Pacatul imbuibarii

Filipeni 3:18-19:  “Căci v-am spus de multe ori, şi vă mai spun şi acum, plângând: sunt mulţi care se poartă ca vrăjmaşi ai crucii lui Cristos. Sfârşitul lor va fi pierzarea. Dumnezeul lor este pântecele, şi slava lor este în ruşinea lor, şi se gândesc la lucrurile de pe pământ.”

Lumea in care traim a schimbat rolul si sensul alimentatiei. D-zeu a creat totul cu scopul ca omul sa manance cat  sa traiasca si nu sa traiasca ca sa manance.

Ne-am gandit vreodata cu adevarat serios la imbuibare ca la un pacat? Cu siguranta ca putem gasi numeroase justificari de genul: “Unde se trage de fapt linia intre a manca si a te imbuiba?”, “ce este imbuibare si ce nu este?” Sunt sigur ca fiecare dintre noi am spus macar o data in viata “vai dar ce ma doare burta, am mancat prea mult”

Ne-am gandtit vreodata in acel moment ca ceea ce am facut a fost sa ne imbuibam? Sa citim din 1 Corinteni 6:13, “Mâncările sunt pentru pântece, şi pântecele este pentru mâncări. Şi Dumnezeu va nimici şi pe unul şi pe celelalte. Dar trupul nu este pentru curvie; el este pentru Domnul, şi Domnul este pentru trup.”

Ma gandesc cu oroare la ce urmeaza sa se intample in curand in toate supermarketurile si magazinele din Romania odata cu apropierea sarbatorilor de iarna. Indiferent de situatia materiala, fiecare familie va face eforturi disperate pentru ca in perioada sarbatorilor sa aiba masa plina de mancare. In ultimii ani am avut o senzatie ciudata in perioada sarbatorilor, aproape ca vedeam ceea ce se intampla ca pe un pacat privind la toate acele bunatati din care ne infruptam cu mare pofta. An de an in acea perioada a anului zeci de mii de oameni ajung la urgente cu indigestie alimentara. De ce? Din cauza imbuibarii.

Mi-as dori ca anul acesta cand lumea sarbatoreste craciunul cu mancare si bautura si cand toti in loc sa se gandeasca la Cristos, o sa se imbuibe cu tot felul de bunatati, sa fie crestini care aleg sa tina in acea zi o zi de post. As vrea ca acea zi ca toate celelalte sa fie despre Cristos si nu despre satisfacerea stomacului nostru.

Inteleptul Solomon ne vorbeste astfel in Proverbe 23:19-21 “Ascultă, fiule, şi fii înţelept; îndreaptă-ţi inima pe calea cea dreaptă. Nu fi printre cei ce beau vin, nici printre cei ce se îmbuibă cu carne. Căci beţivul şi cel ce se dedă la îmbuibare sărăcesc, şi aţipirea te face să porţi zdrenţe.

Aceasta societate de consum a pus stapanire si pe noi crestini. Si noi astazi cadem de multe ori prada pacatului imbuibarii. Pentru multi dintre noi cea mai mare parte a timpului o petrecem la servici si daca ar fi sa facem la sfarsitul fiecarei luni o analiza sincera a lucurilor pentru care muncim vom observa ca cei mai multi dintre banii nostri se duc pe mancare. Pericolul unei astfel de vieti este ca vom pierde din vedere adevaratul scop al vietii noastre. Vom ajunge sa slujim pantecului nostru si nu Dumnezeului nostru si astfel vom fi prinsi nepregatiti de intalnirea cu Domnul nostru atunci cand El ne va chema, Luca 21:34-36: “Luaţi seama la voi înşivă, ca nu cumva să vi se îngreuieze inimile cu îmbuibare de mâncare şi băutură şi cu îngrijorările vieţii acesteia, şi astfel ziua aceea să vină fără veste asupra voastră. Căci ziua aceea va veni ca un laţ peste toţi cei ce locuiesc pe toată faţa pământului. Vegheaţi, dar, în tot timpul şi rugaţi-vă, ca să aveţi putere să scăpaţi de toate lucrurile acestea care se vor întâmpla şi să staţi în picioare înaintea Fiului omului.”

In viata unui crestin trebuie sa se vada intotdeauna multumirea pentru starea in care se gaseste si gandul pe care si apostolul Pavel l-a avut si ni-l impartaseste in Filipeni 4:11-12, “… căci m-am deprins să fiu mulţumit cu starea în care mă găsesc. Ştiu să trăiesc smerit şi ştiu să trăiesc în belşug. În totul şi pretutindeni m-am deprins să fiu sătul şi flămând, să fiu în belşug şi să fiu în lipsă. “

O sa inchei acest studiu citand cuvintele apostolului Pavel din 1 Corinteni 10:31 care ne spun foarte clar cum ar trebui sa privim noi crestinii orice este legat de mancarea si bautura. “Deci fie că mâncaţi, fie că beţi, fie că faceţi altceva: să faceţi totul pentru slava lui Dumnezeu.”

Harul si pacea lui Cristos sa ne pazeasca inimile!

This entry was posted in Studiu Biblic. Bookmark the permalink.

2 Responses to Pacatul imbuibarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code