Biblia este compusa din 66 de carti si a fost scrisa de aproximativ 40 de oameni din diferite timpuri, de diferite varste sau categorii sociale, de pe continente diferite si care vorbeau limbi diferite. Unii au scris in inchisori, altii in temple, altii exilati pe insule, unii in timp de pace, altii in timp de razboi si cu toate acestea scrierile lor provin toate din aceeasi sursa si sunt in deplina armonie si intelegere, ceea ce fac din biblie o carte unica in istoria omenirii.
Scriptura spre deosebire de cele mai multe carti a fost scrisa de oameni care au trait in vremea aceea si au avut experienta personala a lucrurilor despre care scriau. De exemplu Moise a fost acolo cand D-zeu a dat cele zece porunci, iar cele patru evanghelii au fost scrise de oameni, Matei, Marcu, Luca si Ioan care au fost martori ai vietii, lucrarii, mortii si invierii Domnului Isus, asa ca nu ne putem indoi de ceea ce a fost scris din punct de vedere istoric.
In timpurile antice cartile erau scrise cu mana in manuscrise facute din pergament care in timp se degradau si deteriorau. Asa ca ele trebuiau copiate din nou si din nou pentru a nu se pierde informatiile care le contineau.
Vechiul Testament a fost copiat manual timp de secole, iar scrierile erau corectate si verificate de trei grupuri diferite de oameni care facusera din asta o chestiune de viata si de moarte. Acestia aveau nume precum Soferimi si Masoreti si erau obsedati de cele mai fine detalii aplicand un sistem de verificari duble si triple pentru a asigura o acuratete desavarsita in orice copie a scripturii. Daca era descoperita vreo greseala fie si doar o litera gresita toata copia era distrusa.
In anul 1947 intr-una din grotele de pe tarmul Marii Moarte s-au gasit mai multe vase care contineau manuscrise antice ale VT. Expertii au comfirmat ca manuscrisele timpurii descoperite in 916 d. Cr. si cele gasite la Marea Moarta care datau din anul 125 i. Cr., erau identice in proportie de 95%, diferenta de 5 % fiind doar in ortografie, care nu influentau deloc intelesul scripturii.
Astazi expertii evalueaza masura in care se poate avea incredere in autenticitatea unei opere literare din antichitate pe baza a doua standarde:
- Perioada scursa intre scrierea originalului si cele mai timpurii copii;
- Cate manuscrise sunt disponibile.
De exemplu Iliada despre care se spune ca ar avea o acuratate totala a avut ca timp scurs intre scrierea originalului si primele copii aproximativ 400 de ani si exista 643 de copii ale acesteia. In acelasi fel povestea razboaielor galice ale lui cezar este considerata o lucrare de o si mai mare acuratete desi perioada dintre original si primele copii este de 1000 de ani si au fost gasite doar 10 copii dupa scrierea originala. Pe de alta parte Noul Testament e uimitor si nu are egal in aceste criterii de comparatie. Este cel mai de încredere manuscris al unei cărți vechi din toate câte există. Are aproximativ 25.000 de copii scrise iar perioada dintre scrierile originale si aparitia primelor copii este de mai putin de 50 ani de la moartea celor ce le scrisesera initial.
De ce este atat de importanta aceasta acuratete? Pentru ca in concluzie de fapt intelegem ca Dumnezeu spune: Eu am protejat cuvantul Meu scris in tot acest timp pentru ca tu sa il poti tine si acum in mana, sa il citesti si sa stii ca este revelatia corecta despre Mine. Vreau sa Ma cunosti pe Mine si caile Mele asa ca ti-am dat cuvantul Meu demn de incredere.
Intrebari si raspunsuri despre autenticitatea bibliei:
Intrucât Biblia a fost scrisă de oameni, cât din această carte este opera lui Dumnezeu?
BIBLIA SPUNE: „Toată Scriptura a fost insuflată de Dumnezeu.” 2 Timotei 3:16.
Oare scriitorii Bibliei şi-au scris propriile lor idei?
BIBLIA SPUNE: „Căci nici o proorocie n-a fost adusă prin voia omului; ci oamenii au vorbit de Ia Dumnezeu, mânaţi de Duhul Sfânt”2 Petru 1:21.
Pentru că Biblia a fost copiată de multe ori de-a lungul secolelor, nu cumva conţinutul ei a fost modificat?
BIBLIA SPUNE: „Iarba se usucă, floarea cade, dar Cuvântul Dumnezeului nostru rămâne în veac!’Isaia 40:8.
Duhul Sfânt, Cel care a inspirat scrierea Bibliei, este Cel care a şi protejat-o de-a lungul secolelor. Descoperiri arheologice recente confirmă acurateţea şi autenticitatea Bibliei. Cuvântul lui Dumnezeu este o călăuză sigură şi demnă de încredere. Putem să ne ancorăm cu încredere viaţa de învăţăturile Bibliei.
Cu ce scop ne oferă Dumnezeu Biblia?
BIBLIA SPUNE: „Cuvântul Tău este o candelă pentru picioarele mele şi o lumină pe cărarea mea.”Psalmul 119:105.
Putem fi siguri că Biblia ne călăuzeşte corect?
BIBLIA SPUNE: „Şi avem cuvântul proorociei făcut şi mai tare; la care bine faceţi că luaţi aminte, ca Ia o lumină care străluceşte într-un loc întunecos…”2 Petru 1:19.
Ce declară Biblia despre ea însăşi?
BIBLIA SPUNE: „Sfinţeşte-i prin adevărul Tău: Cuvântul Tău este adevărul.” Ioan 17:17
Care este primiul pas în înţelegerea adevărului biblic?
BIBLIA SPUNE: „Dacă vrea cineva să facă voia Lui, va ajunge să cunoască dacă învăţătura este de la Dumnezeu sau dacă Eu vorbesc de la Mine.” Ioan 7:17.