Mai putem avea astazi treziri spirituale?

O serie intreaga de intrebari imi vin in minte atunci cand ma gandesc la posibilitatea de a avea parte de treziri spirituale:

Intr-o lume in care tot ce este moral si curat este dat la o parte si inlocuit cu imoralitate, cu un foc al curviei greu de stins, cand rata divortului a explodat, infractiunile sunt la fiecare pas, avorturile ia mii si mii de vieti si tot ce este de la Dumnezeu este respins, mai putem avea parte de treziri spirituale?

Intr-o lume bolnava de rautate, sete de razbunare, minciune, stricaciune, suspiciune si indoiala mai putem spera la treziri spirituale?

Intr-o lume in care bisericile sunt adormite, reactioneaza din ce in ce mai greu la vederea pacatului, sunt din ce in ce mai insensibile la starea disperata in care oamenii se afla si a ajuns sa influenteze lumea tot mai putin, mai putem avea parte de treziri spirituale?

Intr-o lume in care satana lupta cu inflacarare sa insele lumea si sa ii piarda chiar si pe cei alesi, chemati de Domnul mai putem vedea treziri spirituale?

Haideti sa vedem ce ne raspunde Biblia si ce ne spune istoria cu privire la toate aceste intrebari. Vom vedea atat in VT cat si in NT ca indiferent de rautatea lumii, de decaderea morala si de raceala poporului lui Dumnezeu, trezirile spirituale au existat.

Pe vremea lui Samuel, Israel a parasit pe Domnul si a inceput sa slujeasca si sa se inchine lui Baal, ignorand total legea lui Dumnezeu. Cu toate acestea daca citim in 1 Samuel 7:2-4 vedem cum poporul lui Dumnezeu a avut parte de o trezire spirituala si s-a pocait. A postit, a plans si a scos toti idolii din mijlocul lor,rededicandu-se inchinarii si slujirii Domnului

O alta trezire a poporului lui Dumnezeu a avut loc in timpul lui Ilie si citim despre aceasta in 1 Regi 18. Imparateasa Izabela impusese in Israel inchinarea la Baal si Astarteea. Aproape 1000 de preoti ai lui Baal si Astarteea conduceau poporul Israel in ratacire, in timp ce preotii si profetii Domnului fusesera prigoniti sau omorati, iar altarele de inchinare fusesera distruse. Idolatria si imoralitatea faceau sa para imposibila o trezire spirituala, dar totusi aceasta s-a intamplat prin lucrarea pe care Dumnezeu a facut-o prin Ilie pe muntele Carmel. Poporul a strigat atunci din nou “Domnul este adevaratul Dumnezeu”.

In timpul lui Ezechia a avut loc o alta trezire spirituala. Daca citim din 2 Cronici 29 si 30 vom vedea cum Ezechia la doar 25 de ani conduce poporul lui Israel spre o noua trezire spirituala. Fara sa faca scoli biblice sau teologice si fara sa primeasca o invatatura aleasa in ceea ce priveste religia, Ezechia a fost folosit de Dumnezeu pentru o lucrare extraordinara. Tatal sau, Ahaz a fost un idolatru care s-a inchinat la alti zei, le-a construit altare si a inchis usile Casei Domnului. Preotimea era corupta si in slujba banului. Intr-o astfel de perioada de decadere morala si spirituala parea imposibila o noua trezire. Cu toate acestea, ea a venit printr-un tanar de doar 25 de ani care fusese crescut bine de mama sa, o femeie credincioasa, fiica lui Zaharia.

In momentul in care a ajuns pe tron Ezechia a inceput lucrarea de intoarcere a poporului la Dumnezeu. A curatit casa Domnului, i-a deschis usile si a adunat toti preotii care ramasesera credinciosi lui Dumnezeu in acea perioada de cadere, a distrus toti idolii si a chemat poporul la pocainta. O mare bucurie si entuziasm a cuprins intreg poporul.

Trezirea spirituala din timpul lui Iosia merita si ea deasemenea mentionata. Citim despre aceasta in 2 Regi 22 si 23. Dupa Ezechia a urmat o noua perioada de cadere si idolatrie a poporului Israel condus de Manase si apoi de Amon. Dupa aproape 100 de ani, Iosia, un stranepot al lui Ezechia este inscaunat ca imparat peste Israel cand avea doar 8 ani, iar la 20 de ani a poruncit curatarea templului pentru ca apoi sa inceapa repararea si restaurarea Casei Domnului. Gasind cartea Domnului si citind-o, Iosia si-a rupt hainele de pe el si a chemat tot poporul la pocainta. Un tanar a carui inima ardea de dorinta de a-l sluji pe singurul Dumnezeu. Daca am fi astazi ca si tineri precum Ezechia sau Iosia, ce lucrari ar putea face Domnul prin noi.

Cetatea Ninive si chemarea la pocainta venita prin Iona este un alt exemplu minunat de trezire spirituala. Desi Iona nu a vrut sa fie misionarul care sa doreasca trezirea acelui popor, totusi Dumnezeu l-a constrans sa mearga la Ninive si sa strige mesajul chemarii la pocainta. Trezirea a inceput de la Imparat si s-a teminat cu ultimul din popor. A fost o trezire deosebita cu post, rugaciune si strigate de indurare inaltate catre Dumnezeu, iar Domnul a crutat cetatea.

