O cale, un pom si o temelie

In zilele noastre din nefericire cei mai multi oameni au o religie, dar ceea ce le lipseste este chiar esenta religiei si anume credinta in Isus Cristos si supunerea fata de cuvantul Sau. Domnul Isus a venit in lume nu ca sa dea tot felul de religii oamenilor si diferite nume care mai de care mai interesante, ci ca sa le aduca binecuvantarea nasterii din nou din apa si din duh, Ioan 3:1-7, “Între farisei era un om cu numele Nicodim, un fruntaş al iudeilor. Acesta a venit la Isus, noaptea, şi I-a zis: „Învăţătorule, ştim că eşti un Învăţător venit de la Dumnezeu; căci nimeni nu poate face semnele pe care le faci Tu, dacă nu este Dumnezeu cu el. Drept răspuns, Isus i-a zis: Adevărat, adevărat îţi spun că, dacă un om nu se naşte din nou, nu poate vedea Împărăţia lui Dumnezeu. Nicodim I-a zis: Cum se poate naşte un om bătrân? Poate el să intre a doua oară în pântecele maicii sale şi să se nască? Isus i-a răspuns: Adevărat, adevărat îţi spun că, dacă nu se naşte cineva din apă şi din Duh, nu poate să intre în Împărăţia lui Dumnezeu. Ce este născut din carne este carne, şi ce este născut din Duh este duh. Nu te mira că ţi-am zis: Trebuie să vă naşteţi din nou.”

Conditia esentiala unei vietii crestine este predarea totala a vietii in mainile Domnului si increderea deplina in promisiunile Sale. Din pacate insa din ce in ce mai mult crestinismului actual se departeaza de acela despre care citim in Noul Testament. Este un crestinism care a inlocuit Cuvantul Sfant cu traditii si obiceiuri lumesti, un crestinism in care crucea lui Isus a ajuns sa fie doar un accesoriu stralucitor purtat la gat de oameni care isi spun crestini, dar care nu traiesc dupa voia Sa, Marcu 7:7-9. ” Degeaba Mă cinstesc ei, dând învăţături care nu sunt decât nişte porunci omeneşti. Voi lăsaţi porunca lui Dumnezeu şi ţineţi datina aşezată de oameni, precum: spălarea ulcioarelor şi a paharelor, şi faceţi multe alte lucruri de acestea. El le-a mai zis: Aţi desfiinţat frumos porunca lui Dumnezeu, ca să ţineţi datina voastră.

Domnul Isus spune cu privire la judecata in Ioan 12:47-48,”Dacă aude cineva cuvintele Mele, şi nu le păzeşte, nu Eu îl judec; căci Eu n-am venit să judec lumea, ci să mântuiesc lumea. Pe cine Mă nesocoteşte şi nu primeşte cuvintele Mele, are cine-l osândi: Cuvântul pe care l-am vestit Eu, acela îl va osândi în ziua de apoi”….

Sa deschidem acum cuvantul la evanghelia după Matei, capitolul şapte si o sa va rog sa urmăriţi impreuna cu mine din biblie, versetele de la 13-27. Vom vorbi putin azi despre una dintre cele doua cai spirituale pe care oamenii le pot alege in viata, despre metafora celor doi pomi, unul care aduce roada iar altul care nu aduce si rasplata fiecaruia si despre cele doua temelii pe care omul isi poate construi viata.

În primul rand ni se spune: „Intraţi pe poarta cea strâmtă. Căci largă este poarta, lată este calea care duce la pierzare, şi mulţi sunt cei ce intră pe ea”. Există o poartă strâmtă! De fapt există o singură poartă, există un singur Dumnezeu si un singur mijlocitor între Dumnezeu şi oameni, iar acela este Isus Cristos. Nu există alte opţiuni. „Eu sunt calea, adevărul şi viaţa şi nimeni nu vine la Tatăl decât prin mine”,a spus Domnul Isus in Ioan 14:6. Omul trebuie să realizeze faptul că D-zeu spune: „Toţi au păcătuit şi sunt lipsiţi de slava lui Dumnezeu”,Romani 3:23, “Nu exista nici un om neprihanit nici macar unul”, Romani 3:10. Ce înseamnă asta? Ca nici nu se pune problema dacă oamenii au păcătuit, pentru ca ei nu fac altceva decât să păcătuiasca si datorita acestui lucru merita pedeapsa lui Dumnezeu. De acea au nevoie de Domnul Isus, singura cale sper ceruri.

