Ce este autentic si ce este imitatie?

Astazi una din marile probleme a companiilor cu nume care au fost primele sa creeze ceva autentic si unic pe piata este ca produsele lor au ajuns sa fie copiate si contrafacute. Iar multe dintre aceste produse contrafacute sunt atat de bine lucrate incat foarte multi cumparatori sunt indusi in eroare si cred ca acele produse sunt cele originale. Astazi doar un specialist isi poate da seama care este diferenta dintre un produs original si o copie foarte bine lucrata. Cu ceva timp in urma am vazut un film care se numeste “Catch me if you can”, in traducere “Prinde-ma daca poti” care are ca subiect o intamplare adevarata despre un barbat, un infractor care ajunge extrem de bogat datorita maestriei sale de a falsifica cecuri. Timp de ani de zile acest om a trait in lux pe baza unei minciuni si a unui fals.

Se intampla insa si ca de multe ori sa stim ca lucrul pe care dorim sa il cumparam nu este de aceeasi calitate ca cel autentic si original si ca in cele din urma ne va face rau, dar cu toate acestea alegem sa compromitem calitatea pentru un pret mai bun.

Copierea sau imitarea originalului exista in toate domeniile vietii si din pacate ea se gaseste si in ceea ce priveste latura spirituala a vietii si a relatiei omului cu Dumnezeu. Cercetand scriptura si istoria bisericii vom vedea ca atat ceea ce este autentic cat si ceea ce este fals a existat in acelasi timp. De la slujitori ai Domnului autentici la cei falsi, de la evanghelii autentice la cele false, de la doctrine autentice la cele mincinoase si de la minuni si semne autentice, la unele neadevarate si false. De aceea suntem continu indemnati sa staruim in Cuvantul lui Dumnezeu si sa veghem in rugaciune pentru a putea deosebi ceea ce este cu adevarat de la Dumnezeu si ceea ce este fals. Intr-o lume in care falsul, inselatoria si minciuna sunt in orice aspect al vietii, trebuie sa fim pe deplin convinsi ca aceste lucruri exista si in ceea ce il priveste pe Dumnezeu.

Chiar daca exista o singura evanghelie avem astazi atat de multe grupuri religioase care toate marturisesc ca tot ceea ce fac este in deplina armonie cu Cuvantul lui Dumnezeu. Cu toate acestea ele poarta nume diferite, se inchina diferit, sunt organizate diferit si prezinta pareri proprii despre Dumenzeu si planuri omenesti pentru mantuirea omului.

De-a lungul timpului dar si in prezent sunt multi crestini care aleg calea imitatiei, a compromisului, calea care pare buna, dar care are rolul de a face un om religios si nu unul duhovnicesc. Acest lucru considerat de multi a fi lipsit de importanta va face diferenta dintre cei ce vor primi recunoasterea Domnului Isus si cei ce nu vor fi recunoscuti de Domnul. Domnul Isus spune in Matei 7:21-23, “Nu oricine-Mi zice: „Doamne, Doamne!” va intra în Împărăţia cerurilor, ci cel ce face voia Tatălui Meu care este în ceruri. Mulţi Îmi vor zice în ziua aceea: „Doamne, Doamne! N-am prorocit noi în Numele Tău? N-am scos noi draci în Numele Tău? Şi n-am făcut noi multe minuni în Numele Tău?”Atunci le voi spune curat: „Niciodată nu v-am cunoscut; depărtaţi-vă de la Mine, voi toţi care lucraţi fărădelege.”.

In Ioan 14:6, Domnul Isus a spus ca exista o singura cale spre ceruri si aceea este El, iar Solomon spune in Proverbe 14:12, „Multe cai pot parea bune omului dar in cele din urma ele duc la moarte”.

De aceea este vital ca zilnic sa staruim in cercetarea cuvantului si in rugaciune ca sa ne asiguram ca Domnul ne vorbeste cu adevarat, sa fim siguri ca suntem pe calea Sa si ca implinim voia Lui.

Intrebarea care se pune este: Sunt eu oare un ucenic autentic al lui Isus Cristos sau o imitatie?

Ucenicul autentic al lui Isus Cristos are un semn distinctiv care nu poate fi imitat sau copiat si acela este Duhul Sfant. Marca inregistrata a lui Dumnezeu este prezenta si lucrarea Duhului Sau in viata unui om, „Şi voi, după ce aţi auzit Cuvântul adevărului, aţi crezut în El şi aţi fost pecetluiţi cu Duhul Sfânt care fusese făgăduit şi care este o arvună a moştenirii noastre, pentru răscumpărarea celor câştigaţi de Dumnezeu, spre lauda slavei Lui.” Efeseni 1:13-14.

Sa vorbim putin si despre semnele si minunile autentice si cele false precum si despre profetii adevarati si cei falsi.

