Necesitatea trezirii spirituale in zilele din urma

Efeseni 5:8-14 “Odinioară eraţi întuneric; dar acum sunteţi lumină în Domnul. Umblaţi deci ca nişte copii ai luminii. Căci roada luminii stă în orice bunătate, în neprihănire şi în adevăr.
Cercetaţi ce este plăcut înaintea Domnului şi nu luaţi deloc parte la lucrările neroditoare ale întunericului, ba încă mai degrabă osândiţi-le. Căci e ruşine numai să spunem ce fac ei în ascuns. Dar toate aceste lucruri, când sunt osândite de lumină, sunt date la iveală; pentru că ceea ce scoate totul la iveală este lumina. De aceea zice: „Deşteaptă-te tu care dormi, scoală-te din morţi, şi Cristos te va lumina.”

Adormirea spirituala a vremurilor noastre se aseamana atat de mult cu cea din timpul Sodomei si a Gomorei. Pe langa pacat si imoralitate care au atins cote alarmante, exista atat de mult stres, oboseala, tensiune, iar viata greu i-a obosit pe cei mai multi. Cu gandurile macinate de nervi, cu inimile frante si sufletele goale, oamenii se lasa prada valului de necredinta si pacat si se indreapta cu repeziciune spre pedeapsa vesnica a iadului.

In aceste vremuri grele, trezirea spirituala este o nevoie absolut necesara pentru oameni. Trezirea la viata trebuie sa inceapa cu bisericile care au intrat intr-o stare de amorteala si care se lupta cu grava boala a formalismului religios. Case ale Domnului care nu mai slujesc Domnului, ci orgoliilor oamenilor, care il slavesc pe Domnul cu buzele, dar a caror inima este departe de El, Isaia 29:13.

Ma gandesc la cuvintele Domnului din Isaia 1:11-15 si ma intreb daca nu acelasi lucru il spune astazi Tatal din ceruri despre atatea biserici care se proclama a fi crestine. Biserici pline de oameni care se multumesc sa aiba o religie, dar care traiesc in pacat si nesupunere.

Asa cum Domnul nu s-a schimbat, nici omul nu s-a schimbat. Si asa cum poporul lui Dumnezeu a ratacit in trecut, la fel rataceste si acum. Dar in ratacirea lor, Dumnezeu s-a indurat si a folosit slujitori ai Sai care insufletiti de Duhul Sfant au chemat la pocainta pe cei pierduti si rataciti. Zi de zi suflete ratacite se indreapta spre iad, iar multi din cei ce isi spun crestini dorm si stau nepasatori fata de o mantuire asa de mare.

Crestinismul interior a fost inlocuit cu cel exterior. Inimile de carne s-au impietrit, frumusetea launtrica a fost inlocuita cu frumusetea exterioara, simplitatea inchinarii a fost lasata deoparte si inlocuita cu un ceremonial sec, modestia locului de inchinare a fost inlocuita cu cladiri mari si frumos ornamentate pierzandu-se chiar esenta si miezul vietii cu Dumnezeu in detrimental cojii religiei.

Unde este inflacararea, vitalitatea, caldura dragostei si curatia, caracteristice bisericii lui Cristos despre care citim in Biblie?

Trezirea trebuie sa inceapa cu noi, cei care stam la amvon si va predicam Cuvantul, pentru ca noi suntem cei care trebuie sa sunam desteptarea. Predicarea Evangheliei trebuie sa fie un dar, nu o profesie si trebuie facuta prin calauzirea Duhului Sfant nu prin propriile calitati. Duhul Sfant este cel ce garanteaza succesul unei predici, nu talentul predicatorului. Dragii mei, daca pacatul nu este mustrat, el produce somnolenta si amorteala spirituala, iar in timp acestea duc la moarte.

La un moment dat, un predicator a fost intrebat, ce ar face daca cineva din biserica in care el predica ar dormi in timp ce el propovaduieste cuvantul? Raspunsul sau a fost: as ruga pe cineva sa vina sa ma trezeasca pe mine pentru ca eu l-am adormit. Atunci cand lumea doarme in biserica este in parte vina lor, dar si a noastra, a celor ce predicam cuvantul din cauza lipsei de pasiune si foc din predicile noastre.

Cred ca in ciuda oboselii pe care unii frati sau surori il resimt duminica cand vin la inchinare, daca pacatul si indiferenta lor ar fi mustrate, n-ar mai putea sa doarma.

