Sa facem lucrurile pe rand

Trebuie sa merg la servici, sa fac cumparaturi, sa fac curat, sa platesc facturile, sa iau copilul de la gradinita, sa merg la dentist, sa platesc facturile”, oare cand o sa le fac pe toate? Va suna cunoscut? Pe masura ce lucrurile pe care le ai de facut se aduna, nelinistea ta creste iar odata cu nelinistea apare si ineficienta! Daca nu ai liniste si un mod clar de a vedea lucrurile, risti sa te agiti si sa iti consumi energia inutil! Versi ceasca de cafea, iti imprastii hartiile, uiti sa stingi lumina sau iti ratacesti telefonul sau cheile. Se intampla asta pentru ca nu ai o lista a prioritatilor clara si nu iti concentrezi intreaga atentie asupra unui singur lucru! Intotdeauna vor fi multe lucruri de facut, dar este absolut necesar sa te concentrezi 100% asupra unuia singur si abia dupa ce l-ai terminat pe acela, sa treci la urmatorul! Oamenii fac azi multe lucruri dar le fac prost

Ca sa avem un echilibru in viata noastra trebuie sa ne stabilim o lista a prioritatilor. Daca ne propunem sa facem ceva, atunci nu trebuie sub nici un motiv sa amanam sau sa abandonam ceea ce ne-am propus! Cu cat vom amana mai mult sa terminam un lucru, cu atat il vom finaliza cu mai mare greutate sau poate nu il vom termina niciodata!

Secretul sta in punerea in ordine a prioritatile. Domnul Isus ne invata cum sa facem asta:

„Nu vă îngrijoraţi, dar, zicând: „Ce vom mânca?” sau: „Ce vom bea?” sau: „Cu ce ne vom îmbrăca?”Fiindcă toate aceste lucruri Neamurile le caută. Tatăl vostru cel ceresc ştie că aveţi trebuinţă de ele. Căutaţi mai întâi Împărăţia lui Dumnezeu şi neprihănirea Lui, şi toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra. Nu vă îngrijoraţi, dar, de ziua de mâine; căci ziua de mâine se va îngrijora de ea însăşi. Ajunge zilei necazul ei.” Matei 6:31-34.

Domnul Isus ne invata ca daca vrem sa avem ordine si organizare in haosul creat de diavol in vietile noastre „trebuie” si subliniez acest lucru „trebuie”, sa il punem pe Dumnezeu in fruntea prioritatilor noastre. Atunci cand El ocupa locul central in viata noastra, celelalte lucruri se ordoneaza in jurul Lui. De fapt ca sa facem ordine in viata noastra nu trebuie sa ne gandim ce loc ocupa fiecare lucru si unde trebuie pus fiecare, ci doar sa il punem pe Dumnezeu pe primul loc, iar celelalte lucruri se vor aranja fara ca noi sa mai trebuiasca sa lucram la asta.

Apostolul Pavel spune in Epistola catre Romani 5:18-19 ca printr-o singura greseala, a unui singur om, condamnarea a venit peste toti oamenii, iar prin ascultarea Unuia Singur, multi vor fi facuti drepti. In viata putem datorita unei singure alegeri sa pierdem sau sa castigam totul. Printr-un singur pacat, cel al lui Adam am pierdut totul, dar printr-o singura jertfa, cea a lui Cristos putem sa primim din nou totul.

Cuvantul ne vorbeste despre un barbat care mai trebuia sa faca un singur lucru pentru a obtine viata vesnica, dar acel lucru a fost prea mult pentru el, iar povestea intalnirii lui cu Domnul Isus o gasim in Matei 19:16-22.

Este ceva in viata mea care ma impiedica sa primesc viata vesnica azi? Este ceva in viata mea care ma impiedica sa ii slujesc Dumnezeului meu cu toata inima mea asa cum El imi cere si asa cum El merita? Trebuie sa aflu care este acel lucru si sa scap cat mai repede de el. Chiar daca fac multe lucruri, un singur lucru ma poate desparti de viata vesnica.

„Cine iubeşte pe tată ori pe mamă mai mult decât pe Mine nu este vrednic de Mine; şi cine iubeşte pe fiu ori pe fiică mai mult decât pe Mine nu este vrednic de Mine.”, Matei 10:37.

Dumnezeu ne-a dat totul, iar ca sa fim vrednici sa ne petrecem vesnicia in prezenta Lui, trebuie sa ii dam la randul nostru Domnului locul care i se cuvine in viata noastra.

„Şi oricine a lăsat case, sau fraţi, sau surori, sau tată, sau mamă, sau nevastă, sau feciori, sau holde, pentru Numele Meu, va primi însutit şi va moşteni viaţa veşnică.”, Matei 19:29.

Apostolul Pavel ne este introdus sub numele de Saul si citim prima oara despre el in Fapte 8:1-3, atunci cand citim ca si-a dat acordul pentru uciderea lui Stefan, primul crestin martir si ca lucra cu ravna impotriva bisericii Domnului. Insa ceva dramatic i s-a intamplat insa lui Pavel. El l-a intalnit pe Domnul Isus iar viata lui s-a schimbat total. Il regasim pe Pavel apoi avand un singur tel in viata Căci pentru mine a trăi este Cristos, şi a muri este un câştig.”, Filipeni 1:21.

