Domnul Isus a spus in Marcu 11:17: „casa mea va fi numita o casa de rugaciune.” In viziunea Domnului Isus, crestinul este unit cu Creatorul Sau prin rugaciune. Nu poti sa te numesti crestin si sa nu fii un om al rugaciunii.
Tozer un slujitor dedicat al Domnului spunea ca “rugaciunea este respiratia sufletului”. Cand te rogi cu inima deschisa, sufletul prinde viata, traieste, respira.
Martin Luther cand avea lucruri importante de facut si zile dificile de trecut spunea, “Am asa multe de facut astazi, ca trebuie neaparat sa incep cu trei ceasuri de rugaciune.”
Mahatma Gandhi privea si el rugaciunea ca fiind „cheia dimineţii şi zăvorul serii.”
Iar Ioan Gura de Aur credea cu ardoare ca “fara rugaciune viata noastra duhovniceasca flamanzeste, inseteaza si moare.”
Vedeti voi dragii mei, pentru ca o relatie sa ia nastere, sa se dezvolte si sa fie vie, trebuie ca fiecare dintre parti sa fie dispusa sa investeasca, sa ofere si sa sacrifice. Pentru ca omul sa aiba o relatie cu Creatorul Sau, trebuie sa implineasca aceste conditii, pe care Dumnezeu le-a indeplinit deja.
Trebuie sa învatam cum sa comunicam, mai ales ca presiunile din partea societatii noastre moderne sunt din ce in ce mai mari o data cu dezvoltarea televiziunii, a radioului, telefoanelor mobile si a internetului care au facut din comunicarea adevarata doar o activitate pentru timpul liber. Imaginea care este din ce in ce mai des intalnita astazi in randul tinerilor este ceea ce Albert Einsten a prezis in timpul vietii sale. El a spus asa: „Ma tem de ziua cand tehnologia va ajunge sa inlocuiasca interactiunea si comunicarea umana. In momentul cand acest lucru se va intampla putem sti cu siguranta ca avem o generatie de idioti”
Ceea ce nu inteleg oamenii astazi este ca abilitatile deosebite de comunicare fac o relatie puternica. Dragii mei, trebuie sa ne facem timp pentru a ne dezvolta abilitatile de a comunica unii cu altii si mai ales cu Dumnezeu! Si vreau sa va spun ca a comunica este o deprindere care necesita timp pentru a fi dezvoltata, nu se intampla peste noapte. Dar trebuie sa ne obisnuim sa comunicam, mai ales cu Domnul.
Astazi avem binecuvantarea ca prin Domnul Isus Cristos sa avem libertatea de a comunica cu Tatal. Fiecare dintre noi trebuie sa gasim siguranta si comfort în comunicarea cu Dumnezeu.
Cu Dumnezeu nu trebuie sa ne ascundem dupa un monitor sau in spatele telefonului si sa avem indrazneala sa vorbim cu El doar sub semnul anonimatului. Avem nevoie sa stim ca nu vom fi marginalizati, criticati sau condamnati pentru cuvintele noastre. El cunoaste fiecare fir de par din capul nostru, fiecare gand din mintea noastra si fiecare bataie a inimii noastre. Dumnezeu asteapta cu rabdare cuvintele noastre, care desi par uneori sarace in ochii oamenilor, ele nu sunt si in ochii Lui.
Cred ca relatia unui om cu Dumnezeu poate fi evaluata dupa modul in care acesta comunica cu Tatal din ceruri, dupa felul in care se roaga. Prea des auzim rugaciuni stereotipe, rostite ca pe poezie, reci si goale care au fost invatate pe de rost. Nu asta asteapta Dumnezeu de la noi atunci cand comunicam cu El.
