirea evangheliei sau moarte. Aceste lucruri sunt deja basme pentru multi dintre crestinii moderni de azi.

In Luca 14:26, Domnul Isus duce aceasta porunca si mai departe. El spune ca dragostea omului pentru El trebuie sa fie atat de sincera, adevarata si profunda, ca atunci cand este comparata chiar cu dragostea pentru cei din propria familie, contrastul trebuie sa fie pecum cel dintre dragoste si ura.

Am citit despre un tanar evreu care s-a convertit la crestinism, iar familia lui a fost atat de impotrivita incat au facut o inmormantare pentru el, ca sa-i arate astfel ca pentru ei, el a murit. Am auzit de oameni care dupa ce s-au pocait si-au pierdut slujbele. De sotii care s-au pocait, iar sotii maniati pentru ca nu mai puteau sa traiasca in felul pacatos in care traisera pana atunci le abuzau si le batjocoreau. Despre soti care s-au pocait si au fost parasiti de sotiile lor. Copii care s-au pocait si au fost dati afara din casa de parintii lor. Pentru cel ce traieste o viata noua cu Cristos, cuvintele apostolului Pavel din 2 Timotei 3:12 sunt foarte reale. Daca nu simtim in viata noastra intr-un fel sau altul aceste persecutii atunci trebuie sa ne punem serioase semne de intrebare cu privire la viata noastra de credinta.

Nu poti sa fii ucenic al lui Isus Cristos si sa fii prieten si cu lumea care traieste impotriva poruncilor Sale. Despartirea pe care evanghelia lui Isus Cristos o produce intre credinciosi si necredinciosi este vesnica, Ioan 5:28-29. Acelasi avertisment dur, il da si apsotolul Pavel in Romani 2:5-11.

Isus Cristos ne cere astazi sa ne despartim de orice ne impiedica sa fim intr-o relatie de pace cu el. Sa nu dam slava cerurilor pentru gunoaiele lumii acesteia. Moise, Iosua, Ilie sau Isaia in vechime au avertizat oamenii sa aleaga cui vor sa slujeasca, la fel o face Domnul Isus si sfintii apostoli astazi cu noi. Alege astazi pe cine iubesti mai mult. Alege astazi daca iubesti pamantul mai mult decat cerurile. Alege astazi sa nu te mai minti. Accepta-l pe Isus cu toata fiinta ta sau respinge-l. Astazi este ziua in care trebuie sa stii cu siguranta daca esti pierdut sau mantuit. Evanghelia lui Isus Cristos te desparte de aceasta lume. Orice om nu este pregatit sa accepte acest adevar, nu este pregatit sa se intalneasca cu Domnul. Iar cel ce nu este pregatit sa se intalneasca cu Domnul Isus, este un om pierdut pe vesnicie. Amin!

This entry was posted in Predici. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code