Parinti dupa voia lui Dumnezeu

Astazi vreau sa raspundem cu ajutorul evangheliei la o intrebare: Care este motivul degradarii comportamentului oamenilor din zilele noastre? Vedem din pacate peste tot in jurul nostru oameni cu un comportament anormal, imoral si de neinteles. Fie ca este vorba de tineri, adulti sau batrani, oamenii zilelor noastre au ajuns sa fie mai mult inumani decat umani. Vorbele, faptele, actiunile si gandurile lor reflecta raul in toate formele sale. Si singurul raspuns care poate fi dat la aceasta situatie de decadere morala a societatii de astazi este lipsa fricii de Dumnezeu si absenta din viata oamenilor a invataturilor Sale.

Dragii mei, totul incepe cu momentul in care un copil vine pe lume. Dumnezeu a dat responsabilitatea parintilor sa isi creasca si sa isi educe copiii. Aceasta raspundere nu se poate transfera catre bunici, bone, profesori sau alte rude sau prieteni. Desi acestia sunt o binecuvantare daca pot sa ajute dupa cerintele parintilor, totusi responsabilitatea de a-i creste si a-i educa pe copii apartine parintilor.     In Deutronom 6:5-7, Dumnezeu spune: „Sa-l iubesti pe Domnul, Dumnezeul tau cu toata inima ta, cu tot cugetul tau si cu toata puterea ta. Si poruncile acestea, pe care ti le dau astazi, sa le ai in inima ta. Sa le intiparesti in mintea copiilor tai, si sa vorbesti de ele cand vei fi acasa, cand vei pleca in calatorie, cand te vei culca si cand te vei scula”.

O sa incerc sa ating patru puncte importante in lectia de astazi. Si ma rog ca Domnul sa lucreze la inima fiecaruia pentru a lua aminte la invataturile Sale. O sa vorbesc despre:

Lipsa educatiei spirituale din familie;

Lipsa unui exemplu vrednic de urmat;

Lipsa disciplinei;

Lipsa dragostei.

1. Lipsa educatiei spirituale din familie.

Cand un copil este conceput, existenta sa incepe pentru eternitate. Proverbe 22:6 spune: „Invata pe copil calea pe care trebuie sa mearga, iar cand va imbatrani, nu se va indeparta de la ea.”. Copilaria este perioada cea mai importanta a vietii, cand parintele trebuie sa lucreze la educarea corecta a copilului.
Fiecare copil se naste in aceasta lume depravata si pacatoasa, iar profetul Isaia spune in 48:8 ca: „inca de la nastere ai fost numit razvratit.” Acel mic copilas care arata asa dulce si inocent vine intr-o lume care ii va da o inclinatie spre rau, il va conduce in formarea de obiceiuri rele, spre o conduita neevlavioasa si catre o revolta impotriva oricarui fel de autoritate.

De aceea este imperativ ca parintii sa isi invete copiii sa nu aiba obiceiuri rele: sa minta, sa se bata, sa fie lenes, ori sa spuna cuvinte urate. Ma ingrozesc cand aud astazi parinti care le spun copiilor lor inca de mici sa injure, sa loveasca si ma gandesc oare ce este in mintea lor cand fac acest lucru? Nu este de ajuns ca societatea si lumea in care traim ii va invata sa faca toata relele posibile?

Proverbe 22:6: „Invata pe copil…” Nu spune sa inveti un adolescent sau un adult ci pe copil. Copacul cand este un mic vlastar se poate indrepta, sau calul cand este inca un manz; la fel este si cu copilul.Un copil trebuie sa fie castigat de parinti lui inca de cand este mic. Daca nu este invatat sa asculte si sa aiba respect pentru autoritate, daca nu ii este insuflata dragostea pentru Dumnezeu in acest timp, dupa aceea poate fi prea tarziu pentru realizarea educatiei potrivite.

Vad astazi stiri despre copii care violeaza alti copii, care fura, isi ucid parintii sau fratii. De ce? Pentru ca la momentul potrivit nu au primit de la parintii lor o educatie crestina si o invatatura morala. Proverbe 29:15 spune foarte clar: „…copilul lasat in voia lui isi face de rusine mama.” Un copil nu trebuie neaparat crescut in rautate, sau chiar sub influenta unui exemplu negativ, ca sa devina rau. El trebuie doar sa fie „lasat de capul lui”. Ce neglijare mai mare a responsabilitatii poate exista, decat lasarea unui copil de capul lui?

Este greu de inteles cum foarte multi parinti cred ca daca le fac toate poftele copiilor lor si ii lasa sa faca ce vor ei, asteapta apoi ca acestia se se maturizeze si sa fie niste oameni de nadejde in aceasta jungla in care traim.