Multe minuni se promoveaza astazi ca semne ale prezentei si lucrarii lui Dumnezeu. Ceea ce vreau sa stim este ca asa cum Domnul astazi face lucrari extraordinare pentru aducerea omului la intelegerea cuvantului Sau si la pocainta, la fel si diavolul face lucrari extraordinare pentru a duce oamenii in ratacire. Putem sa citim cateva exemple despre astfel de lucrari in cartea Exod 7:8-13, 19-22, 8:5-7. Dar toate aceste lucrari de ratacite ale diavolului au anumite limite si in final puterea lui Dumnezeu este cea care invinge, Exod 8:16-19.

Si in vremea apostolilor gasim un astfel de om pe nume Simon care uimea oamenii cu vrajitoriile lui si se imbogatea de pe urma lor, Fapte 8:9-24 si vedem ca si el ramane fara cuvinte inaintea lucrarilor lui Dumnezeu.

Minunile si semnele pe care le-a facut Domnul Isus, apostolii si crestinii care au primit acest dar al Duhlui Sfant in biserica primara erau de netagaduit, autentice, complete si puteau fi imediat verificate. Astfel de lucrari nu mai existasera niciodata intr-o asa maniera si depuneau marturie ca cei ce le infaptuiau erau de la Dumnezeu. Nicodim a recunoscut ca lucrarea Domnului Isus este de la Dumnezeu si citim despre asta in Ioan 3:2 „Rabbi stim ca esti un invatator care a venit de la Dumnezeu. Caci nimeni nu poate face aceste semne pe care le faci tu, daca nu este Dumnezeu cu el.” Evidenta prezentei si lucrarii lui Dumnezeu in toate lucrarile infaptuite de Domnul Isus si apostoli a fost coplesitoare.

Astazi asistam la o serie neintrerupta de asa zise minuni infaptuite de tot felul de asa zisi profeti, iar internetul este plin de astfel de lucruri. Desi de fiecare data acesti falsi profeti au fost demascati, asta nu s-a intamplat inainte ca acestia sa insele, si sa duca in ratacire mii si mii de oameni. De acea Domnul Isus spune in Matei 24:24 „Caci se vor ridica cristosi falsi si profeti falsi si vor face semne mari si minuni pentru a-i insela daca este posibil chiar si pe cei alesi.”

Apostolul Ioan spune si el in 1 Ioan 4:1, „Preaiubitilor, sa nu credeti orice duh, ci verificati duhurile, daca sunt de la Dumnezeu sau nu, pentru ca in lume au iesit multi profeti falsi.” Lucru intarit si de apostolul Petru in 2 Petru 2:1-2, „În norod s-au ridicat şi proroci mincinoşi, cum şi între voi vor fi învăţători mincinoşi, care vor strecura pe furiş erezii nimicitoare, se vor lepăda de Stăpânul care i-a răscumpărat şi vor face să cadă asupra lor o pierzare năprasnică. Mulţi îi vor urma în destrăbălările lor. Şi, din pricina lor, calea adevărului va fi vorbită de rău.”

Oamenii au fost si raman fiinte credule si naive care sunt dispuse sa creada aproape orice mesaj care este diferit de ceea ce au auzit ei pana atunci. Oamenii care sustin ca fac minuni si semne in numele Domnului au mii si mii de adepti care nu fac nimic pentru a verifica daca ceea ce li se spune este sau nu in armonie cu adevarata Evanghelia a lui Isus Cristos, daca acesti profeti sunt sau nu de la Dumnezeu. Acestia traiesc in lux datorita banilor pe care oamenii ii arunca in buzunarele lor in asteptarea minunilor promise care din diverse motive nu se mai intampla. De cele mai multe ori motivul invocat este ca nu au indeajuns de multa credinta pentru ca acele minuni sa se intample cu adevarat.

Toate aceste lucruri care le-am spus pana acum nu au rolul de a ne face sa credem ca astazi Dumnezeu nu mai face minuni Acestea exista in viata fiecaruia dintre noi si nu trebuie decat sa privim cu atentia la intreaga desfasurare a vietilor noastre si vom intelege foarte clar acest lucru. Dumnezeu face si astazi minuni si sa spunem ca acest lucru nu este adevarat inseamna sa limitam puterea si lucrarea lui Dumnezeu. Modul in care Domnul alege sa lucreze este insa diferit. La inceput a vorbit direct patriarhilor, apoi a vorbit prin prooroci si profeti, mai tarziu a facut-o prin Fiul Sau si prin slujitorii Domnului Isus, iar astazi o face prin cuvantul Sau. Dumnezeu ne vorbeste, lucreaza si face si astazi minuni si semne, doar inimile impietrite ale oamenilor face imposibila vederea si intelegerea lor. Dar pe de alta parte nimeni nu are dreptul sa le spuna oamenilor ca daca vor face un lucru anume atunci Domnul le va da vindecare, bani si bunastare. Dumnezeu nu este slujitorul nostru care sa faca ce ii spunem noi si cand ii spunem noi, si sa le spui oamenilor bolnavi ca nu se vindeca pentru ca nu au indeajuns de multa credinta este o insulta adusa lui Dumnezeu. Este adevarat ca fara credinta este cu neputinta sa fim placuti Tatalui si orice am cere daca cerem fara credinta atunci nu ne putem astepta sa primim, dar modul in care Dumnezeu raspunde cererilor noastre este dupa voia Sa.

