Lenea

Astazi foarta multa lume considera lenea a fi ceva normal, putini mai considera a fi ceva inadmisibil in viata unui om, dar vreau sa va spun ca lenea este un pacat care pune in pericol chiar mantuirea unui suflet.

Am auzit oameni care ar fi in stare sa isi insceneze un accident daca ar sti ca invaliditatea le va aduce un venit consistent in fiecare luna si nu ar mai trebui sa munceasca. D-zeu a lasat munca cu un scop foarte clar, pentru binele omului, pentru formarea caracterului sau si pentru responsabilizarea sa.

Biblia este foarte clara in ceea ce priveste ajutorarea celor care sunt fara ajutor sau neputinciosi, dar este la fel de clara si in ceea ce ii priveste pe aceia care nu vor sa munceasca multumindu-se sa traiasca pe munca altora. Atat intre cei din lume cat si in multe biserici sunt oameni care reprezinta adevarate poveri pentru ceilalti. Sunt atatea milioane de oameni care nu traiesc decat pe munca si osteneala altora. Apostolul Pavel spune foarte clar, “Cine nu vrea să lucreze nici să nu mănânce.” 2 Tes.3:10.

Intr-adevar D-zeu ne cere sa muncim ca sa ne acoperim propriile nevoi si ne cere sa lucram a.i.sa avem si in exces pentru a putea acoperi nevoile celor ce nu si le pot acoperi singuri. “Cine fura să nu mai fure; ci mai degrabă să lucreze cu mâinile lui la ceva bun, ca să aibă ce să dea celui lipsit.” Efeseni 4:28. Crestinul nu trebuie sa astepte ca aceia care sunt in nevoie disperata sa vina si sa ii ceara ajutorul ci trebuie sa fie mereu deschis catre nevoile lor, mai ales catre cele ale fratilor in credinta “Aşadar, cât avem prilej, să facem bine la toţi, şi mai ales fraţilor în credinţă. “ Galateni 6:10. In acelasi timp trebuie sa intelegem ca Domnul nu ne cere sa ne saracim pe noi pentru a-i ajuta pe ceilalti pentru ca daca am face asta atunci am ajunge noi sa fim o povara pentru altii. Cuvantul ne spune in Matei 6:26 ca Domnul sa va ingriji de nevoile noastre, si ne da exemplul pasarilor de care Domnul se ingrijeste, dar care nu stau in cuiburi cu ciocul deschis sa le arunce Domnul hrana ci isi fac de lucru intreaga zi pentru a avea ce manca “Lenea te cufundă într-un somn adânc, şi sufletul molatic suferă de foame.” Proverbe 19:15.

Pilda lucratorilor viei din Matei 20 ne spune ca inainte ca un om sa isi primeasca plata el trebuie sa munceasca. Cunosc oameni care nu sunt dispusi sa munceasca decat daca vor gasi un loc de munca pe placul lor. Indiferent de situatia grea in care se afla prefera sa traiasca pe munca altora si sa sa planga zi de zi de nevoile lor, decat sa faca o slujba care nu le este pe plac “Dimineaţa seamănă-ţi sămânţa, şi până seara nu lăsa mâna să ţi se odihnească, fiindcă nu ştii ce va izbuti, aceasta sau aceea, sau dacă amândouă sunt deopotrivă de bune.” Eclesiastul 11:6. Aceia care au mintea si trupul mereu odihnit isi vor petrece timpul sa faca lucruri nefolositoare, precum critica si barfa “Totodată se deprind să umble fără nicio treabă din casă în casă; şi nu numai că sunt leneşe, dar sunt şi limbute şi iscoditoare, şi vorbesc ce nu trebuie vorbit” 1 Timotei 5:13 in loc sa traiasca fiecare linistit, sa munceasca si sa isi vada de treaba lui “Să căutaţi să trăiţi liniştiţi, să vă vedeţi de treburi şi să lucraţi cu mâinile voastre, cum v-am sfătuit.“ 1 Tes. 4:11.

Inca din momentul creatiei sale, omul a fost instruit sa munceasca si citim despre asta in Geneza 2:15, “Domnul Dumnezeu a luat pe om şi l-a aşezat în grădina Edenului, ca s-o lucreze şi s-o păzească.” Dupa caderea omului in pacat

D-zeu i-a spus foarte clar omului “Omului i-a zis: „Fiindcă ai ascultat de glasul nevestei tale şi ai mâncat din pomul despre care îţi poruncisem: „Să nu mănânci deloc din el”, blestemat este acum pământul din pricina ta. Cu multă trudă

să-ţi scoţi hrana din el în toate zilele vieţii tale; spini şi pălămidă să-ţi dea şi să mănânci iarba de pe câmp. În sudoarea feţei tale să-ţi mănânci pâinea, până te vei întoarce în pământ, căci din el ai fost luat; căci ţărână eşti şi în ţărână te vei întoarce.” Geneza 3:17-19.

Acelasi principiu este clar ilustrat de apostolul Pavel si in ceea ce priveste munca noastra in plan spiritual in slujirea Domnului “De aceea, preaiubiţii mei fraţi, fiţi tari, neclintiţi, sporiţi totdeauna în lucrul Domnului, căci ştiţi că osteneala voastră în Domnul nu este zadarnică.”   1 Corinteni 15:58. Domnul Isus a spus in Ioan 9:4 ca “Cât este ziuă, trebuie să lucrez lucrările Celui ce M-a trimis; vine noaptea, când nimeni nu mai poate să lucreze.”

Asadar fratilor avand toate aceste porunci clare de la D-zeu, sa ne deprindem in a lucra zilnic atat in plan fizic pentru a ne putea acoperi nevoile si pentru a putea acoperi si nevoile acelora in neputinta cat mai ales in plan spiritual pentru a ne putea infatisa inaintea Creatorului nostru ca lucratori dedicati, ca slujitori care au facut cunoscut adevarul Sau.

This entry was posted in Studiu Biblic. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code