Cand ma simt descurajat sa invat de la Ieremia

Astazi o sa aruncam o privire asupra vietii si lucrarii lui Ieremia, unul dintre profetii lui D-zeu si sa gasim lucrurile pe care le avem sau nu in comun cu el; lucrarea comuna, trairile asemanatoare, dezamagirile, frustrarile dar si increderea neclintita in promisiunile Domnului si pasiunea de a impartasi voia Lui. Pentru a vedea aceste lucruri sa deschidem pentru inceput cartea sfanta la Ieremia 1:4-10.

„Mai înainte ca să te fi întocmit în pântecele mamei tale, te cunoşteam, şi mai înainte ca să fi ieşit tu din pântecele ei, Eu te pusesem deoparte şi te făcusem proroc al neamurilor.”

Dragi frati si surori, venirea noastra pe lume si intreaga noastra existenta nu sunt intamplatoare, nu sunt greseli sau accidente, ci sunt lucrari ale Creatorului nostru. Nu este extraordinar sa stii ca faci parte dintr-un plan divin, care depaseste granitele acestei lumi si ca D-zeu ne-a cunoscut inca dinainte ca parintii nostri sa se fi cunoscut si sa planuiasca sa aiba copii? Asemenea lui Ieremia si pe noi D-zeu ne-a creat, ne-a cunoscut, ne-a sfintit prin sangele lui Isus Cristos si ne-a poruncit sa mergem sa facem cunoscuta Evanghelia pacii celor pierduti, Matei 28:19-20.

„Eu am răspuns: „Ah! Doamne Dumnezeule, vezi că eu nu ştiu să vorbesc, căci sunt un copil.” Dar Domnul mi-a zis: „Nu zice: „Sunt un copil”, căci te vei duce la toţi aceia la care te voi trimite şi vei spune tot ce-ţi voi porunci.”

Cand citim prima reactie a lui Ieremia la trimiterea Domnului cred ca descoperim fiecare dintre noi reactia pe care am avut-o sau pe care poate o avem inca cu privire la trimiterea noastra sa facem cunoscut Adevarul Evangheliei. Nici nu mai stiu de cate ori nu am auzit frati sau surori care imi spuneau ca ei nu pot sa invete pe altcineva cuvantul Domnului, ca sunt prea tineri, prea batrani, ca nu au cunostinta necesara sau ca nu au darul de a face asta. Domnul este satul de cate ori a auzit aceste scuze din gura slujitorilor Sai, El vrea sa auda din gura noastra doar cuvintele lui Isaia atunci cand Domnul l-a chemat in Isaia 6:8, el a zis: “Sunt aici! Trimite-ma!” Sa spunem ca nu suntem demni sau destul de buni sa raspundem chemarii Sale de a face cunoscut mesajul mantuirii celor pierduti nu inseamna ca suntem umili sau smeriti ci este doar o simulare a smereniei si o fuga fata de responsabilitatea care ni s-a pus inainte.

„Nu te teme de ei; căci Eu sunt cu tine ca să te scap – zice Domnul.”

Una dintre diferentele pe care le vad intre lucrarea lui Ieremia si noi astazi este cu privire la increderea in promisiunea Domnului pe care Ieremia a primit-o in vs.8 si care ne-a fost data si noua in finalul vs.20 din Matei 28, “Nu te teme caci eu voi fi cu tine.” In momentul in care primele dificultati apar in umblarea noastra cu Cristos sau auzim primele batjocuri legate de credinta noastra si de cuvantul pe care il aparam uitam de promisiunea lui D-zeu. Uitam ca D-zeu va continua sa isi tina promisiunea si ca desi nu il vedem, stim ca este langa noi si are un plan cu noi, “Caci noi umblam prin credinta nu prin vedere”, 2 Corinteni 5:7.   O sa citim in cateva momente cuvintele lui Ieremia si vom vedea cum acest slujitor al lui D-zeu a trecut prin descurajari si dezamagiri extraordinare, pe care nu cred ca vreunul dintre noi le-am experimentat, dar prin toate acestea a trecut cu increderea ca D-zeu i-a facut o promisune si ca are un plan cu el desi de multe ori nu a inteles care este acel plan. Nici noi nu intelegm de multe ori care sunt planurile si lucrarile Domnului dar stim un lucru ca “in Cristos toate promisiunile lui D-zeu sunt Da. De aceea prin El spunem Amin spre slava lui D-zeu”, 2 Corinteni 1:20-21.

Pana atunci insa as vrea sa aruncam o privire si la vs.9 si 10 din Ieremia cap.1:

„Apoi Domnul Şi-a întins mâna şi mi-a atins gura. Şi Domnul mi-a zis: „Iată, pun cuvintele Mele în gura ta. Iată, astăzi te pun peste neamuri şi peste împărăţii, ca să smulgi şi să tai, să dărâmi şi să nimiceşti, să zideşti şi să sădeşti.”

