Cand ne temem de lupta sa invatam de la Ghedeon

Astazi o sa aruncam o scurta privire catre cartea Judecatori si o sa vorbim putin despre un om care este mentionat in aceasta carte si de la care avem de invatat, numele lui este Ghedeon. Cartea Judecatori arata ceea ce a reprezentat un model al existentei poporului evreu. Viata in Israel devenise una foarte grea si era din nou momentul ca de fiecare data cand existanta devenea greu de suportat, ca poporul evreu sa isi intoarca fata catre Dumnezeu, singurul care ii putea scoate din acea situatie. Aceasta situatie o intalnim pe tot cuprinsul Vechiului Testament. Israel traia in idolatrie si nesupunere fata de poruncile Domnului, iar cand ajunge sa fie lovit si greu incercat se intoarce la Domnul. Aceasta intoarcere este doar pana in moment in care Domnul le da izbanda si pace dupa care revin la vechile obiceiuri.

Ce bine ca acest lucru nu se mai intampla in zilele noastre, nu? Astazi oamenii se incred permanent in Dumnezeu si niciodata nu se abat de la calea Lui. Ce gluma buna, nu? Ceea ce citim despre Israel putem vedea in fiecare zi in viata oamenilor.

Ne intoarcem catre Dumnezeu, doar in momentul cand am epuizat toate solutiile. Tocmai acest lucru face din Dumnezeu sa fie Parintele minunat de care avem nevoie, pentru ca desi avem o asltfel de atitudine in ceea ce Il priveste, El niciodata nu ne intoarce spatele. Cand hotaram sa ne intoarcem la El, suntem primiti cu bratele deschise, cu dragoste si bucurie, Luca 15:20-24.

Mesajul de astazi din cartea Judecatori este urmatorul: Orice lucru care se intampla in viata noastra si care ne face sa depindem de Dumnezeu complet este un lucru bun. De cele mai multe ori experientele neplacute si suferinta sunt cele care ne fac sa ne intoarcem la Dumnezeu, ceea ce ne duce cu gandul la faptul ca lucrurile pe care noi le consideram a fi rele de fapt de foarte multe ori sunt bune. Incercarile, dezastrele, constantele opresiuni din partea celor mai puternici pe care poporul Israel le-a indurat, sunt probleme si necazuri cu care si noi ne confruntam in viata noastra. Dar aceste lucruri rele pot deveni minunate daca raspundem la ele intorcandu-ne la Domnul, prin supunere si credinta recunoscand, slabiciunea si incapacitatea noastra de a fi fericiti fara El. Ceea ce este cu adevarat important nu sunt circumstantele in care ne vom gasi de-a lungul vietii ci modul in care vom raspunde in acele momente grele.

Daca rodul acelor situatii dificile cu care ne confruntam ne duc intr-o stare mai profunda a credintei si a dependentei noastre fata de Domnul atunci sper sa avem puterea sa ii multumim Lui pentru ca lucrurile care pareau rele si nedrepte s-au dovedit a fi binecuvantari spirituale care hranesc sufletele noastre cu bunatatile Domnului.

Judecatori 6:11-12 “Apoi a venit Îngerul Domnului şi S-a aşezat sub stejarul din Ofra, care era al lui Ioas, din familia lui Abiezer. Ghedeon, fiul său, bătea grâu în teasc ca să-l ascundă de Madian. Îngerul Domnului i S-a arătat şi i-a zis: „Domnul este cu tine, viteazule!” Ghedeon I-a zis: „Rogu-te, domnul meu, dacă Domnul este cu noi, pentru ce ni s-au întâmplat toate aceste lucruri? Şi unde sunt toate minunile acelea pe care ni le istorisesc părinţii noştri când spun: „Nu ne-a scos oare Domnul din Egipt?” Acum Domnul ne părăseşte şi ne dă în mâinile lui Madian!” Domnul S-a uitat la el şi a zis: „Du-te cu puterea aceasta pe care o ai şi izbăveşte pe Israel din mâna lui Madian; oare nu te trimit Eu?”Ghedeon I-a zis: „Rogu-te, domnul meu, cu ce să izbăvesc pe Israel? Iată că familia mea este cea mai săracă din Manase, şi eu sunt cel mai mic din casa tatălui meu.” Domnul i-a zis: „Eu voi fi cu tine, şi vei bate pe Madian ca pe un singur om.”

Ghedeon nu era un razboinic maret, ci era un simplu fermier. Dar cand ingerul Domnului i-a vorbit nu i-a spus, „extraordinarule fermier” ci „viteazule”. Ghedeon trebuia sa fie asigurat de faptul ca alaturi de Dumnezeu se putea transforma dintr-un simplu fermier intr-un adevarat razboinic. Prea des se intampla sa stam si sa asteptam pana vom considera ca suntem destul de buni ca Domnul sa ne foloseasca si asa ajungem sa nu fim niciodata pregatiti. Cand Dumnezeu te cheama sa ii slujesti sa nu te surprinda daca vei fi incercat, pentru ca aceste lucruri sunt cele care te vor pregati pentru misiunea pe care o are pentru tine.

Ghedeon nu era tocmai pregatit in acel moment pentru lucrare pe care Domnul i-o incredintase, dar a avut curajul sa paseasca cu Domnul in lupta. Din cei 32000 de israeliti adunati de Ghedeon, 22000 ni se spune ca s-au temut, au fost cuprinsi de frica si au plecat. Apoi din cei 10000 de oameni ramasi, Domnul a ales doar 300 cu care Ghedeon sa infrunte marea armata a lui Madian.