Avand atatea exemple ne indoim ca acelasi lucru il poate face Dumnezeu si astazi? Cred ca pacatul necredintei este cel mai mare al crestinismului de astazi.

Sa privim acum la cateva exemple de treziri spirituale din NT.

Poate cea mai importanta este cea din ziua de Rusalii din Ierusalim care a avut loc la nici doua luni de la rastignirea Domnului. Petru care in noaptea prinderii Domnului s-a lepadat de trei ori de El, a fost cel ce a predicat pentru prima data Evanghelia lui Isus Cristos. La aceasta trezire nu au luat parte 100 sau 200 de oameni ci aproape 3000. Astfel sunt lucrarile minunate de trezire spirituala ale Duhului Sfant, intrec orice asteptare si sunt facute prin oameni care de multe ori si-au dovedit slabiciunea si neputinta. Mesajul lui Petru a fost ca in urma fiecarei treziri spirituale unul dur si aspru: “Voi l-ati rastignit pe Fiul lui Dumnezeu”,le-a strigat el celor adunati in Ierusalim. Iar acest mesaj le-a frant inima oamenilor, care nu au cautat sa se dezvinovateasca ci au intrebat: “Fratilor ce sa facem?” Atunci cand li s-an spus ce trebuiau sa faca, nu a existat mai tarziu pentru ei, sau ceva care sa ii impiedice sa raspunda chemarii Domnului. Atunci, in acea zi s-au pocait si au fost botezati spre iertarea pacatelor lor, biserica luand astfel fiinta.

Apoi vedem trezirea din Samaria care a avut loc la aproape doi ani de la cea din Ierusalim si despre care citim in Fapte 8:1-13. Aceasta a avut loc in imprejurari critice, de prigoana si persecutie a bisericii, dupa ce Stefan fusese martirizat, iar Saul din Tars facea prapad in casele crestinilor. Toti ucenicii cu exceptia apostolilor au fugit din Ierusalim, iar Filip oprindu-se in Samaria a predicat acolo evanghelia. Multi au fost cei ce au crezut si au fost botezati. Fara coruri, cladiri pline de fast si predicatori trecuti prin scoli, Filip s-a pus in mainile Domnului, iar prin el Domnul a chemat multimi de oameni. Cine va fi astazi Filip pentru Dumnezeu?

Alta trezire a avut loc in Antiohia si este descrisa in Fapte 11:19-26. Antiohia era pe atunci unul dintre cele mai mari si infloritoare orase din imperiul roman, dar era in acelasi timp si unul dintre orasele unde desfraul si coruptia erau la ele acasa. Undeva la 8-10 ani de la omorarea lui Stefan si prigoana deslantuita de Saul, cativa ucenici ai Domnului care fugisera din Ierusalim si ajunsesera in Antiohia au predicat neamurilor evanghelia lui Isus Cristos. Acei crestini nu au avut conditiile noastre de slujire si comfortul nostru pentru a face acea lucrare . Tot ce au avut a fost “mana Domnului care era cu ei”. Biserica din Antiohia a devenit una dintre cele mai mari si puternice biserici din primul secol, aici fiind locul unde ucenicii au fost numiti pentru prima data crestini. Asta faceau crestinii care din cauza persecutiei erau nevoiti sa paraseasca Ierusalimul. Pe unde mergeau il predicau pe Cristos si mustrau pacatul oamenilor, iar multimi de sflete se intorceau din ratacire datorita lucrarii lor. Atatia crestini astazi parasesc orasele in care s-au intors la Domnul si acolo unde merg se comporta ca si cum nu l-ar fi cunoscut niciodata pe Cristos.

Istoria ne vorbeste de multe alte treziri pe care Domnul le-a facut in diverse locuri din lume si mii de oameni au devenit crestini. Trezirile spirituale nu au fost doar in primul secol, acestea au continuat si in secolele ce au urmat si pentru a le cunoaste trebuie doar sa citim istoria bisericii si a crestinismului.

In catacombele Romei se presupune ca se afla mormintele a peste 7 milioane de crestini care au fost ingropati acolo pe durata a 300 de ani. Dar nimeni nu stie numarul total al celor ce au murit pentru Cristos in toata lumea de la inceputul bisericii si pana in prezent.

Am amintit aceste cazuri ca fiecare om prezent astazi aici sa realizeze ca decaderea societatii nu constituie o piedica pentru trezirile spirituale. Acestea depind doar de starea spirituala a copiilor lui Dumnezeu care se lasa la indemana Duhului Sfant pentru trezirea altora.

Trezirile spirituale sunt posibile oricand si oriunde, daca se implinesc conditiile cerute de Domnul. Dumnezeu poate trezi un om, un oras sau o tara intreaga. Vrei tu si cu mine sa ne punem cu totul la indemana Lui pentru o astfel de lucrare?

Duhul Domnului sa ne cerceteze pe fiecare si Tatal din ceruri sa lucreze in noi dupa bunul Sau plac pentru a putea fi gasiti vrednici de o astfel de lucrare spre slava lui Dumnezeu.

This entry was posted in Predici. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code