Consecintele mandriei in viata omului

Mandria este un sentiment de mulțumire, de satisfacție, de plăcere, de bucurie care constituie prilej de laudă, de fală, este o încredere exagerată în calitățile proprii si are ca sinonime: orgoliu, trufie, ingamfare, aroganta.

“Iubiţi, dar, pe Domnul, toţi cei iubiţi de El. Căci Domnul păzeşte pe cei credincioşi, şi pedepseşte aspru pe cei mândri.” Ps.31:23.

Cu ceva timp in urma am vazut un documentar in cadrul caruia era prezentat un interviu cu o doamna, una dintre ultimele supravietuitoare ale marelui dezastru naval al Titanicului care a avut loc in data 14 aprilie 1912. Dupa ce s-a incheiat construirea vasului Titanic, s-a tinut o conferintei de presa, iar un reporter l-a intrebat pe arhitectul care il proiectase:        Cat de sigur este vasul? Arhitectul a raspuns cu un ton ironic: “Este atat de sigur incat nici chiar Dumnezeu nu nu il poate scufunda”. Cred ca stim cu totii ce a urmat. Peste 1500 de oameni au murit in apele inghetate ale Atlanticului, impreuna cu ele scufundandu-se si vaporul care comform spuselor arhitectului ” …nici Dumnezeu nu-l putea scufunda…” S-a stabilit ca atat data plecarii cat si viteza de croaziera ale Titanicului erau nepotrivite pentru o cursa trans-atlantica, dar ce conta acest lucru avand in vedere ca era vorba de un vas imposibil de scufundat. A fost necesara doar zgarietura unui iceberg pentru ca apa sa navaleasca cu furie inauntru facand ca Titanic-ul sa se incline, apoi sa se rupa in doua si sa dispara pentru totdeauna in apele nemiloase ale oceanului, luand cu el un numar imens de vieti. Acea doamna supravietuitoare foarte in varsta era doar o copila atunci, insa reflectand la ceea ce s-a intamplat a descris Titanic-ul ca fiind ” un monument al arogantei umane”

Mandria si aroganta au scufundat mai mult decat vapoare. Mandria i-a costat pe foarte multi oameni viata si pe si mai multi vesnicia, Iacov 4:6

Pacatul mandriei este unul din pacatele preferate ale diavolului pe care il foloseste cu atata maiestrie in vietile oamenilor. Din cauza mandriei atat de multe inimi au fost frante, multe razboaie au luat nastere, vieti au fost luate si suflete au fost si sunt pierdute.

De ce este important sa ne cercetam mereu umblarea cu Dumnezeu? Pentru ca doar daca suntem smeriti suntem pe drumul cel stramt in calatoria noastra spre ceruri. Nici un om nu poate umbla cu Dumnezeuzeu daca este condus de mandrie.

Din cauza mandriei exista Satan, din cauza mandriei am cazut in pacat, din cauza mandriei ne-au fost incurcate limbile la turnul Babel si din cauza mandriei avem un crestinism dezbinat azi. Mandria este radacina multor rele.

De-a lungul timpului multi barbati si femei, datorita arogantei lor L-au luat in ras pe Domnul si au avut un sfarsit tragic.

Printre ei as enumera pe:

John Lennon (Cantaret in formatia Beatles):

Cu cativa ani inainte de a muri, intr-un interviu pentru o revista americana a declarat: “Crestinatatea va lua sfarsit, va disparea. Nu este nevoie sa imi sustin aceasta idee.Sunt sigur. Nu am ce spune despre Iisus, insa cei ce-L urmau erau oameni prea simpli, astazi noi suntem mai cunoscuti decat El” (1966). La scurt timp dupa aceasta declaratie Lennon a fost asasinat, fiind impuscat de sase ori.

Marilyn Monroe  (Actrita)

A fost vizitata de un predicator al evangheliei in timpul unui spectacol. Acesta i-a spus ca Duhul Lui Dumnezeu l-a indemnat sa vina la ea si ii predice. Dupa ce a ascultat ceea ce avea de spus Predicatorul, ea a replicat: ‘N-am nevoie de Isus al tau, dupa cum vezi ma descurc foarte bine si singura’. O saptamana mai tarziu, a fost gasita moarta, in apartamentul ei.

Bon Scott (Cantaret)

Fostul vocalist al formatiei AC/DC. Intr-un cantec din 1979, el spunea: ‘Nu ma opriti: ma indrept pe drumul meu, pe drumul care duce in infern’. Pe 19 februarie 1980, Bon Scott a fost gasit mort, inecat cu propria voma.

Sa citim din Cuvantul lui D-zeu cateva consecinte ale mandriei:

1. Mandria duce la omul la cadere si pieire – Proverbe 16:18

“Mândria merge înaintea pieirii, şi trufia merge înaintea căderii.”

2. Mandria conduce omul la pacat – Proverbe 21:4

“Privirile trufaşe şi inima îngâmfată, această candelă a celor răi, nu este decât păcat.”