Iona cand a strigat in Ninive pacatul care urma sa le aduca pedeapsa divina, s-a produs o trezire in masa a intregului popor, de la imparat la cel mai neinsemnat dintre oameni, au postit si s-au pocait. Iona nu a folosit glumite si dulcegarii, ci a strigat pacatul lor.

Acelasi lucru l-a facut Petru in ziua Cincizecimii: “Voi l-ati rastignit pe Fiul lui Dumnezeu.” Nu povestirile hazlii si cuvintele mieroase au trezit din somnul cel de moarte 3000 de suflete, ci condamnarea pacatului din viata oamenilor.

Cand ma gandesc la un predicator inflacarat, ma gandesc la Ilie sau la Ioan Botezatorul care au aprins de dragoste pentru Dumnezeu mii si mii de oameni. Dar in predicile lor nu auzim dulcegariile de azi, ci condamnarea directa a pacatului: expresii precum, oameni cu inima impartita si pui de vipere erau cel mai des intalnite in cuvantarile lor.

Daca noi cei ce predicam cuvantul nu suntem aprinsi si nu ardem de dragoste pentru Dumnezeu si pentru oameni, cum vom putea cu cuvantul predicat sa ii aprindem pe altii?

Trezirea trebuie sa continue cu crestinii nepasatori. Acela care doarme nu este constient de pericolul ce il paste, de aceea are nevoie sa fie trezit urgent din somnul ignorantei si al nepasarii pana cand nu se va trezi la portile iadului.

Prea usor pentru lucrurile vremelnice si trecatoare ale acestei vieti crestinii sunt dispusi sa renunte la vesnicie. Schimba partasia sfintilor cu a pacatosilor si dau mai multa importanta chemarii oamenilor, decat chemarii lui Dumnezeu. Traiesc pentru satisfacerea nevoilor trupului si ignora nevoile sufletului.

Apostolul Petru a fost in aceasta situatie cand dupa somnul din Gradina Ghetsimani si lepadarea de Cristos, l-a trezit cantatul cocosului. Fiecare crestin care si-a pierdut dragostea dintai trebuie sa se pocaiasca si sa se intoarca la viata de credinta pe care au avut-o candva cu Domnul. Trebuie sa faca asemenea fiului risipitor, sa se intoarca la cel ce este gata sa ii dea iertare, haina cea mai buna si un loc de cinste langa El.

Trezirea trebuie sa ajunga apoi la cei necredinciosi si la atei. Datorita pacatului, ei au mintea intunecata, inima impietrita si sunt orbiti de satan a.i. sa nu isi poata vedea starea lor pacatoasa si necesitatea schimbarii pe care Duhul Sfant o poate face in viata lor, asa cum a facut-o in viata multora. Oricat de multe argumente si dovezi le-am arata noi, nu ii vom convinge pentru ca lor le place sa nu creada.

Aceia care se considera oameni morali au nevoie de aceeasi trezire ca si ateii. Ei sunt oamenii care se considera destul de buni pentru a ajunge in cer, in comparatie cu altii care au facut lucruri mult mai rele ca ei. Se aseamana cu fariseul care se ruga in templu si se compara cu vamesul, sau cu omul care a venit la nunta imparatului fara sa aiba haina de nunta si care a fost aruncat afara in intuneric. Domnul Isus i-a spus lui Nicodim acest lucru in Ioan 3:3-6. Nu este de ajuns sa te consideri tu un om bun si moral comparandu-te cu alti oameni. Standardul de comparative este cu Isus Cristos. Doar atunci iti poti vedea pacatul, neputinta si nevoia absoluta de un Mantuitor.

De-a lungul timpului si multi atei au fost treziti si s-au pocait. Printre ei i-as enumera pe Dr. Cyril Joad un aprig militant al ateismulului din secolul trecut care a scris mai multe carti impotriva crestinismului, dar in viata caruia la un moment dat a intervenit o schimbare dramatica si ceea ce a negat toata viata, a ajuns sa creada si sa apere.

Lew Wallace un alt ateu convins care a facea tot ce ii statea in putinta sa ridiculizeze biblia si crestinismul, fiind provocat sa scrie o carte impotriva crestinismului, a inceput sa stranga dovezi dupa dovezi care erau menite sa prabuseasca credinta altora, dar au dus tocmai la prabusirea necredintei lui. Dupa intoarcerea lui la Cristos, a scris cunoscuta carte “Ben Hur” dupa care s-au facut si filme.

