Caut un om

“Cutreieraţi uliţele Ierusalimului, uitaţi-vă, întrebaţi şi căutaţi în pieţe, dacă se găseşte un om, dacă este vreunul care să înfăptuiască ce este drept, care să se ţină de adevăr, şi voi ierta Ierusalimul.” Ieremia 5:1.

Iubitii mei, Dumnezeu cauta un om pentru o lucrare mareata. Nu cred ca realizam cu adevarat importanta si valoarea pe care o are un om in fata lui Dumnezeu. Imi doresc ca astazi sa intelegem ca pentru a-si face lucrarea, Dumnezeu doreste mai mult un om care sa fie pe deplin dedicat si predat Lui, decat planuri foarte bine organizate, investitii mari sau diverse comitete.

Daca privim in urma la modul in care Dumnezeu a lucrat pentru chemarea la pocainta si mantuirea oamenilor vedem ca Dumnezeu a avut adesea nevoie doar de un om. Pentru salvarea cetatii Ninive, Dumnezeu a avut nevoie de Iona; Pentru scoaterea poporului Israel din Egipt, El a avut nevoie de Moise. Dumnezeu nu a ales un orator cu un vocabular bogat si variat, ci un balbait ca Moise; cand Dumnezeu l-a trimis pe Samuel la Isai sa aleaga pe unul dintre fii acestuia ca rege, Samuel a fost convins ca Eliab este cel mai potrivit avand in vedere infatisarea sa exterioara, dar Domnul ii spune “„Nu te uita la înfăţişarea şi înălţimea staturii lui, căci l-am lepădat. Domnul nu Se uită la ce se uită omul; omul se uită la ceea ce izbeşte ochii, dar Domnul Se uită la inimă.”Pentru trezirea poporului idolatru care sub influenta lui Ahab si a Izabelei se inchina la Baal, Dumnezeu a avut nevoie de Ilie; Pentru izbavirea poporului datorita nesupunerii fata de porunca imparatului de a se inchina numai lui, Dumnezeu a folosit-o pe Estera. Desi mai multi puteau fi folositi de Dumnezeu, El a ales un singur om pentru a-si face lucrarea. Astazi oamenii poarta nume de sfinti sau sfinte ale Domnului, dar trairea lor este atat de palida si de departe de slujirea celor ale caror nume le poarta. Ce onoare mai mare poate primi un om decat aceea despre care citim in Iosua 24:31, “Israel a slujit Domnului in tot timpul vietii lui Iosua.”

Atat de des cautam scuze sa ne sustragem de la slujirea la care Domnul ne cheama, sau s ail slujim pe Domnul in termenii nostril. Avem astazi parca trei generatii de crestini: prea tineri, nu am timp si prea batrani. Dar fiecare dintre crestinii care fac parte din aceste categorii si care folosesc aceste scuze pentru a fugi de responsabilitatea chemarii lui Dumnezeu au exemplul Scripturii care fac ca scuzele lor sa paleasca. Dumnezeu a folosit pentru lucrari extraordinare tineri, adulti si batrani deopotriva. Dar acestia au fost oameni care au pus imparatia lui Dumnezeu mai presus de dorintele lor si grijile pamantului acesta. Nimeni nu este prea tanar, prea ocupat sau prea batran pentru a putea fi folosit de Creatorul sau. Totul depinde de inima omului,“Acolo unde este comoara ta, acolo este si inima ta”

In insulele din Marea Sudului exista o pancarda ridicata in memoria unui misionar care a slujit acolo o perioada buna de timp si pe care este scris: “Cand el a debarcat in 1848, aici nu se afla nici un crestin, iar cand a plecat in 1872, aici nu mai era nici un pagan.” Dumnezeu cauta un om dragii mei pe care sa il foloseasca in realizarea planurilor sale.

Biserica de azi nu are nevoie de mai multa tehnologie, organizare, sau metode mai variate de evanghelizare, ci de mai multi oameni ai rugaciunii care sa poata fi folositi de Duhul Sfant. Duhul Sfant nu unge planuri, ci oameni si nu se revarsa prin metode sau tehnologie ci prin oameni.

Ce frumos ne vorbeste Domnul prin proorocul Isaia in 55:8-9 “Căci gândurile Mele nu sunt gândurile voastre, şi căile voastre nu sunt căile Mele, zice Domnul. Ci cât sunt de sus cerurile faţă de pământ, atât sunt de sus căile Mele faţă de căile voastre şi gândurile Mele faţă de gândurile voastre.”