Cum s-a putut intampla o astfel de transformare in viata lui si de ce nu se vede la aceeasi intensitate aceasta transformare si in viata noastra? Ca sa ajunga la aceasta traire, Pavel a trebuit sa faca un lucru extraordinar de important:

„Fraţilor, eu nu cred că l-am apucat încă; dar fac un singur lucru: uitând ce este în urma mea şi aruncându-mă spre ce este înainte, alerg spre ţintă, pentru premiul chemării cereşti a lui Dumnezeu, în Cristos Isus.” Filipeni 3:13-14

Un singur lucru a trebuit sa faca Pavel pentru a obtine premiul chemarii ceresti, sa lase in urma trecutul si sa priveasca doar spre viitor. In aparenta pare atat de usor sa faci asta, dar tocmai acest lucru pune piedica la multi oameni sa i se dedice in totalitate Creatorului lor. Daca Pavel nu isi lasa in urma trecutul, nu putea sa faca niciodata lucrarea pe care a facut-o in numele lui Isus Cristos. Nu putea sa intemeieze toate bisericile pe care le-a intemeiat, nu putea sa sufere toata durerea pe care a indurat-o, nu putea sa scrie niciodata aproape jumatate din Noul Testament si nu putea sa isi duca lucrarea pana la capat murind pentru Cristos.

„Eu nu ma voi lauda decat cu crucea Domnului nostru Isus Cristos, prin care lumea a fost rastignita fata de mine si eu fata de lume.” Galateni 6:14.

De prea multe ori ca si crestini vrem sa ii dam Domnului o varianta imbunatatita a vietii noastre, in timp ce Dumnezeu vrea sa ne dea o viata noua. Credem ca putem sa ii dam Creatorului intregului univers, lectii de arhitectura si sa ii spunem cum ar arata mai bine templul Sau in care El vrea sa vina sa locuiasca prin Duhul Sfant.

Trebuie ca multi dintre cei ce isi spun azi crestini sa isi dea jos machiajul spiritual pe care il poarta, sa renunte la mastile diferite pe care le poarta in fiecare zi. La servici poarta o masca, acasa o alta, cu prieteni o schimba, iar cand merg la biserica isi pun masca neprihanirii. Un singur lucru trebuie sa fac. Sa mor fata de vechea mea viata si sa traiesc o noua viata. Degeaba fac multe altele daca nu pot sa fac acest lucru.

Exemplu: La un moment dat un om alege sa isi pune casa la vanzare. Dupa scurta vreme primeste un telefon prin care i se spune ca i se ofera o suma de bani pentru casa lui, iar aceasta suma era dublu fata de cat se gandise el initial sa ceara pe ea. I se spune apoi de catre cumparator ca are nevoie de casa in maxim o saptamana. Foarte fericit omul accepta fara sa stea pe ganduri. Apoi se gandeste ca avand in vedere ca obtinuse pe casa un pret atat de bun, ar trebui sa investeasca ceva bani in ea ca sa o renoveze putin, casa fiind intr-o stare destul de proasta. Astfel intr-o saptamana ii pune repede termopane, tencuie si zugraveste peretii, dupa care face o curatenie generala. A investit cateva mii de euro bune, dar a zis ca macar atat putea sa faca avand in vedere pretul bun pe care il obtinuse pe ea. La sfarsitul saptamanii vine noul proprietar, iar fostul proprietar ii spune cat de mult s-a straduit ca in acea saptamana sa faca cateva renovari ca el sa gaseasca casa intr-o stare mult mai buna. Auzind acestea noul proprietar ii spune: Imi pare rau ca ai facut asta, ca ti-ai cheltuit banii si ti-ai pierdut vremea, pentru ca eu intentionez sa demolez complet aceasta casa si sa construiesc alta. De fapt pe mine ma interesa locul, nu casa.

Asta se intampla si in relatia noastra cu Dumnezeu. Ne straduim sa facem cateva renovari si reparatii la vechiul om, crezand ca atunci cand va veni Dumnezeu o sa fie multumit de micul nostru efort. Dar El de fapt ne-a rascumparat si a platit pentru noi cu mult mai mult decat aur sau argint, El a platit cu sangele singurului Sau Fiu. Si atunci cand vine sa locuiasca in noi, el trebuie sa darame totul si sa inceapa constructia de la temelie. Daca nu il lasam sa faca asta, atunci nu vom fi niciodata oameni nascuti din nou cu adevarat, vom fi doar oameni „mai buni” care si-au schimbat numele religiei si a bisericii din care fac parte. Scopul venirii in lume al Domnului Isus nu a fost ca sa ne dea nou posibilitatea sa ne schimbam religia dupa bunul nostru plac si sa ne punem tot felul de nume, ci ca sa ne transforme viata.

Sa facem lucrurile pe rand. De fiecare data sa ne concentram intreaga atentie, energie si timp pentru un singur lucru. Sa incepem prin ai da lui Dumnezeu locul pe care il doreste in viata noastra. Apoi sa nu lasam nimic sa stea intre noi si Domnul nostru. Iar cand am facut asta sa lasam in urma trecutul si sa privim doar spre ce ne sta inainte, spre premiul chemarii lui Dumnezeu in Isus Cristos.

Domnul sa lucreze cu putere prin Duhul Sau cel Sfant si sa darame tot ceea ce poate sta in calea noastra catre ceruri, iar in tot acest proces de transformare, harul si pacea Sa sa ne mangaie si sa ne intareasca inimile.

 

This entry was posted in Predici. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code