Vedeti voi, poate ca nu toti oamenii au darul de a predica, sau de a conduce cantari, dar cu siguranta toti ne putem ruga. Iacov spune un lucru foarte interesant in 4:2 „Nu aveti pentru ca nu cereti.” Cum poate Dumnezeu sa ne dea, daca noi nu ii cerem? Nici o lucrare pe care doresti sa o faci pentru Dumnezeu nu va avea succes, daca nu este insotita de rugaciune.
Dar haideti sa vorbim mai concret despre cum trebuie sa fie rugaciunea noastra:
1. Rugaciunea trebuie sa vina dintr-o inima curata. Citim cum in timpul proorocului Isaia, poporul Israel avea pacatul in inima si ca urmare a necuratiei inimii lor, Domnul le spune ca nu le poate asculta rugaciunea pana nu se curatesc, Isaia 1:15.
Rugaciunea care nu vine dintr-o inima curata nu primeste raspuns de la Dumnezeu. Cum ma pot astepta eu cand am in inima mea, mandrie, invidie, ganduri rele, manie, neiertare sau orice alt pacat de care nu ma pocaiesc, sa primesc raspuns de la Dumnezeu?
Va suna cunoscuta aceasta rugaciune? „Doamne daca ma ajuti sa scap si de asta, iti promit ca nu mai fac cutare sau cutare lucru.” Multi cred ca pot sa vina la Dumnezeu si sa inceapa sa negocieze cu el cum fac la targ. Hai Doamne mai lasa si tu un pic, ca mai pun si eu un pic si o sa fie bine
Dar lucrurile nu merg asa cand vorbim cu Creatorul nostru. O inima curata este ceea ce cauta Domnul ca sa raspunda rugaciunilor noastre.
2. Rugaciunea trebuie sa fie clara si precisa. Nu trebuie sa folosim cuvinte multe cand ne rugam. Mai sunt crestini care uita ca se roaga si de fapt tin o predica. Deasemenea, nu trebuie sa incercam sa il impresionam cu vocabularul nostru pe Domnul atunci cand ne rugam. Sunt frati care atunci cand se roaga, trebuie sa ai dictionarul la indemana. Avem nevoie sa fim simpli, sinceri si precisi in exprimarea nevoilor noastre inaintea lui Dumnezeu.
3. Rugaciunea trebuie facuta in numele Domnului Isus Cristos, Ioan 16:23. Noi nu meritam sa fim ascultati de Tatal, de aceea ca sa primim ceea ce cerem, trebuie sa trimitem cererea noastra prin filtrul care este Domnul Isus. Nici un om, nici o icoana, cruce sau vreo cutie cu oase nu poate sa duca rugaciunile noastre inaintea Tatalui ceresc. Doar Domnul Isus poate face asta. M-am cutremurat sa vad acum cateva saptamani cum zeci de mii de oameni stateau la cozi de km ca sa pupe o cutie de oase si sa se roage la ea. O oroare inaintea lui Dumnezeu. Ma gandesc ce onoare imi face Domnul Isus care zilnic este dispus sa ridice corespondenta mea si sa o duca in mainile Tatalui din ceruri. Ce Domn minunat avem.
4. Rugaciunea trebuie facuta cu credinta, Matei 21:22. Am auzit de cateva ori oameni care dupa ce s-au rugat seara Domnului pentru ceva, a doua zi cand nu au primit lucrul pentru care se rugasera marturiseau foarte dezamagiti: „oricum stiam ca nu o sa imi dea.” Acest mod de a te ruga nu va aduce niciodata raspuns de la Domnul. Orice indoiala trebuie inlaturata. Ea nu are ce cauta in inima celui ce vine in fata Tatalui sa ii vorbeasca. Credinta deplina in Dumnezeu te face sa fii sigur ca El iti va raspunde si iti va da ce i-ai cerut, daca ai nevoie de acel lucru si cand ai nevoie de el, Marcu 11:24. Intelepciunea si cunostinta noastra este prea limitata pentru a intelege cum lucreaza Dumnezeu, de aceea, tot ce trebuie sa facem este sa avem credinta ca El intotdeauna lucreaza spre binele acelora care Il iubesc, Romani 8:28.
