Pedeapsa cu moartea – Acceptata sau nu in zilele noastre de Dumnezeu?

Atunci cand a avut loc prima crima de pe pamant, Dumnezeu i-a spus lui Cain care l-a omorat pe fratele sau Abel: “Ce ai facut? Glasul sangelui fratelui tau striga din pamant la Mine.” Geneza 4:10.  Cu siguranta si astazi, sangele celor ucisi striga catre Domnul cerand dreptate si alinare pentru persoanele iubite pe care le-au lasat in urma. Violenta si lipsa de respect pentru viata oamenilor a devenit din ce in ce mai raspandita. Crimele au ajuns sa fie comise cu usurinta la cea mai mica provocare. De ce au inceput sa se intample lucrurile acesea? Pentru ca omenirea nu se mai teme de Dumnezeu. Oamenii care se tem de Dumnezeu respecta viata celorlalti care este un dar nepretuit. De asemenea, un alt motiv pentru care oamenii au devenit atat de rai este gasit in Eclesiastul 8:11 “Pentru ca nu se aduce repede la indeplinire hotararea data impotriva faptelor rele, de aceea este plina inima fiilor oamenilor de dorinta sa faca rau.” Atunci cand pedeapsa este neglijata, crimele iau amploare.

In unele cazuri, intrebarea daca ar trebui sau nu sa se aplice pedeapsa cu mortea, este la nivel civil si politic. Cu toate acestea, este in primul rand o intrebare de natura spirituala la care sa poate gasi raspusul in cuvantul lui Dumnezeu.

Dumnezeu are rezolvarea la orice problema cu care ne-am putea confrunta. Noi trebuie doar sa studiem Cuvantul Sau pentru a sti cum trebuie sa procedam in orice situatie si pentru a-i ajuta pe cei din jurul nostru.

I. Dumnezeu a pedepsit cu moartea pe cei nesupusi Legii Sale

Dupa potop, 800 de ani inainte sa fie data legea lui Moise, Dumnezeu a permis uciderea animalelor pentru hrana si a interzis uciderea oamenilor: “Tot ce se misca si are viata sa va slujeasca de hrana: toate acestea vi le dau, ca si iarba verde. Numai carne cu viata ei, adica sangele ei, sa nu mancati. Caci voi cere inapoi sangele vietilor voastre; il voi cere inapoi de la orice dobitoc; si voi cere inapoi viata omului din mana omului, din mana oricarui om, care este fratele lui. Daca varsa cineva sangele omului, si sangele lui sa fie varsat de om; caci Dumnezeu a facut pe om dupa chipul Lui.”  (Geneza 9:3-6)

Acesta este primul motiv pentru a fi de acord cu pedeapsa cu moartea. Viata este sfanta pentru ca toti oamenii au fost facut dupa chipul lui Dumnezeu. Oricine ia viata altcuiva in mod intentionat trebuie sa plateasca cu insasi viata lui.

In Numeri 35:33 gasim un alt motiv pentru care Dumnezeu porunceste pedeapsa cu moartea: pentru a curata pamantul. “Sa nu pangariti tara unde veti fi, caci sangele celui nevinovat pangareste tara; si ispasirea sangelui varsat in tara nu se va putea face decat prin sangele celui ce-l va varsa.” De asemenea, in Leviticul 24:17 ni se spune: “Cine va da unui om o lovitura de moarte sa fie pedepsit cu moartea.”

Multi oameni nu sunt de acord cu aceasta pedeapsa deoarece spun ca Dumnezeu este un Dumnezeu al Iubirii si al Milei insa El este si un Dumnezeu Drept. Iubirea, mila si dreptatea cer ca toti oamenii nevinovati sa fie protejati. Din acest motiv exista necesitatea pedepselor pentru criminali.