Apostolul Pavel spune ca Domnul alege lucruile nebune ale lumii, pe cele slabe si dispretuite ca sa le faca de rusine si sa le nimiceasca pe cele intelepte. Cu ceea ce pare de ras si de lepadat pentru oameni, Dumnezeu isi realizaeaza biruintele Sale spirituale. Vreau eu sa fiu un astfel de om?

Istoria trezirilor spirituale din secolele 17, 18 si chiar 19 depun marturie despre cum Dumnezeu a ales un singur om pentru a aduce la pocainta, familii, triburi, sau tari intregi. Daca crestinii de azi ar fi preocupati sa citeasca in afara de ziare, reviste si facebook si cum Dumnezeu a folosit oameni, ca Ravenhill, Tozer, Finney, Edwards, Spurgeon, Wyclif, Wesley, Moody, Whitefield, Huss, Luther si multi altii, ar intelege ca pot fi chiar ei urmatorii evanghelisti ai Dumnezeului atotputernic prin care El poate face o diferenta in secolul 21.

Va indemn dragii mei sa cititi si cartea Amintiri cu sfinti, scrisa de Petru Popovici si multe altele ca acestea, unde o sa vedeti cati oameni simpli si modesti a folosit Dumnezeu in Romania pentru a face cunoscuta Evanghelia mantuitoare a lui Isus Cristos. Ce minuni a facut Domnul cu acesti oameni care nu aveau nici pe departe influenta, mijloacele si posibilitatile pe care le avem noi astazi.

Ce fel de om cauta Dumnezeu?

1. Dumnezeu cauta omul curat, Isaia 6:1-8.

Ex. In secolul 19 o misionara a plecat in Coreea in vacanta dar si pentru a cunoaste lucrarea pe care Domnul o facea acolo. Stand de vorba cu predicatorul uneia dintre bisericile pe care le vizitase l-a intrebat la un moment dat pe acesta: Cunoasteti textul din Matei 6:33? Da, a raspuns predicatorul, am predicat adesea din el. Si puteti spune cu mana pe inima ca de cand slujiti in aceasta biserica ati cautat intotdeauna mai intai de toate Imparatia lui Dumnezeu? Trebuie sa recunosc ca nu a fost mereu asa, a raspuns predicatorul. Si cum ati numi pe cineva care spune oamenilor cum trebuie sa traiasca, dar chiar el nu traieste astfel? Un fatarnic, a raspuns predicatorul. Cu aceasta marturisire, a inceput transformarea pe care Dumnezeu a facut-o in inima acestui crestin pe care mai apoi l-a folosit intr-un mod minunat pentru a chema pe cei pierduti la pocainta.

Ca sa poti fi folosit de Dumnezeu pentru a chema pe altii la Cristos, mai intai trebuie sa fii tu curat in toate lucrurile, de la cele mai mici si pana la cele mai mari. Chiar acele pacate micute pe care nici nu le luam in seama de multe ori, ne impiedica de la slujirea pe care Dumnezeu o asteapta de la noi. Dumnezeu cauta oameni curati. Mergi in camaruta ta si marturiseste-i Domnului toate lucrurile care stii ca te tin inca in lume, departe de sfintenie si iti fura dragostea pentru Domnul tau. Ai in viata ta mandrie, fatarnicie, lenevie, invidie, minciuna sau orice altceva? Nu amana sa ii ceri Domnului sa scoata aceste lucruri rele din inima ta “Ochii Domnului sunt peste cei fără prihană, şi urechile Lui iau aminte la rugaciunile lor.” spune David in Ps. 34:15.

2. Dumnezeu cauta omul smerit, Mica 6:8.

Nicio haină nu li se potriveşte mai bine copiilor lui Dumnezeu decât aceea a umilinţei. Smerenia este una din calitatile care arata prezenta Duhului lui Dumnezeu in tine. Întregul lanţ de nenorociri din lumea de ieri şi de azi, toate războaiele şi vărsările de sânge, egoismul, suferinţele, ambiţiile, geloziile, nefericirile fiecărei zile, toate se datorează faptului că omul nu a rămas smerit sub mâna tare a lui Dumnezeu, ci a preferat înălţarea sugerată de Satan, „Dumnezeu stă împotriva celor mândri, dar dă har celor smeriţi.” Iacov 4:6.