Judecatori 7:2-7 „Domnul a zis lui Ghedeon: „Poporul pe care-l ai cu tine este prea mult, pentru ca să dau pe Madian în mâinile lui; el ar putea să se laude împotriva Mea şi să zică: „Mâna mea m-a izbăvit.Vesteşte, dar, lucrul acesta în auzul poporului: „Cine este fricos şi se teme, să se întoarcă şi să se depărteze de muntele Galaadului.” Douăzeci şi două de mii de oameni din popor s-au întors şi au mai rămas zece mii. Domnul a zis lui Ghedeon: „Poporul este încă prea mult. Coboară-i la apă, şi acolo ţi-i voi alege; acela despre care îţi voi spune:

„Acesta să meargă cu tine”, va merge cu tine; şi acela despre care îţi voi spune: „Acesta să nu meargă cu tine”, nu va merge cu tine.” Ghedeon a coborât poporul la apă, şi Domnul a zis lui Ghedeon: „Pe toţi cei ce vor lipăi apă cu limba, cum lipăie câinele, să-i desparţi de toţi cei ce vor bea apă din genunchi.” Cei ce au lipăit apa, ducând-o la gură cu mâna, au fost în număr de trei sute de oameni; şi tot poporul celălalt a îngenuncheat ca să bea.
Şi Domnul a zis lui Ghedeon: „Cu cei trei sute de oameni care au lipăit, vă voi mântui şi voi da pe Madian în mâinile tale. Toţi ceilalţi din popor să se ducă fiecare acasă.”

Este imposibil am spune noi ca o ceata de 300 de oameni sa lupte si sa castige impotriva unei armate de marimea celei a Madianului despre care citim in 7:12 „Madian, Amalec şi toţi fiii răsăritului erau răspândiţi în vale, ca o mulţime de lăcuste, şi cămilele lor erau fără număr, ca nisipul de pe marginea mării.”. Dar tocmai asta este secretul credintei depline in Dumnezeu. Ghedeon stia ca aceasta lupta va fi castigata de Dumnezeu si ca victoria cu Domnul alaturi nu poate fi pusa sub indoiala. „Caci multi sunt chemati dar putini sunt alesi” a spus chiar Domnul Isus Cristos in Matei 22:14. Doar 300 de oameni au ramas alaturi de Ghedeon, iar victoria lor a ramas in istorie. Biruintele pe care Domnul le da niciodata nu vor fi uitate, dar pentru a le obtine trebuie sa ai credinta si curajul de a iesi in fata si de a lupta impotriva unui dusman ce pare imposibil de infrant.

Vreau sa mai spun ceva cu privire la tactica de atac a lui Ghedeon. Aceasta sa stiti ca nu imi este straina.

„Ghedeon şi cei o sută de oameni care erau cu el au ajuns la capătul taberei la începutul străjii de la mijlocul nopţii, îndată după ce puseseră pe păzitori.” 7:19.

Ghedeon poate nu a avut curajul sa isi infrunte adversarul numeros in timpul zilei, ci a ales sa il atace la mijlocul noptii. Dar Dumnezeu a apreciat acest act al sau de supunere si curajul de care a dat dovada si a folosit doar aceste lucruri pentru a le aduce izbanda.

Dumnezeu nu cauta intotdeauna pe cei mai curajosi oameni pentru a-i trimite in misiune, ci ii cauta pe aceia care sunt gata sa I se supuna si sa aiba incredere in promisiunile Lui.

Ce faci cand stii ca si pe tine te-a chemat Domnul la lupta? Te temi de esec si pleci, alegi sa te ascunzi sau sa nu te implici sau este dispus sa accepti provocarea Domnului si sa ai parte de victorii spirituale la care nici nu visai? Vrei sa ramai in istorie ca fiind doar un simplu fermier, asa cum ar fi fost Ghedeon daca nu acepta chemarea Domnului, o contabila, un sofer, un administrator, un profesor, un vanzator sau vrei sa fii amintit inaintea Tatalui Ceresc ca fiind un viteaz asemenea lui Ghedeon?

Este timpul sa iesim din acest somn care ne-a cuprins, sa lasam orice teama la o parte si cu incredere deplina sa pasim pe campul de lupta cu convingerea ca nu putem avea decat biruinta cu Domnul alaturi.

Eu vreau sa imi traiesc viata precum Ghedeon si cu slabiciunile si temerile mele sa ii slujesc Domnului cu incredere deplina in promisiunile Lui, dar am nevoie ca si Ghedeon de altii care sa lupta alaturi de mine . Ghedeon nu a putut lupta singur, a avut nevoie de ajutor chiar daca stia ca Domnul ii va fi alaturi. Si Domnul stia ca Ghedeon avea nevoie de sprijin de aceea i-a ales 300 de oameni. Pe fiecare dintre noi ne-a ales Domnul si ne spune „va voi da izbanda”. Vom fi noi aminititi inaintea Domnului la judecata ca viteji sau ca oameni care s-au ascuns, le-a fost frica sau au asistat indiferenti la lupta pe care altii au purtat-o pentru El. Eu nu vreau o astfel de amintire a numelui meu si sper ca nici voi nu va doriti asta si ca sunteti pregatiti sa va alaturati slujirii la care Domnul ne-a chemat. Milioane de oameni au nevoie astazi sa fie eliberati de lanturile pacatului. Cine va lupta pentru ei si cine va vorbi pentru Domnul?

Harul Domnului nostru Isus Cristos sa ne dea increderea si curajul de care avem nevoie pentru a putea cu adevarat raspunde chemarii Sale la slujire.

This entry was posted in Predici. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code