5. Rugaciunea trebuie sa fie in acord cu voia Sa, 1 Ioan 5:14-15 Nu putem sa ne impunem voia proprie inaintea lui Dumnezeu. Nu merge cu „Doamne daca faci asta pentru mine, atunci o sa fac si eu asta pentru tine.” Nu este democratie in relatia dintre om si Dumnezeu. Domnul Isus s-a rugat de trei ori in Gradina Ghetsimani, si de trei ori a incheiat cu „Tata, faca-se voia Ta, nu a mea.” Trebuie sa intelegem ca Dumnezeu este stapanul absolut, iar noi suntem creatia si slujitorii Lui.
6. Rugaciunea trebuie sa fie fierbinte, Iacov 5:16. Dumnezeu cauta o inima care sa iubeasca dreptatea si din care sa izvorasca cuvinte simple, dar in acelasi timp fierbinti prin insemnatatea lor. Rugaciunile reci care tradeaza indiferenta si nepasarea nu au nici o valoare inaintea lui Dumnezeu. Rugaciunea fierbinte este o rugaciune facuta cu durere si ardoare inaintea lui Dumnezeu, 1 Tesaloniceni 3:10. Cand Domnul Isus s-a rugat in Ghetsimani spune biblia, ca picaturile de sudoare i se facusera ca de sange. Apoi, in Evrei 5:7 citim cum Domnul Isus se ruga cu strigate si lacrimi catre Tatal. Daca vrem sa calcam pe urmele Celui ar carui nume il purtam atunci trebuie sa ii urmam exemplul si in rugaciune. Sa inaltam Domnului rugaciuni fierbinti.
7. Rugaciunea trebuie sa fie perseverenta, Fapte 1:14, Fapte 2:42. Dumnezeu doreste sa fim perseverenti in rugaciune, nu sa ii cerem un lucru si daca nu il primim imediat sa ne suparam si sa nu ii mai cerem ce avem nevoie. Sa nu uitam ca Dumnezeu nu este mos Craciun, caruia ii dam lista cu darurile pe care vrem sa ni le aduca.
In Matei 15 citim cum o femeie i-a cerut Domnului Isus de trei ori sa ii vindece fiica si numai vazand credinta femeii in El, Domnul Isus i-a indeplinit nevoia. Ce s-ar fi intamplat daca dupa primul refuz al Domnului, femeia ar fi renuntat? Probabil ca fiica ei ar fi murit. Dar ea a perseverat si nu s-a dat batuta cand nu a primit raspuns imediat.
Cand Domnul Isus a trebuit sa ii aleaga pe cei 12 apostoli, evanghelisul Luca ne spune in 6:12 ca a petrecut toata noaptea in rugaciune. Insusi Fiul lui Dumnezeu a trebuit sa staruie in rugaciune pentru a primi de la Tatal raspuns.
La fel s-a intamplat si cu profetul Ilie care a rugat pe Domnul de 7 ori sa dea ploaie si doar dupa multa staruinta in rugaciune, Domnul i-a raspuns.
Am o sora in biserica care mi-a marturisit ca s-a rugat 20 ani pentru ca sora ei sa vina la pocainta. Trebuie sa intelegem ca Domnul nu este duhul care daca frecam lampa, iese si ne implineste dorintele imediat. Tot ce putem face este sa fim perseverenti in a-i cere cu credinta lui Dumnezeu ce avem nevoie si apoi sa avem credinta ca El ne va raspunde. Cat de mult trebuie sa staruim in rugaciune? Apostolul Pavel spune in 1 Tes. 5:17, sa ne rugam neincetat.
Dar ce rost are rugaciunea? De ce ne cere Domnul sa ne rugam? Nu stie El dinainte lucrurile de care am eu nevoie?