3. Mandria duce la ratacire – Obadia 1:3-4

“Căci mândria inimii tale te-a dus în rătăcire, pe tine care locuieşti în crăpăturile stâncilor şi domneşti în înălţime; de aceea, tu zici în tine însuţi: „Cine mă va arunca la pământ?” Dar, chiar dacă ai locui tot atât de sus ca vulturul, chiar dacă ţi-ai aşeza cuibul între stele, tot te voi arunca jos şi de acolo, zice Domnul.”

4. Mandria iti fura slava si puterea – Daniel 5:18-21

“Împărate, Dumnezeul cel Preaînalt dăduse tatălui tău, Nebucadneţar, împărăţie, mărime, slavă şi strălucire; şi, din pricina mărimii pe care i-o dăduse, toate popoarele, neamurile, oamenii de toate limbile se temeau şi tremurau înaintea lui. Căci împăratul omora pe cine voia, şi lăsa cu viaţă pe cine voia; înălţa pe cine voia, şi cobora pe cine voia. Dar când i s-a îngâmfat inima şi i s-a împietrit duhul până la mândrie, a fost aruncat de pe scaunul lui împărătesc şi a fost despuiat de slava lui; a fost izgonit din mijlocul copiilor oamenilor, inima i s-a făcut ca a fiarelor şi a locuit la un loc cu măgarii sălbatici; i-au dat să mănânce iarbă ca la boi, şi trupul i-a fost udat cu roua cerului, până când a recunoscut că Dumnezeul cel Preaînalt stăpâneşte peste împărăţia oamenilor şi că o dă cui vrea.”

5. Mandria pune dusmanie intre om si Dumnezeu – Iacov 4:6

“Dumnezeu stă împotriva celor mândri, dar dă har celor smeriţi.”

Multi oameni au uitat ca nu exista nici un alt nume sub soare caruia sa i se fi acordat toata autoritate, precum numele lui Isus Cristos. Multi dintre acestia au fost aspru pedepsiti ca urmare a arogantei si a lipsei lor de respect la adresa Creatorului.

La Matei 18:2-4, Domnul Isus a chemat la El un copilas, l-a pus in mijlocul lor si le-a zis: ” Adevarat va spun ca daca nu va veti intoarce la Dumnezeu si nu va veti face ca niste copilasi, cu nici un chip nu veti intra in Imparatia cerurilor. De aceea, oricine se va smeri ca un copilas, va fi cel mai mare in Imparatia cerurilor.”

Atat de multi oameni se considera niste Titanici de carne, care cred ca pot naviga cu viteza prin viata simtindu-se de nescufundat. Motto-ul lor este, “Pot sa ma descurc si singur, nu am nevoie de nimeni”.

Oamenii care isi traiesc vietile cu aroganta si mandrie si nu cu smerenie se indreapta cu repeziciune spre iceberg-ul care este judecata lui Dumnezeu. Domnul Isus ne-a aratat cum mandria ii impiedica pe oameni sa ajunga in Imparatia Sa: mandria religioasa, mandria de a-si face un nume, mandria unei imagini, a unui prestigiu. Isus ne cheama la El azi, insa nu ne cheama plini de aroganta si de mandrie, ci gata sa admitem ca nu putem sa contribuim cu nimic la salvarea noastra, sa constientizam ca doar El este singura noastra speranta. Cu fiecare zi care trece fara sa omul sa recunoasca acest lucru se expune unui risc cu consecinte vesnice. Undeva acolo la o distanta mai mare sau mai mica, invaluit in ceata sau in noapte este acel iceberg pe care nu il va putea evita! Avem o singura sansa, sa renuntam la aroganta si cu smerenie sa lasam carma vietii noastre in mana Domnului. El este in stare sa schimbe treiectoria vietii noastre si astfel sa nu fim nevoiti sa ne lovim de judecata lui Dumnezeu. El poate face asta si ne-a dat aceasta promisiune semnand cu sangele Sau.

Mandria nu a adus decat suferinta si dezbinare in istoria omenirii. Tocmai din acest motiv Domnul Isus a insistat atat de mult asupra invataturii cu privire la smerenie si ne-a dat exemplul suprem al smereniei in momentul cand s-a pus in genunchi si a spalat picioarele oamenilor. Astazi mandria continua sa franga inimi, sa distruga vieti, sa creeze conflicte si sa desparta omul de Dumnezeu. Mandria aduce dezbinare in biserici si distruge unitatea crestinismului. De aceea este absolut necesar sa ii cerem Domnului in rugaciuni sa ne smereasca si sa ne ajute sa umblam cu El umili, pentru ca “răsplata smereniei si a fricii de Domnul este bogăţia, slava şi viaţa.” Proverbe 22:4.

Harul lui Cristos, dragostea lui Dumnezeu si partasia Duhului Sfant sa fie cu noi toti!

 

This entry was posted in Predici and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code