Stiu ca multi oameni spun, dar cum este posibil asa ceva pentru ca Dumnezeu este dragoste si el nu poate pedepsi pe vesnicie un suflet.                                                                                Ex.: Daca cineva iubeste copiii in mod natural si logic trebuie sa urăsca avortul. Dacă iubesc ceea ce este sfânt, trebuie să urăsc ceea ce nu este sfânt. Daca iubesc cuvantul lui D-zeu nu pot sa iubesc si limbajul vulgar. Dumnezeu este un Dumnezeu sfânt si din aceasta cauza El trebuie sa pedepseasca pacatul.

Vestea minunata o gasim in vs.23 din romani 6, “fiindca plata pacatului este moartea, dar darul fara plata al lui  D-zeu este viata vesnica in Isus Cristos, Domnul nostru.”          Deseori ne gândim la „calea cea largă” ca fiind calea beţiei, crimei sau a desfrânării, insa ea include cu siguranţă si calea care sustine mântuirea oamenilor prin fapte, o cale care este atat de populară astazi în întreaga lume. Stând de vorbă cu oamenii, văd că mereu este la fel, oamenii sunt „destul de buni” în proprii lor ochi. Chiar daca nu cunosc cuvantul lui D-zeu si nu traiesc dupa invataturile sale, ei par mulţumiţi de propria stare si convinşi că sunt „destul de buni” pentru a se întâlni cu Dumnezeu. Ei cred că micile lor fapte bune Îl vor determina cumva pe Dumnezeu să treacă cu vederea păcatele lor murdare şi inimile lor rele. Ne mai spune aici Domnul Isus că nu doar poarta e strâmtă, ci şi calea e îngustă! Asta inseamna că o persoană nu poate fi un creştin şi în acelaşi timp să continue sa trăiască în fărădelege şi păcat, ci in momentul in care o persoana adulta devine creştin prin credinta, pocainta, marturisire si botez, ea este o fiinta noua,o creatie noua, cu un Tată in ceruri care îl iubeşte, îl disciplinează si veghează asupra lui. Prin Isus Cristos, Dumnezeu ofera oamenilor o noua viata, nu varianta imbunatatita a celei vechi. Viata pe care o ofera El este o viata venita prin moarte fata de noi insine si de felul nostru vechi de a trai, Romani 6:3-4, ” Nu ştiţi că toţi câţi am fost botezaţi în Isus Hristos, am fost botezaţi în moartea Lui? Noi deci, prin botezul în moartea Lui, am fost îngropaţi împreună cu El, pentru ca, după cum Hristos a înviat din morţi, prin slava Tatălui, tot aşa şi noi să trăim o viaţă nouă.”

Să ne uităm acum la versetele 15-20 din Matei 7. Unul din lucrurile pe care trebuie să le înţeleaga omul este faptul ca cel mai bun prieten este acela ce îţi spune mereu adevărul, chiar daca acesta uneori doare.” Nu cel care te perie si iti spune ce vrei sa auzi, iar cand ai nevoie de el nu are timp si nici chef sa te ajute. Domnul Isus nu va spune niciodata celui care are nevoie de El ca este prea ocupat sau prea obosit. Asta face Domnul Isus pentru noi, ne arata pacatul din viata noastra si ne spune ce consecinte are asupra noastra.