In ceea ce priveste crimele savarsite in mod accidental, Dumnezeu cere ca omul sa fie judecat in mod corect pe baza mai multor martori. “Domnul a vorbit lui Moise si a zis:  “Vorbeste copiilor lui Israel si spune-le: “Cand veti trece Iordanul si veti intra in tara Canaanului, sa va alegeti niste cetati care sa va fie cetati de scapare, unde sa poata scapa ucigasul care va omori pe cineva fara voie. Aceste cetati sa va slujeasca drept cetati de scapare impotriva razbunatorului sangelui, pentru ca ucigasul sa nu fie omorat inainte de a se infatisa in fata adunarii ca sa fie judecat. Din cetatile pe care le veti da, sase sa va fie cetati de scapare. Sa dati trei cetati dincoace de Iordan, si trei cetati in tara Canaanului: acestea sa va fie cetati de scapare. Aceste sase cetati sa fie cetati de scapare pentru copiii lui Israel, pentru strain si pentru cel ce locuieste in mijlocul vostru: acolo va putea sa scape orice om care va ucide pe cineva fara voie.” “Daca un om omoara pe cineva, ucigasul sa fie omorat pe marturia martorilor. Un singur martor nu va fi de ajuns ca sa fie osandit cineva la moarte.” (Numeri 35:9-15; 35:30)

Pe langa aceste motive, Dumnezeu a dat o lege foarte stricta pentru o serie de pacate care trebuie pedepsite cu moartea si anume: crima (Exod 21:12), rapire (Exod 21:16), violenta (Exod 22:19); adulter (Levitic 20:10); homosexualitate (Levitic 20:13), vrajitorie, (Leviticul 20:27), prostitutie si viol (Deuteronom 22:4), si alte cateva pacate regasite in Leviticul capitolul 20.

Cu toate astea, Dumnezeu adesea a aratat mila atunci cand pedeapsa cu moartea se cuvenea a fi aplicată. David a comis adulter şi crimă, şi totuşi Dumnezeu nu a cerut ca viata lui sa fie luata (2 Samuel 11:1-5, 14-17; 2 Samuel 12:13). In final, fiecare şi orice pacat pe care-l savarsim ar trebui sa ne aduca pedeapsa cu moartea (Romani 6:23). Din fericire, Dumnezeu si-a aratat dragostea fata de noi prin a nu ne condamna (Romani 5:8).

II. Ca urmare a jertfei lui Cristos astazi nu mai traim sub Lege ci sub Har

“Ati auzit ca s-a zis: “Ochi pentru ochi si dinte pentru dinte.” Dar Eu va spun: sa nu va impotriviti celui ce va face rau. Ci, oricui te loveste peste obrazul drept, intoarce-i si pe celalalt. Oricui vrea sa se judece cu tine si sa-ti ia haina, lasa-i si camasa. Daca te sileste cineva sa mergi cu el o mila de loc, mergi cu el doua. Celui ce-ti cere da-i; si nu intoarce spatele celui ce vrea sa se imprumute de la tine. Ati auzit ca s-a zis: “Sa iubesti pe aproapele tau si sa urasti pe vrajmasul tau.” Dar Eu va spun: iubiti pe vrajmasii vostri, binecuvantati pe cei ce va blestema, faceti bine celor ce va urasc si rugati-va pentru cei ce va asupresc si va prigonesc, ca sa fiti fii ai Tatalui vostru care este in ceruri; caci El face sa rasara soarele Sau peste cei rai si peste cei buni si da ploaie peste cei drepti si peste cei nedrepti. Daca iubiti numai pe cei ce va iubesc, ce rasplata mai asteptati? Nu fac asa si vamesii?” ( Matei 5:38-46)