Noua astazi D-zeu ne-a pus cuvintele Sale in gura prin Duhul Sau cel Sfant si apostolul Pavel ne spune astfel in 1 Corinteni 2:6-16. Cu alte cuvinte in oricine Domnul a inceput o lucrare prin Duhul Sau, va avea intelepciunea minima necesara impartasirii Evangheliei.

In vs. 10 Domnul ii spune lui Ieremia ce trebuie sa faca pentru ca oamenii sa poate fi pregatiti de primirea mesajului sau. Trebuie sa smulga, sa darame, sa distruga, sa nimiceasca, sa zideasca si sa planteze. Acelasi lucru trebuie sa faca astazi cuvantul lui D-zeu in inimile oamenilor, pentru ca solul sa poata fi pregatit ca samanta adevarului sa aduca roada. Daca noi si toti ceilalti oameni nu suntem mai intai daramati si zdrobiti de pacatul nostru si de ticalosia noastra nu vom putea fi ziditi si plantati cu cuvantul lui D-zeu.

Dupa ce Ieremia a primit insarcinarea lui D-zeu si promisiunea ca Domnul ii va fi alaturi in fiecare clipa si–a inceput cu mult entuziasm lucrarea de chemare la pocainta a poporului lui Israel. Dar cu cat timpul trecea lucrurile parca deveneau din ce in ce mai descurajante si dezamagirile se inmulteau cu fiecare zi de slujire pe care o aducea Domnului. Astfel ca dupa o perioada de timp il regasim pe Ieremia intr-o stare spirituala si emotionala foarte apasatoare si grea, parca dorind sa renunte la ceea ce Domnul il chemase sa slujeasca. Sa citim mai intai din Ieremia 20:7-8. Ieremia spune ca ajusese sa fie pricina de ras toata ziua, ca toti isi bateau joc de el, iar cuvantul Domnului ii aduceau doar batjocura si rusine zi de zi.

Astazi nu multi crestini mai au parte de aceste batjocuri, dar nu este din cauza ca oamenii primesc altfel cuvantul Domnului, sau pentru ca sunt mai deschisi fata de adevar decat cei din vremea lui Ieremia, ci este pentru ca multi dintre slujitorii de azi ai Domnului nu au fost complet, daramati, distrusi si zdrobiti de pacat inainte sa fie ziditi si plantati de Duhul lui D-zeu.

Crestinii semi pocaiti sau caprele dintre oi asa cum ii mai numeste cuvantul, nu vor avea parte de insulte si batjocoriri din partea celor rataciti in pacat, intuneric si necunostinta pentru ca nu se disting prea mult de ceilalti. O statistica facuta de un institut biblic din America arata ca in ceea ce priveste practicile din viata de zi cu zi ale celor ce isi spun crestini nascuti din nou si cei care nu sunt nici macar oameni religiosi nu se vede aproape nici o diferenta. Acest studiu includea lucruri precum, rata divortului, minciuna pentru a obtine un loc de munca sau pentru a se ridica pe sine mai sus decat adevarul o permitea, copiatul la examene, vizionarea pornografiei, limbajul si chiar ajutorarea celor nevoiasi. O statistica trista dar reala.

Ceea ce incerc sa va spun este ca daca noi intr-adevar facem cunoscuta aceasta evanghelie care inainte sa te mantuie te condamna si iti spune cu adevarat ce om de nimic esti, nu una din evangheliile care sa le ghidile urechile si orgoliile oamenilor, una care sa promoveze prosperitatea si revarsari de binecuvantari odata ce te-ai suspus ei, atunci vei fi respins si insultat de oameni, “Spre deosebire de multi altii noi nu face negustorie cu Cuvantul lui D-zeu, ci vorbim ca niste oameni sinceri si ca unii trimisi de D-zeu, vorbim in prezenta lui D-zeu in Cristos”, 2 Corinteni 2:17.

Acela care zilnic se lupta cu firea sa pacatoasa si traieste prin Duhul lui D-zeu avand drept scop in viata doar slujirea Domnului si primirea mostenirii vesnice va fi insultat si batjocorit de ceilalti pentru ca asta este consecinta trairii intr-o lume care se scalda in pacat si in care tu traiesti dupa alte standarde si mustri pacatul oamenilor. Sa citim din 1 Petru 4:12-16.

As vrea sa privim acum la cuvintele lui Ieremia din cap.20:14-18 si sa simtim deznadejdea si dezamagirea lui profunda care atinge cote aproape tragice in momentul in care blesteama chiar si ziua in care a fost nascut. Putem oare sa intelegem noi cei care azi nu primim poate nici o insulta sau batjocura pentru credinta noastra ceea ce simtea in acele momente Ieremia. Ne-am simtit noi oare vreodata la fel ca el, ca zi de zi sa ne straduim sa implinim voia Domnului si sa facem cunoscut cuvantul Sau si zi de zi sa fim insultati, jigniti sau respinsi si zi de zi parca sa nu intelegem ce vrea D-zeu de la noi si de ce nu ne ajuta?

