Inteleptul traieste folosindu-se de darurile primite

Sa imi folosesc darul

Am auzit si vazut adesea interviuri cu oameni din domeniul muzicii, cinematografiei sau sportului. Ziaristii puneau succesul lor, strict pe baza telentului extraordinar pe care acestia il aveau. Dar cei mai multi dintre cei intervievati spuneau ca talentul nu este de ajuns. Pentru a avea realizari, pe langa talent este nevoie si de foarte multa munca, de ore intregi de pregatire si antrenamente zilnice. A avea un dar de la Dumnezeu nu este doar o binecuvantare ci si o mare responsabilitate si provocare. Care este darul meu si cum il folosesc? Atat de multi oameni si-au irosit si si-au batut joc de talentul si darul pe care l-au primit de la Dumnezeu. De cate ori nu am auzit expresii de genul, “nu si-a atins nici jumatate din potentialul pe care il avea”

Poate unul dintre exemplele cele mai bune din biblie cu privire la un talent si dar irosit este cel al lui Samson despre care citim in cartea Judecatori. Desi a facut lucruri mari in slujba lui Dumnezeu, potentialul sau a fost cu mult mai mare decat realizarile ce le-a avut. Daca ar fi slujit mai mult oamenilor si mai putin propriei persoane stralucirea vietii lui ar fi fost alta. Insa de prea multe ori egoismul a fost cel care i-a dictat actiunile. Samson nici măcar nu s-a apropiat de potentialul maxim pe care il primise de la Dumnezeu si a sfarsit dupa cum stim intr-un mod deloc onorant pentru un razboinic de talia sa.

Dumnezeu ne-a dat fiecăruia dintre noi daruri si abilităti, dar aceste daruri trebuie sa ne faca responsabili in folosirea lor si ne cheamă să lucrăm din greu, să învătăm, să exersăm si să crestem. Pavel ii adresează această provocare lui Timotei: „Până voi veni, ia seama bine la citire, la îndemnare şi la învăţătura pe care o dai altora. Nu fi nepăsător de darul care este în tine, care ţi-a fost dat prin prorocie, cu punerea mâinilor de către ceata prezbiterilor. Pune-ţi pe inimă aceste lucruri, îndeletniceşte-te în totul cu ele, pentru ca înaintarea ta să fie văzută de toţi.  Fii cu luare aminte asupra ta însuţi şi asupra învăţăturii pe care o dai altora; stăruie în aceste lucruri, căci, dacă vei face aşa, te vei mântui pe tine însuţi şi pe cei ce te ascultă.”1 Timotei 4:13-16 .

Da, Timotei avea un dar de la Dumnezeu, însă, darul lui a fost făcut folositor prin muncă multă, studiu intens si dedicare! Atunci când facem lucrarea lui Dumnezeu, El se asteaptă să dăm tot ce avem mai bun, să fim devotati slujirii pe care o facem, să ne punem toata inima in realizarea ei si să nu o neglijăm niciodată. Jumatatile de masura in studiul bibliei, in participarea la serviciul de inchinare, in lucrarea de daruire si in orice slujire am face nu sunt placute lui Dumnezeu, dar sunt perfecte pentru Satan. Dumnezeu ne cere totul pentru ca ne-a dat totul, in timp ce satan care vrea sa ne fure totul se multumeste cu putin. Sa nu acceptam niciodata jumatatile de masura si sa folosim la maxim pentru slava lui Dumnezeu darurile pe care le-am primit, pentru ca in Cristos am primit toate promisiunile de la Dumnezeu: iertare completa, dragoste desavarsita si mai ales mostenirea cerurilor.

Sa fiu intelept

Noi nu putem controla multe lucruri care ni se intampla în viată, dar Dumnezeu ne dă alegerea căii pe care să o urmăm. El nu ne-a promis ca nu vom trece prin incercari, ci doar ca vom trece alaturi de El prin ele.

In Efeseni 5:15-21 apostolul Pavel ne spune sa traim intelept si sa nu ne irosim vietile cu lucruri neimportante. Sa nu ne lasam prinsi in capcana trairii pentru lucruri nefolositoare si trecatoare, ci sa ne investim timpul in lucrari ce vor ramane.

În 2 Ioan apostolul scrie într-o vreme foarte grea pentru biserică, cand unii părăsisera credinta. El îsi deschide epistola spunând: „M-am bucurat foarte mult când am aflat pe unii din copiii tăi umblând în adevăr, după porunca pe care am primit-o de la Tatăl” (2Ioan 4). Ioan nu a renuntat la luptă si a cautat sa se intareasca privind binele, in loc sa se lase descurajat de rau.

Ioan alege sa îsi concentrează eforturile nu asupra acelora care renuntă, ci asupra acelora care au rămas tari. De aceea, ne spune el, „m-am bucurat foarte mult”. Deseori este usor să ne canalizăm atentia spre ceea ce este rău, nu spre ceea ce este bine, pentru ca trăim într-o lume care stie să scoata in evidenta doar raul si problemele din societatea in care traim.

Mă rog să fim cu totii binecuvântati cu multe daruri duhovnicesti. Dar de asemenea sa ne amintim că împreună cu darul vine responsabilitatea si provocarea la munca si dedicare. Dumnezeu ne cheamă să căutăm slujiri din ce in ce mai mari pe măsură ce ne maturizăm in credinta: „Şi orice faceţi, cu cuvântul sau cu fapta, să faceţi totul în Numele Domnului Isus şi mulţumiţi, prin El, lui Dumnezeu Tatăl”- Coloseni 3:17.

Nu putem controla multe din lucrurile care se intampla în această lume, dar putem sa alegem cum sa traim si cum sa ne folosim darurile pe care le-am primit de la Dumnezeu. Sa ne ajute Dumnezeu sa o facem intr-un mod intelept.

This entry was posted in Studiu Biblic. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code