Unii parinti isi fac astazi mai mult timp pentru a-si dresa cainii decat pentru a-si educa copiii, iar apoi se intreaba de ce au ajuns in inchisori, in spitale sau poate ca sunt morti. Astazi in loc sa-si avertizeze copiii cu privire la urmarile daunatoare ale sexului inainte de casatorie si la consecintele sale, tatii isi duc singuri copiii la prostituate sau le fac cadou prezervative ca sa se protejeze. Asa inteleg ei sa isi protejeze copiii, cu prezervative si sfaturi sexuale in loc sa le explice consecintele grave ale acestui pacat in viata lor. La fel este cu  fumatul, abuzul de droguri, furatul, minciuna, s.a.m.d. Imi aduc aminte ca tata imi spunea ca daca vreodata va afla ca fumez nu o sa mai vad bani de la el niciodata, dar imi spunea acest lucru prin insasi exemplul sau. In casa unde am crescut nu se fuma, nu se injura si nu se mintea. Nu vreau sa spun ca totul era perfect si ca niciodata nu au fost discutii sau probleme. In fiecare familie exista insa ele trebuie tinute departe de ochii si urechile copiilor. Astazi parintii isi spala rufele murdare in fata copiilorlor iar apoi pretind respect din partea lor.

Cea mai mare problema a copiilor de azi este ca tatal si mama sunt prea ocupati cu lucrurile lumii pentru a avea timp sa-i invete si sa-i educe asa cum se cuvine. Tata trebuie sa se duca la munca, sa se intalneasca cu colegii la o bere, sa urmareasca meciul, sa mearga la sala de fitness sau sa isi citeasca zi de zi ziarul. Mama trebuie sa isi bea cafeaua cu prietenele, sa mearga la cumparaturi, la coafor sau la solar. Nu mai au timp si pentru copii! Le permit copiilor sa se duca la discoteca sau la chefuri inca de la o varsta frageda cand sunt foarte usor influentabili si incapabili sa se fereasca de problemele care pot aparea in acele locuri. Ambii parinti vor lucra zi si noapte daca este nevoie pentru a le procura copiilor haine la moda, telefoane mobile, masini sau mese la Mc Donald’s. Dar astfel nu isi vor face timp pentru a le da educatia morala si spirituala de care au atat de mare nevoie.

2. Lipsa unui exemplu.
Auzim de multe ori despre copii ca sunt victimele unei influente nesanatoase si a unui anturaj rau. Exemplul parental este un factor critic in dezvoltarea corecta a copilului. Nimic nu face mai ineficient efortul parintilor in educare, decat ipocrizia lor. Copiii nu vor adopta standarde pe care vad ca parintii lor nu le pun in practica.
Astazi parintii isi corecteze copiii expresii de genul: “sa incetezi sa-mi mai fumezi tigarile, pentru ca nu iti fac bine!” sau „Sa nu te mai prind ca bei din vinul meu!” sau „Incetineste, conduci la fel de imprudent ca mine si nu e bine!” sau „Fiule, du-te la biserica si fii baiat cuminte. Tata o sa stea acasa si o sa priveasca meciul”. Cum pot oare parintii sa creada ca vor avea o influenta asupra copiilor lor cu o astfel de abordare?
Un copil invata foarte mult din ceea ce vede si aude. Ezechiel 16:44 spune: „Cum este mama asa este si fata!” Acelasi principiu se aplica si pentru tata. Copiii sunt mimi naturali. Ei mimeaza tot cea ce aud si vad la parintii lor.

De cele mai multe ori, un copil este reflexia parintilor lui. Manierele, vocabularul, obiceiurile si opiniile copiilor sunt adesea oglinzi ale parintilor. Daca copiii ii aud pe mama si pe tata certandu-se, criticandu-se si ironizandu-se unul pe altul, se pot astepta ca ei sa urmeze acelasi exemplu. Daca parintii neglijeaza credinta in D-zeu, copiii le vor urma pasii apana la iad. Si astfel parintii vor ajunge sa culeaga ceea ce au seamanat.

3. Lipsa disciplinei.
O alta problema care conduce la situatia actuala este lipsa disciplinei din viata copilului. Am ajuns sa traim intr-o lume foarte sensibila, astfel ca si ridicarea tonului la copii a ajuns sa fie considerat ceva deplasat. Asa ca generatia tanara de azi in loc sa fie disciplinata si pedepsita atunci cand trebuie, este victima unei psihologii care se dovedeste a fi falimentara: „ hai te roaga mama sa fii cuminte, iti cumpara tata ceva daca nu mai iti faci temele, etc”. In loc sa pedepseasca copilul pentru neascultare, parintii de astazi incearca sa-l mituiasca ca sa fie „cuminte”.

Sa citim din Proverbe 23:13-14. Stiu ca atatia parinti aleg sa ignore aceste invataturi ale Domnului, poate ca si unii dintre voi faceti asta, dar eu le vorbesc astazi doar celor ce doresc sa se supuna invataturilor lui Dumnezeu si nu sa faca lucrurile dupa capul lor.
Copiii de azi au mult prea multa libertate si niciodata parintii care sunt prea permisivi nu vor ajunge sa fie respectati atunci cand copiii lor vor creste. Multi copii au nevoie sa-si auda parintii spunand si un „nu” hotarat atunci cand trebuie.

