Frigul din inima

„Fiţi treji şi vegheaţi! Pentru că potrivnicul vostru, diavolul, dă târcoale ca un leu care răcneşte şi caută pe cine să înghită.”1 Petru 5:8

In ultima saptamana toate canalele au dat stiri dupa stiri si comentarii peste comentarii despre gerul si ninsorile care s-a abatut asupra tarii noastre. S-a vorbit despre o iarna foarte grea, asa cum nu a mai fost in Romania din 1954 si s-au difuzat materiale despre oameni care si-au pierut viata in aceasta perioada din cauza gerului. Mii de oameni au umplut spitalele din toata tara ca urmare a fracturilor provocate de alunecarile pe gheata si a degeraturilor suferite din cauza temperaturior foarte scazute.

De cele mai multe ori la buletinele meteo cand se vorbeste despre vreme rea si ger se spune ca aceasta vine de la rusi. Dar pe cine dam vina atunci cand vorbim despre raceala si frigul din inimile oamenilor?

Frigul de afara este foarte greu de suportat, unii nu reusesc sa ii faca fata si isi pierd vietile, insa frigul dinlauntru omoara oamenii spiritual pe vesnicie si duce crestinii cu inima tot mai departe de Domnul zi de zi.

„Ştiu faptele tale: că nu eşti nici rece, nici în clocot. O, dacă ai fi rece sau în clocot! Dar, fiindcă eşti căldicel, nici rece, nici în clocot, am să te vărs din gura Mea.” Apocalipsa 3:15-16.

Intr-o lume in care daca il mentionezi pe Isus Cristos, provoci rasete, iar cand vorbesti despre invataturile Lui, ai parte de ironii, intr-o societate care matura moralitatea si sterge pe jos cu standardele crestine, trebuie cu adevarat sa ne ingrijoram despre cum vom reusi sa ne pastram caldura sufleteasca si pasiunea pentru slujirea Creatorului nostru.

Cuvantul lui Dumnezeu vorbeste despre pericolul racelii spirituale si despre consecintele ei. O parte din vina conditiei in care se afla societatea in care traim apartine racelii spirituale a crestinilor, a incapacitatii lor de a reflecta in lume binecuvantarile nemasurate ale harului Domnului Isus Cristos. Inimile au inceput sa se raceasca, dragostea a inceput sa piarda din ce in ce mai multe lupte, iar inimile parca ne sunt din ce in ce mai reci. Realizam multi dintre noi ca nu mai simtim la fel cum simteam si nu mai traim viata cu Dumnezeu pe care o traiam, dar raceala care s-a instalat in inimile noastre, parca ne paralizeaza si ne impiedica sa facem o schimbare majora. Cei mai multi cand realizeaza acest lucru incep sa isi ia diverse angajamente inaintea lui D-zeu pe care stiu inca de la inceput ca nu o sa le tina decat poate pentru o scurta perioada de timp. Acest pericol care ne pandeste pe fiecare a fost adus in atentia noastra chiar de Domnul Isus Cristos in Matei 24:12 “Şi, din pricina înmulţirii fărădelegii, dragostea celor mai mulţi se va răci.”

As vrea sa intelegem ca Domnul Isus nu a spus ca acest lucru poate se va intampla, ci cu siguranta se va intampla. In acelasi timp sa realizam ca nu dragostea unora se va raci, ci „dragostea celor mai mulţi se va răci.” Acum este momentul sa imi pun o intrebare foarte serioasa si sa fiu smerit inaintea lui Dumnezeu astfel incat sa dau un raspuns cinstit. Fac eu parte dintre cei multi a carui dragoste s-a racit? Port eu in inima mea dragoste tot mai mare pentru Dumnezeu, pentru slujirea Lui si pentru oamenii pierduti din aceasta lume? Cresterea in capacitatea de a iubi este o consecinta clara a prezentei si lucrarii Duhului Sfant in viata unui crestin. Despre cat de mare trebuie sa fie dragostea pentru Dumnezeu si pentru aproapele nostru ne spune chiar Domnul nostru Isus Cristos in Matei 22:36-40, „Învăţătorule, care este cea mai mare poruncă din Lege? Isus i-a răspuns: „Să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău cu toată inima ta, cu tot sufletul tău şi cu tot cugetul tău.” Aceasta este cea dintâi şi cea mai mare poruncă. Iar a doua, asemenea ei, este: „Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi.”În aceste două porunci se cuprinde toată Legea şi Prorocii.” Totul este cuprins in aceste doua porunci, dar pe care din cauza racirii inimii, crestinul nu le mai poate tine. Practic, fara sa realizeze, ca urmare a racirii inimii multi crestini traiesc zilnic incalcand chiar cele mai importante porunci ale lui Dumnezeu.

Sa ne ingrijoram pentru frigul de afara, dar sa nu uitam de frigul dinlauntru dragii mei. Sa ne preocupam sa mentinem caldura in inima noastra prin prezenta constanta la inchinare, prin rugaciune, studiu, post si slujire permanenta.

“El a dat pe unii apostoli; pe alţii, proroci; pe alţii, evanghelişti; pe alţii, păstori şi învăţători, pentru desăvârşirea sfinţilor, în vederea lucrării de slujire, pentru zidirea trupului lui Cristos, până vom ajunge toţi la unirea credinţei şi a cunoştinţei Fiului lui Dumnezeu, la starea de om mare, la înălţimea staturii plinătăţii lui Cristos; ca să nu mai fim copii, plutind încoace şi încolo, purtaţi de orice vânt de învăţătură, prin viclenia oamenilor şi prin şiretenia lor în mijloacele de amăgire; ci, credincioşi adevărului, în dragoste, să creştem în toate privinţele, ca să ajungem la Cel ce este Capul, Cristos.”, Efeseni 4:11-15.

Apostolul Petru stia despre ce vorbeste atunci cand ne spune sa veghem si sa fim trezi, pentru ca si el a cazut si el si-a aratat de multe ori limitele credintei sale, iar la un anumit moment doar interventia Domnului Isus a facut sa nu isi piarda credinta, Luca 22:31-32,

„Domnul a zis: „Simone, Simone, Satana v-a cerut să vă cearnă ca grâul. Dar Eu M-am rugat pentru tine, ca să nu se piardă credinţa ta; şi, după ce te vei întoarce la Dumnezeu, să întăreşti pe fraţii tăi.”

Sa fim cu mare bagare de seama dragii mei pentru ca inaintea lui Dumnezeu este grav atunci cand o biserica nu creste in har, intelepciune, cunostinta si roada. Raceala inimii lupta impotriva cresterii spirituale a individului si a bisericii.

Duhul lui Dumnezeu sa ne indemne, sa ne mangaie, sa ne corecteze si sa ne mustre astfel incat zilnic sa ne concentram atentia, sa privim si sa luptam pentru lucrurile de sus, cele vesnice si nu la cele lumesti si trecatoare.

„Si la ce i-ar folosi unui om sa castige intreaga lume daca si-ar pierde sufletul?” Marcu 8:36. Sa meditam la aceste cuvinte ale Domnului.

This entry was posted in Predici. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code