Un exemplu despre cum trebuie confruntat pacatul

2 Samuel 12:1-14

Despre regele David se stie ca a scris minunatii psalmi care azi incurajeaza, zidesc si mangaie fiecare suflet care ii citeste, dar citind Scriptura putem sa spunem deasemenea fara nici o rezerva ca prin actiunile lui, a dat dovada unui om lacom, mincinos, hot, adulter si criminal. El si-a dezonorat parintii si poporul prin comportamentul lui, dar mai mult decat atat a facut ca numele Domnului sa fie batjocorit de neamuri. Cu rele si bune, ceea ce este cel mai important este ca David s-a pocait si a fost nu numai iertat, dar si binecuvantat de Dumnezeu. Ca David sa vina la pocainta, a fost nevoie ca cineva sa il confrunte cu pacatul lui. Aceasta slujba nu este deloc usoara, dar la care suntem chemati si noi astazi asa cum a fost chemat atunci Natan in cazul lui David. Azi ca intotdeauna cineva trebuie sa confrunte omul cu pacatul, iar Dumnezeu te trimite pe tine si pe mine sa facem cunoscuta voia Lui pentru ca Adevarul Sau sa mustre pacatul lor.

Este foarte important de observat modul in care Natan l-a confruntat pe David cu pacaul sau. Intotdeauna este mult mai usor pentru un om sa vada pacatul din viata celorlalti, dar este mult mai greu sa recunoasca pacatul din viata ta. Viata lui David era un intreg jurnal de pacate pe care el nu le putea vedea clar si limpede, asa ca Natan a fost nevoit sa ii dea lui David o pilda despre ceva ce el putea intelege, avand in vedere ca fusese pastor. Natan i-a vorbit despre un om bogat care in loc sa taie o oaie din propria turma pentru a hrani un strain, a luat singura oaie a unui sarac si a oferit-o ca hrana oaspetelui, vs.2-4 “Bogatul avea foarte multe oi şi foarte mulţi boi. Săracul n-avea nimic decât o mieluşea, pe care o cumpărase; o hrănea şi o creştea la el împreună cu copiii lui; ea mânca din aceeaşi bucată de pâine cu el, bea din acelaşi pahar cu el, dormea la sânul lui şi o privea ca pe fata lui. A venit un călător la omul acela bogat, iar bogatul nu s-a îndurat să se atingă de oile sau de boii lui, ca să pregătească masa călătorului ci a luat oaia săracului si a gătit-o pentru omul care venise la el.”
La auzul acestor vorbe David s-a aratat foarte indignat si a dat dovada de o buna cunoastere a legii lui Dumnezeu, vs.5-6 “David s-a aprins foarte tare de mânie împotriva omului acestuia şi a zis lui Natan: „Viu este Domnul, că omul care a făcut lucrul acesta este vrednic de moarte. Şi să dea înapoi patru miei, pentru că a săvârşit fapta aceasta şi n-a avut milă.”

De cate ori am stat de vorba cu oamenii am observat ca aproape toti au tendinta de a se considera mult mai buni decat sunt in realitate. Daca intrebi pe cineva daca se considera un om bun raspunsul lui imediat este ca da. Si incepe sa iti dea exemple ale altor oameni care sunt mai rau ca ei. Chiar si cand ii confrunti cu cuvantul lui Dumnezeu au tendinta de a gasi scuze si justificari pentru faptele lor.

As vrea sa observam cum Natan demasca pacatul lui David si il confrunta pe acesta cu pacatul sau fara a folosi ocolisuri sau cuvinte usoare,vs.7, “Şi Natan a zis lui David: „Tu eşti omul acesta! Aşa vorbeşte Domnul Dumnezeul lui Israel: „Eu te-am uns împărat peste Israel şi te-am scăpat din mâna lui Saul”.