Domnul Isus il numeste pe Satan in Ioan 14:30, „domnitorul lumii acesteia” In momentul acesta, pamantul este teritoriul sau. Prin pacat el stapaneste pamantul. Dar Dumnezeu ramane suveran peste toate lucrarile acestui univers si poate oricand sa intervina, insa El doreste ca noi sa ii cerem acest lucru. Sa simtim si sa ne exprimam nevoia de El.
Rugaciunea are un triplu rol: ea actioneaza asupra noastra, asupra Domnului si asupra altora. Rugaciunea ne sensibilizeze inima, ne umple de prezenta lui Dumnezeu si ne ajuta sa ne descarcam de lucrurile negative cu care ne umplem gandurile si inimile zi de zi. Rugaciunea deschide mintea si inima unui om pentru Dumnezeu.
Cand pacatul stapaneste in viata omului, el zice raului bine si binelui rau. El crede ca bautura ii aduce fericire cand de fapt ii aduce ciroza, tigarile ii aduc relaxare cand de fapt ii aduc cancerul, furatul ii aduce imbogatire cand de fapt ii aduce inchisoare si sexul ii aduce placere cand de fapt ii poate aduce o sarcina nedorita, boli venerice, SIDA, dezamagire si pe termen lung goliciune in suflet. Asta este ceea ce face pacatul. Intuneca mintea omului si il impiedica sa vada suferinta ce se ascunde in spatele unei placeri aparente si de moment, 2 Corinteni 4:3-6.
Rugaciunea face ca Dumnezeu sa rupa aceste lanturi ale pacatului in care omul este prins. Dumnezeu atinge inima acelui om si il face sa inteleaga ca acele lucruri pe care le vede ca fiind bune si placute sunt de fapt rele si ii aduc suferinta. Omul isi poate vedea astfel adevarata stare pacatoasa si este parca trezit dintr-un somn adanc. Dumnezeu nu forteaza pe nimeni sa se pocaiasca, dar prin rugaciune, El deschide ochii si trezeste inima celui pierdut.
Pozitia in timpul rugaciunii este importanta. Fiecare om trebuie sa realizeze ca atunci cand se roaga el sta de vorba cu Creatorul intregului univers. Nu exista o pozitie impusa de scriptura pentru rugaciune, dar ea trebuie sa fie una care dovedeste smerenie si respect. Pozitia cea mai des intalnita in Noul Testament pentru rugaciunea este in genunchi si vedem acest lucru exemplificat de Domnul Isus, apostolul Petru, Pavel si altii: Luca 22:41, Fapte 9:40, Fapte 21:5, Efeseni 3:14.
Neesima, un slujitor al Domnului din Japonia a zis: „crestinismul inainteaza in genunchi”. Despre Iacov, fratele Domnului Isus si cel considerat ca fiind autorul cartii Iacov din NT se spune ca avea genunchii ca ai unei camile din cauza timpului petrecut in rugaciune. Rugaciunea in genunchi este cea mai indicata pozitie pentru comunicarea cu Tatal din ceruri, aratand astfel smerenia si respectul cu care te infatisezi inaintea Lui sa ii vorbesti.
Iubitii mei, Dumnezeu raspunde la rugaciuni. El doreste sa cunoasca nevoile noastre si sa ne dea acele lucruri pe care le-a promis copiilor Sai credinciosi. Insa pentru ca acest lucru sa se intample trebuie sa te supui voii Sale. Daca nu esti un copil al lui Dumnezeu, atunci sa te pocaiesti si sa fii botezat spre iertarea pacatelor tale, Fapte 2:38. Daca esti deja crestin atunci trebuie sa iti dai toata silinta sa duci o viata curata, in credinta si supunere fata de Dumnezeu, iar EL iti promite ca iti va asculta rugacunile si iti va ierta pacatul atunci cand gresesti 1 Ioan 1:7-9. Sa ne incredem cu toata fiinta in promisiunile Domnului si dragostea Lui sa stapaneasca in inimile noastre!