De prea multe ori se vede in crestinii de azi exact atitudinea fariseului care se ruga Domnului in templu si despre care citim in Luca 18:10-14„Doi oameni s-au suit la Templu să se roage; unul era fariseu, şi altul vameş. Fariseul stătea în picioare şi a început să se roage în sine astfel: „Dumnezeule, Îţi mulţumesc că nu sunt ca ceilalţi oameni, hrăpăreţi, nedrepţi, preacurvari sau chiar ca vameşul acesta. Eu postesc de două ori pe săptămână, dau zeciuială din toate veniturile mele.”Vameşul stătea departe şi nu îndrăznea nici ochii să şi-i ridice spre cer; ci se bătea în piept şi zicea: „Dumnezeule, ai milă de mine, păcătosul! Eu vă spun că mai degrabă omul acesta s-a coborât acasă socotit neprihănit decât celălalt. Căci oricine se înalţă va fi smerit; şi oricine se smereşte va fi înălţat.”                                                                                                                                                                                            Mândria îşi poate înălţa capul chiar în mijlocul serviciului de inchinare. Fără să ne dam seama, pornim un imn de laudă la adresa noastra. Eul este un personaj plin de pretenţii, care cere mereu locul cel mai înalt şi se simte rănit şi marginalizat atunci când nu il primeşte. Haideti să nu fim farisei! Să nu permitem ca în adancul inimilor noastre să se dezvolte acest pacat. Acela de a fi mândri de talentele noastre, de a fi mândri de cunoştinţele noastre, de avansul pe care considerăm că îl avem faţă de ceilalti,

3. Dumnezeu cauta omul supus si total dependent de El, Iacov 4:7.

Dragi frati si surori, ascultarea e calea spre bogatiile nepatrunse ale harului si cheia tuturor biruintelor spirituale. Supunerea a insotit de fiecare data victoriile slujitorilor lui Dumnezeu impotriva lui satan. Ascultarea lui Ghedeon a facut ca o armata de doar 300 de oameni sa invinga o oaste de 120 000 de soldati. Ghedeon a trebuit doar sa se spuna, iar Dumnezeu a facut restul. Domnul cauta si astazi oameni ascultatori care sa depinda cu totul de El si nu de intelepciunea, talentele si pregatirea lor.

Predarea unora dintre crestini este astazi de doar 20-30%. Atata are Domnul din timpul, gandirea si energia lor. Ei traiesc intr-un mod lumesc, merg la biserica si citesc din cand in cand biblia, dar nu o traiesc.

Altii au o predare de 40-60%. Ei sunt aceia care doresc sa traiasca ascultand de Domnul, dar si de firea lor pacatoasa. Iar trairea lor cu Dumnezeu se bazeaza doar pe propriile eforturi si talente, nu pe putere de sus. Ei sunt aceia care fac mereu planuri pe care le considera bune, dar fara sa il intrebe si sa il consulte pe Dumnezeu, bazandu-se doar pe propria intelepciune.

Mai sunt aceia cu o predare de 80-90%. Sunt cei ce traiesc in partasie cu Domnul, dar mai au mici rezerve care ii impiedica deocamdata sa se supuna complet. Inca se tem sa depinda total de Domnul, in special cand vine vorba de hrana si nevoile lor fizice si materiale.

Masura supunerii noastre este data de timpul petrecut in partasie cu Domnul, doar asa vom ajunge sa descoperim care este cu adevarat voia lui Dumnezeu cea buna, placuta si desavarsita. Ce minune este sa ajungi sa fii administrator al harului nespus de mare si felurit al lui Dumnezeu. Doar aceia care se predau 100% Domnului vor avea o astfel de binecuvantare in viata lor. Doar aceia care sunt cu totul ai Lui, iar EL este totul pentru ei.

Dragii mei si astazi Dumnezeu cauta oameni. Vrem noi sa fim printre cei alesi de EL si folositi pentru acesta mareata lucrarea de mantuire a omului? Ma rog ca Duhul Domnului sa ne cerceteze pe fiecare, sa ne curateasca, sa ne smereasca si sa ne faca sa fim in toate lucrurile supusi Stapanului nostru, pentru ca astfel El sa poata sa ne foloseasca.

This entry was posted in Predici. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code