Disciplinarea insa nu trebuie sa ia niciodata forma abuzului. Nu trebuie sa iti pierzi cumpatul si sa transformi discplinarea copilului tau intr-un abuz. Apostolul Pavel spune clar in Efeseni 6:4, “Parintilor, nu va provocati la manie copiii, ci cresteti-i in disciplina si invatatura Domnului.” Copilul trebuie crescut astfel incat sa inteleaga necesitatea disciplinarii. Cand disciplina este corecta si este administrata consecvent, copilul te va imbratisa, te va respecta si va recunoaste cand a meritat sa fie pedepsit.

4. Lipsa dragostei
Cea de-a patra problema la care m-am gandit si care cred ca a dus la depravarea omului de astazi este ca atunci cand au fost copii, multi oameni nu au fost crescuti intr-un spirit de dragoste de catre parintii lor. Parintii iubitori produc copii iubitori. Dar vorbesc aici doar de iubirea manifestata asa cum Dumnezeu a lasat-o, nu asa cum oamenii au pervertit-o.

Traim azi intr-o lume care este caracterizata perfect de apostolul Pavel in 2 Timotei 3:1-3. In multe cazuri copiii sunt conceputi in afara casatoriei si vin pe lume fara sa fie doriti. Auzim mereu de sarcini nedorite, avorturi si despre copii pe care parintii i-au abandonat. Nou-nascutii sunt abandonati in camere de motel, statii de autobuz si tren, pe treptele spitalelor, pe marginea drumului sau in containere de gunoi. Ei sunt neglijati,abandonati si uitati pentru ca sunt doar rodul nedorit al placerilor sexuale a celor ce i-au conceput. Copiii care cresc lipsiti de dragoste, in general sunt incapabili sa arate apoi dragoste pentru altcineva. Este nevoie azi de parinti care sa aduca copii pe lume in mijlocul unei familii, sa-i iubeasca si sa isi faca timp sa-i invete ce e bine si ce e rau, vorbindu-le de invataturile Domnului.

Dragii mei, suntem astazi adunati inaintea lui Dumnezeu si fie suntem parinti, fie ne dorim sa devenim parinti. De aceea va spun ca fiecare suntem raspunzatori in fata lui Dumnezeu pentru influenta pe care o exercitam in viata copiilor nostri.

Stiu ca vom face si greseli asa cum si parintii nostri au facut inaintea noastra si asa cum fiecare om care a fost parinte a facut, dar cu toate acestea trebuie sa luptam pentru a trai iubindu-l si slujindu-l pe Domnul si sa ne invatam copiii sa faca la fel.

Ii multumesc lui Dumnezeu pentru binecuvantarea ce a adus-o familiei noastre prin copilul ce ni l-a dat. Si ii multumesc lui Dumnezeu pentru sotia mea si pentru responsabilitatea pe care si-o asuma in procesul de crestere al copilului nostru. Dar Domnul nu a lasat femeia sa poarte singura aceasta greutate.

Eu ca sot si tata crestin am un rol crucial in viata familiei mele. Dumnezeu imi cere ca tata sa fiu implicat in viata copilului meu. Si nu imi cere doar sa fiu acolo fizic si sa ii acopar nevoile, ci sa umble cu ea inca din zilele tineretii ei, fiind pentru ea o reflexie a caracterului Domnului Isus Cristos.

Trebuie sa ne iubim copiii si sa ne straduim sa le castigam inimile, dar  nu cu bani sau cu cadouri, ci prin modul in care le aratam ca suntem langa ei, dupa cum ii protejam, ii disciplinam si ii invatam despre dragostea lui Dumnezeu. Trebuie sa le aratam cum sa traiasca in integritate si cum sa ii respecte pe cei din jurul lor, devenind astfel oameni care nu isi vor trai viata dupa valorile decazute ale acestei lumi, ci dupa valorile vesnice ale lui Dumnezeu.

Vreau harul si binecuvantarea lui Dumnezeu in casa mea si oricine spune ca este crestin ar trebui sa isi doreasca acest lucru. Astazi mai mult ca oricand in aceasta tara si in aceasta lume este nevoie de oameni care se tem de Dumnezeu, de oameni integri si de caracter care nu se lasa condusi de ceea ce spune lumea, ci de ceea ce le cere Tatal lor din ceruri. De aceea va spun astazi tuturor ,ca in casa noastra hotararea a fost deja luata. Si acelasi lucru pe care slujitorul Domnului, Iosua l-a spus in fata tuturor oamenilor in cap. 24:15 fara sa il intereseze ce vor crede despre el sau ce vor face, asa va spun si eu astazi: “Iar daca nu doriti sa slujiti Domnului, atunci alegeti astazi cui vreti sa slujiti…Cat despre mine, eu si familia mea ii vom sluji Domnului.”

Domnul sa ne dea har, putere, intelepciune si mult curaj pentru a fi parinti dupa voia Lui.

This entry was posted in Predici. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code