Daca nu am simtit deloc aceste lucruri atunci inseamna ca niciodata nu a ars in noi acel foc al slujirii si acea dragoste profunda pentru cei pierduti, poate ca ne scaldam intr-o caldiceala spirituala, pentru ca ma indoiesc ca suntem atat de carismatici si mustram pacatul cu atata iscusinta incat oamenii pur si simplu nu ne pot insulta sau jigni cand facem asta.

Dar daca am simtit sau simtim ceea ce Ieremia a experimentat in viata sa atunci un singur lucru ne poate face sa continuam in aceste conditii. Un singur lucru ne poate mana sa continuam sa traim o viata curata, sa mustram pacatul  si sa impartasim adevarul la cei pierduti iar acel lucru se gaseste in cuvintele lui Ieremia din cap.20:9 “Dacă zic: „Nu voi mai pomeni de El şi nu voi mai vorbi în Numele Lui!”, iată că în inima mea este ca un foc mistuitor închis în oasele mele.Caut să-l opresc, dar nu pot.” Cu alte cuvinte Ieremia spune, “Ce sa fac daca nu pot sa traiesc altfel? Daca nu pot sa concep o zi in care sa nu fi dat totul pentru Cristos? Sunt dependent de a-i sluji lui D-zeu.” Doar o pasiune atat de mare pentru slujirea Domnului si o dragoste precum a lui Cristos te poate face sa continui sa faci ceea ce Domnul te-a insarcinat sa faci, desi tot ceea ce se intampla in jurul tau iti spune sa renunti. Ieremia a avut aceasta pasiune si dragoste si in ciuda dezamagirilor, a insultelor si batjocurilor a continuat sa faca cunoscut mesajul Domnului si si-a primit rasplata cuvenita de la D-zeu si in cele din urma si recunoasterea inaintea oamenilor. Citim in Matei 16:13-14 ca atunci cand Domnul Isus i-a intrebat pe ucenici cine zic oamenii ca este El, unul dintre cei enumerate alaturi de doi alti mari slujitori ai Domnului, Ioan Botezatorul si Ilie, a fost Ieremia. In cele din urma Ieremia a fost recunoscut de oameni ca un profet al lui D-zeu, dar mai important ca orice este ca Ieremia a fost recunoscut de D-zeu si rasplatit pentru slujirea lui.

Noi nu vom raspunde inaintea Domnului pentru impietrirea inimilor oamenilor si pentru refuzul lor de a asculta Evanghelia, pentru ca au fost, sunt si vor mai fi milioane si milioane de oameni care vor refuza cuvantul lui D-zeu si D-zeu stie acest lucru, dar asta nu trebuie sa ne impiedice pe noi sa le dam posibilitatea acestora sa auda evanghelia lui Cristos din gura noastra si sa o vada traita in viata noastra. Noi nu vom fi judecati si condamnati pentru refuzul oamenilor de a se supune cuvantului Sau, dar vom raspunde pentru refuzul nostru de a le face cunoscut acest cuvant. Ieremia nu a intors multimi de oameni la pocainta dar a staruit in fiecare zi in a le vorbi despre nevoia de a se intoarce de pe calea pierzarii, a plans si a strigat catre Domnul in fiecare zi pentru salvarea lor. Asta cere D-zeu si de la tine si de la mine astazi, sa facem doar tot ce El ne-a cerut.

Cei care au auzit evanghelia si nu s-au supus, astazi e timpul sa faca acest lucru pentru ca in fiecare clipa, ora si zi se expun unui pericol cu consecinte vesnice.

Cei carora ne-au fost descoperite bogatiile harului lui Cristos, Domnul ne spune astfel: daca in prezent suntem adormiti spiritual de catre diavol prin tot ceea ce ne pune zi de zi in viata, fie ca este vorba de slujbe, familii, prieteni sau propriile slabiciuni e momentul sa ne trezim pana nu va fi prea tarziu; iar daca in prezent suntem implicati zilnic in slujirea Sa, si zi de zi facem cunoscut oamenilor cuvantul Sau indiferent de ceea ce ei ne spun sau ne fac sa simtim, atunci sa continuam sa facem acest lucru cu increderea ca El nu ne va parasi, nu ne va dezamagi si ne va iubi zi de zi pana la capat, Romani 8:28-39.

Harul si pacea Domnului sa fie cu noi!

This entry was posted in Predici. Bookmark the permalink.

3 Responses to Cand ma simt descurajat sa invat de la Ieremia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code