Sir William Ramsey un savant englez cunoscut pentru necredinta sa si-a pus in gand sa scrie o carte prin care sa distruga marturia lui Luca din Faptele Apostolilor. Pentru o cat mai buna documentatie el a intreprins calatorii in Asia Mica, dorind sa fie chiar la fata locului pentru a descoperi greseli in descrierea facuta de Luca. Studiind minutios toate detaliile, descoperirile si amanuntele, adevarul lui Cristos i-a rasturnat toata filosofia dupa care traise pana atunci. In cartea scrisa de el “Luca, doctorul”, marturiseste ca relatarea lui Luca din Faptele Apostolilor este fara egal in ceea ce priveste exactitatea informatiilor.

Cum apar trezirile spirituale?

Trezirile spirituale sunt o lucrare extraordinara a Duhului Sfant si sunt diferite unele de altele. Uneori lucrarea este individuala, alteori este pentru un grup mai mare de oameni si chiar pentru un intreg popor. Acestea pot veni prin diferite metode: temnicerul, Corneliu, Pavel sau famenul sunt doar cateva exemple despre varietatea metodelor folosite de Duhul lui Dumnezeu pentru a trezi spiritual un suflet. Duhul Sfant nu foloseste un tipar sau un sablon dupa care lucreaza ci se foloseste de o serie intreaga de oameni, evenimente sau imprejurari pentru a aduce trezire spirituala unui suflet sau mai multor.

Predica este una din uneltele Duhului Sfant de trezire spirituala, iar ziua Cincizecimii cand trei mii de suflete s-au poicait este unul dintre cele mai bune exemple. Predica a fost si este folosita de Dumnezeu pentru intoarcerea oamenilor. Fie ca este vorba de auzirea unei predici la biserica, la radio, Tv sau pe internet, aceasta strapunge inimi si aduce oameni la credinta.

Cercetarea Scripturii este deasemenea o unealta deosebita in trezirea unui suflet. Acest lucru s-a intamplat si cu preotul Dumitru Cornilescu care a fost insarcinat sa traduca biblia in limba romana si in timp ce facea acest lucru Dumnezeu i-a aratat calea spre mantuire.

Discutiile sunt o alta cale de a aduce adevarul mantuirii in inimile oamenilor: Domnul Isus si Nicodim, Domnul Isus si samariteanca, Filip si famenul sunt doar cateva exemple. Aceste discutii pot avea loc in parc, in autobuz, in tren, cu colegii la scoala si la service, sau in oricare alt loc Domnul iti pune inainte oameni care au nevoie sa fie mantuiti. Trebuie doar sa ne punem la dispozitia Duhului Sfant pentru aceasta lucrare.

Marturia personala a modului in care Domnul te-a chemat pe tine este o alta metoda prin care Duhul lui Dumnezeu lucreaza pentru a trezi spiritual un om, Ioan 9:25.

O cantare de lauda adusa Domnului poate salva sufletul unui om. La un moment dat un om care hotarase sa isi puna capat zilelor se indrepta spre locul unde dorea sa puna in aplicare planul sau, cand trecand pe langa o biserica a auzit cantarea “Asa cum sunt”. Curiozitatea l-a impins sa paseasca pentru prima data intr-o biserica crestina si dupa ce a ascultat acea cantare sufletul lui care era zbuciumat si-a gasit pacea. A renuntat la plnul sau sinucigas si din acea zi si-a predat viata in mainile Domnului ajungand mai tarziu chiar pastoral acelei biserici unde auzise cantarea ce ii salvase viata si sufletul.

O brosura, o invitatie la un studiu biblic sau o activitate la biserica este o alta cale de chemare a Duhului Sfant. Aceasta este si calea prin care soacra mea si multi altii au primit mesajul mantuirii. Aceasta lucrare o poate face orice crestin din biserica, indiferent de varsta, sex sau educatia primita.

O boala sau o incercare majora in viata unui om poate reprezenta cantatul cocosului si chemarea acelui suflet. Multe suflete s-au intors din ratacire cand aflati in bratele disperarii nu au mai stiut unde sa priveasca decat la Dumnezeu pentru izbavire. Aceasta nu este o metoda dorita sau usoara de acceptat, dar pentru multi oameni este singura metoda de a-i scoate din vartejul iadului.

Oricare ar fi metoda prin care Dumnezeu trezeste pe cineva, important este rezultatul care aduce mantuire sufletului.

Harul Domnului Isus, dragostea lui Dumnezeu si partasia Duhului Sfant sa fie cu noi toti!

This entry was posted in Predici and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code