Cu toti am pierdut persoane dragi, unii s-au confruntat cu probleme in casnicie, altii si-au pierdut slujbele, am fost pe paturile spitalelor noi sau persoane apropiate noua si in acele momente ne-am rugat Domnului cu credinta sa ne dea izbavire si sa faca o minune, si poate ca nu am vazut nimic supranatural care sa se intample. Cu siguranta aceste lucruri ne-au dezamagit si poate ca ne-am si „suparat” pe Dumnezeu pentru ceea ce noi am considerat nepasarea Sa. Dar haideti sa ne aducem aminte de Gradina Ghetsimani si de Domnul Isus care i-a cerut in mod repetat Tatalui ca daca este cu putinta sa indeparteze de la El suferinta prin care urma sa treaca si totusi i s-a spus ca trebuie sa treaca prin aceea suferinta daca noi vrem sa avem o sansa la manuire. Mai apoi aflat pe cruce Domnul Isus a strigat catre Tatal „Dumnezeul meu, Dumnezeul meu pentru ce m-ai parasit?” si Dumnezeu si-a intors privirea de la El pentru ca avea asupra Sa toate pacatele noastre.

Sa ne gandim la apostolul Pavel care la randul lui s-a rugat Tatalui sa indeparteze de la El acel tepus pe care i-l pusese in trup, iar Tatal i-a spus ca harul Sau ii va fi de ajuns ca sa poate rabda toate lucrurile.

Asemnenea lor ii mai avem pe Iov, Iosif, Daniel, David, Ieremia, Ilie si multi altii care i-au cerut Domnului in diferite momente si circumstante disperate ale vietii lor, sa infaptuiesca o minune prin care sa le dea izbavire. La unii dintre ei le-a raspuns cu Da, la altii cu Nu, iar altora le-a raspuns cu Mai Tarziu.

Avand toate aceste exemple, trebuie sa intelegem ca Dumnezeu lucreaza si astazi, dar o face dupa intelepciunea Sa si nu a noastra, dupa timpul Sau si nu al nostru si dupa planul Sau, nu al nostru.

Avem atat de multe minuni astazi in viata noastra si nu le dam importanta cuvenita.

Avem o slujba cand altii ar da orice sa aiba una, avem familii care ne iubesc cand atatia s-au nascut fara familii, avem hrana trupeasca de care atatia duc lipsa, avem o casa pe care nici Cristos nu a avut-o pe acest pamant. Pentru milioane de oameni aceste lucruri ar fi minuni in viata lor daca le-ar primi. Pentru noi ca ni s-au dat de catre Dumnezeu sunt doar lucruri normale care credem ca ni se cuvin.

Pe langa toate acestea avem minunea vietii cu Cristos, avem minunea partasiei cu Duhul Sfant, avem minunea prezentei altor crestini in viata noastra, avem minunea Cuvantului care sa ne intareasca si sa ne dea mangaiere, avem pacea lui Cristos in inimi la care atatia tanjesc si nu stiu de unde sa o primeasca si peste toate acestea avem minunea sperantei de a ne petrece vesnicia in ceruri pe care cei mai multi nu o au.

Sa nu uitam dragii Domnului ca noi astazi asa cum spune apostolul Pavel, nu umblam prin vedere ci prin credinta si nu avem nevoie sa vedem tot felul de trucuri in jurul nostru pentru a crede ca Dumnezeu exista si lucreaza. Viata insasi este o minune a lui Dumnezeu. Domnul Isus i-a spus lui Toma in Ioan 20:29 „Ai crezut pentru ca m-ai vazut. Ferice de cei ce n-au vazut si au crezut”. Noi nu l-am vazut pe Domnul, dar ferice de noi daca credem tot ceea ce spune scriptura despre El.

Cuvantul spune ca Domnul Isus a mai facut multe alte minuni si semne care nu au fost scrise, dar in cuvant gasim toate minunile pentru a sti ca Isus Cristos este Fiul lui Dumnezeu si crezand sa avem viata in numele Lui, Ioan 20:30-31.

Fie ca Domnul sa ne dea inteleciunea si cunostinta ca sa intelegem minunatele Sale lucrari si sa ne incredem mereu in El.

This entry was posted in Predici. Bookmark the permalink.

One Response to Ce este autentic si ce este imitatie?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code