Acelasi lucru l-a facut si apostolul Petru in Fapte 2:36 “Să ştie bine, dar, toată casa lui Israel, că Dumnezeu a făcut Domn şi Hristos pe acest Isus pe care L-aţi răstignit voi.”, sau Pavel in Romani 2:21-24 “tu deci, care înveţi pe alţii, pe tine însuţi nu te înveţi? Tu, care propovăduieşti: „Să nu furi”, furi? Tu care zici: „Să nu preacurveşti”, preacurveşti? Tu, căruia ţi-e scârbă de idoli, le jefuieşti templele? Tu, care te făleşti cu Legea, necinsteşti pe Dumnezeu prin călcarea acestei Legi? Căci „din pricina voastră este hulit Numele lui Dumnezeu între Neamuri”, după cum este scris.”

Pacatosul trebuie sa fie confruntat direct cu pacatul sau pentru a nu se lovi de mania lui Dumnezeu. Numai asa David si cei ce au auzit cuvintele apostolilor s-a putut pocai cu adevarat de pacatele lor. Vedem cum David spune in vs.13 “David a zis lui Natan: „Am păcătuit împotriva Domnului!. Şi Natan a zis lui David: „Domnul îţi iartă păcatul, nu vei muri.” Numai o inima franta se poate pocai cu adevarat si asta au produs cuvintele lui Natan in inima lui David. Greutatea pacatelor sale l-au facut sa strige catre Domnul recunoscandu-si vina.

Astfel David a primit har si indurare din partea Domnului, Natan spunandu-i ca nu va muri din cauza pacatului sau. Putem citi in multi dintre psalmii scrisi chiar de el, cum David cere iertare, mila si indurare Domnului pentru pacatele sale.                                                            Cu toate ca a primit indurare de la Dumnezeu, totusi el a suferit din cauza pacatului sau, prin moartea fiului care urma sa i se nasca,vs.14 “Dar, pentru că ai făcut pe vrăjmaşii Domnului să-L hulească, săvârşind fapta aceasta, fiul care ţi s-a născut va muri.” Pacatul aduce mereu suferinta, dezbinare, frange inimi si in cele din urma ucide spiritual o persoana.

Sunt multe lectii pe care le putem invata din aceasta istorisire a bibliei.

1. Nu putem sa pacatuim fara sa atragem mania lui Dumnezeu impotriva noastra, Isaia 59:1-2; “Nu, mâna Domnului nu este prea scurtă ca să mântuiască, nici urechea Lui prea tare ca să audă, ci nelegiuirile voastre pun un zid de despărţire între voi şi Dumnezeul vostru; păcatele voastre vă ascund faţa Lui şi-L împiedică să v-asculte!”

2. Pacatul are intotdeauna consecinte grave, Romani 6:23;  “Fiindcă plata păcatului este moartea, dar darul fără plată al lui Dumnezeu este viaţa veşnică în Isus Hristos, Domnul nostru.”

3. Dumnezeu ne da posibilitatea sa ne pocaim si sa ne schimbam vietile, Fapte 2:38; “Pocăiţi-vă”, le-a zis Petru, „şi fiecare din voi să fie botezat în Numele lui Isus Hristos, spre iertarea păcatelor voastre; apoi veţi primi darul Sfântului Duh.”

4. Dumnezeu are nevoie de slujitori asemenea lui Natan care sa ii confrunte pe aceia care traiesc in pacat si sa ii faca constienti de gravitatea pacatelor lor, lucru intarit si de apostolul Pavel in 2 Timotei 4:2. “Propovăduieşte Cuvântul, stăruie asupra lui la timp şi nelatimp, mustră, ceartă, îndeamnă cu toată blândeţea şi învăţătura.”

Cine va va vorbi azi pentru Domnul? Cine va avea credinta si curajul de a confrunta pacatul celor din jur? Cine iubeste sa faca voia Lui, mai mult decat sa faca pe plac omului? Daca noi alegem sa fugim de aceasta responsabilitate, Dumnezeu va gasi altii care sa se supuna Lui, iar noi ne putem pierde bucuria si satisfactia ca atunci cand vom fi fata in fata cu el sa stim ca l-am slujit si l-am iubit pana la capat .

Domnul sa ne dea har si intelepciune sa stam departe de pacat, dar aproape de pacatosi!

 

This entry was posted in Predici. Bookmark the permalink.

2 Responses to Un exemplu despre cum trebuie confruntat pacatul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code