Din punct de vedere crestin, este important sa se evidentieze ca orice infractiune este mai intai de toate un pacat. Omul trebuie vindecat sufleteste, nu dat mortii. Dumnezeu vrea ca nici unul sa nu piara, ci toti sa aiba viata vesnica! “Sufletul care pacatuieste, acela va muri. Fiul nu va purta nelegiuirea tatalui sau, si tatal nu va purta nelegiuirea fiului sau! Neprihanirea celui neprihanit va fi peste el, si rautatea celui rau va fi peste el. Dar daca cel rau se intoarce de la toate pacatele pe care le-a savarsit si pazeste toate legile Mele, si face ce este drept si placut, va trai negresit, nu va muri. Toate faradelegile pe care le-a facut i se vor uita! El va trai din pricina neprihanirii in care a trait. Doresc Eu moartea pacatosului?- zice Domnul Dumnezeu. Nu doresc Eu mai degraba ca el sa se intoarca de pe caile lui si sa traiasca?” (Ezechel 18:20-23)

Cand fariseii au adus la Isus o femeie care a fost prinsa savarsind adulter si L-au intrebat dacă ar trebui omorata cu pietre, Isus a raspuns: “Cine dintre voi este fara pacat sa arunce cel dintai cu piatra in ea.” Apoi S-a plecat iarasi si scria cu degetul pe pamant. Cand au auzit ei cuvintele acestea, s-au simtit mustrati de cugetul lor si au iesit afara, unul cate unul, incepand de la cei mai batrani, pana la cei din urma. Si Isus a ramas singur cu femeia, care statea in mijloc. Atunci S-a ridicat in sus; si, cand n-a mai vazut pe nimeni decat pe femeie, Isus i-a zis: “Femeie, unde sunt parasii tai? Nimeni nu te-a osandit?” “Nimeni, Doamne”, I-a raspuns ea. Si Isus i-a zis: “Nici Eu nu te osandesc. Du-te, si sa nu mai pacatuiesti.”)  (Ioan 8:7-11).

Acest lucru nu ar trebui folosit pentru a spune ca Isus a respins pedeapsa capitala in toate situatiile, insa El ne invata sa nu inmultim raul ci sa biruim raul prin bine! Daca noi raspundem crimelor cu crime, cu ce suntem mai buni? Sau mai drepti? Unde este iubirea fata de aproape?  “Aveti aceleasi simtaminte unii fata de altii. Nu umblati dupa lucrurile inalte, ci ramaneti la cele smerite. Sa nu va socotiti singuri intelepti. Nu intoarceti nimanui rau pentru rau. Urmariti ce este bine, inaintea tuturor oamenilor. Daca este cu putinta, intrucat atarna de voi, traiti in pace cu toti oamenii. Preaiubitilor, nu va razbunati singuri; ci lasati sa se razbune mania lui Dumnezeu; caci este scris: “Razbunarea este a Mea; Eu voi rasplati”, zice Domnul. Dimpotriva: daca ii este foame vrajmasului tau, da-i sa manance; daca-i este sete, da-i sa bea; caci daca vei face astfel, vei ingramadi carbuni aprinsi pe capul lui.” Nu te lasa biruit de rau, ci biruie raul prin bine.” (Romani 12:16-21)

Tot Dumnezeu insa a lasat si dreptatea, disciplina si justitia pe pamant iar oamenii care savarsesc faradelegea trebuie pedepsiti. Astfel, Pavel ne incurajeaza sa facem intotdeauna binele si sa ne supunem legilor si autoritatilor de pe acest pamant. “De aceea, cine se impotriveste stapanirii, se impotriveste randuielii puse de Dumnezeu; si cei ce se impotrivesc isi vor lua osanda. Dregatorii nu sunt de temut pentru o fapta buna, ci pentru una rea. Vrei, dar, sa nu-ti fie frica de stapanire? Fa binele, si vei avea lauda de la ea. El este slujitorul lui Dumnezeu pentru binele tau. Dar, daca faci raul, teme-te, caci nu degeaba poarta sabia. El este in slujba lui Dumnezeu, ca sa-L razbune si sa pedepseasca pe cel ce face rau. De aceea, trebuie sa fiti supusi nu numai de frica pedepsei, ci si din indemnul cugetului.” (Romani 13:2-5)

Bunul Dumnezeu sa ne dea intelepciune sa fim o lumina in lume si sa intelegem cat mai corect voia Sa!

This entry was posted in Articole. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code