Stiu ca nu este usor pentru multi oameni sa li se spuna ca au crezut toata viata ta in ceva fals, ceva ce nu era de la D-zeu, dar Domnul Isus spune in Ioan 8:32, “Veti cunoaste adevarul si adevarul va va face liberi.”. A ajunge sa ai cunostinta bibliei inseamna sa ajungi sa te bucuri de libertate de pacat si fata de invataturile omenesti, de traditii si datini care nu sunt decat alternative false la voia lui D-zeu.

Apoi Domnul Isus spune, ca aceia care sunt cu adevarat crestini vor fi recunoscuti dupa roadele lor. Care sunt aceste roade? Roadele pe care le aduce lucrarea Duhului.Sfant, Galateni 5:22-23 “Roada Duhului, dimpotrivă, este: dragostea, bucuria, pacea, îndelunga răbdare, bunătatea, facerea de bine, credincioşia, blândeţea, înfrânarea poftelor.”

Apoi continuă. în versetele 21 si 22: „Nu orişicine-Mi zice: „Doamne, Doamne!” va intra în Împărăţia cerurilor, ci cel ce face voia Tatălui Meu care este în ceruri. Mulţi îmi vor zice în ziua aceea: „Doamne, Doamne! N-am proorocit noi în Numele Tău? N-am scos noi draci în Numele Tău? Şi n-am făcut noi multe minuni în Numele Tău?” Atunci le voi spune curat: „Niciodată nu v-am cunoscut”. Omul crede ca ceea ce este important e să-L cunoasca pe Isus Cristos! Dar asta este doar in parte adevărat! Omul trebuie sa il cunoasca pe Isus Cristos din cartea sa, dar cel mai important lucru este să ajunga il cunoască Isus Cristos pe el prin legamantul pe care l-a facut prin botez si prin viata pe care a trait-o de atunci pana la sfarsit. E usor sa spui că Îl cunoşti pe Isus, dar întrebarea este: te cunoaşte Isus pe tine? Dacă oamenii isi permit să se joace cu păcatul, dacă iubesc placerile murdare ale acestei lumi, dacă în permanenţă sunt implicat în fapte pacatoase, dacă eroii lor sunt oameni fara standarde morale, dacă vor să arate ca ei şi să se comporte ca ei, atunci Domnul Isus cu siguranta nu ii cunoaste.

Iata cum îi descrie in vs.23 pe cei pierduţi: „Depărtaţi-vă de la Mine, voi toţi cari lucraţi fărădelege. E trist sa stii ca atat de multi oameni care pentru noi sunt drepti si corecti vor primi acest raspuns de la Domnul Isus. Nu este de ajuns sa fii asa cum spunem noi oamenii “un om bun’ ca sa fii mantuit pentru ca standardul nostru este atat de departe de standardul lui D-zeu. Pentru mine “bun” inseamna ceva, dar pentru voi “a fi bun” poate insemna altceva si cu siguranta a fi indeajuns de bun ca sa fii in rai inseamna altceva. Domnul Isus spune ca D-zeu a dat o lege dupa care omul sa traiasca, dar atat de multi au ales sa traiasca dupa o lege proprie, sau o lege doar in parte de la D-zeu si in parte de la oameni. Singurul mod de viata acceptat de D-zeu este acela dupa legea Sa.

Pe de alta parte ma intreb cum pot atatia oameni sa creada ca vor ajunge in cer daca in viata lor au fost mincinosi, iubitori de bani, hoti, ucigasi, violatori, adulteri, blasfemiatori sau barfitori cand stim ca Dumnezeu uraste toate aceste lucruri, 1 Cor.6:9-10. Astazi oamenii nu il cunosc pe D-zeu, nu il cunosc pe Fiul Sau, Isus Cristos si nu cunosc cuvantul Sau, dar pretind ca isi vor petrecde vesnicia cu Ei in ceruri. Asta este doar o iluzie!

Deci există două căi – calea îngustă şi calea largă, pe care din astea te afli tu, copilul tau, parintele tau, sau prietenul tau? Există două feluri de pomi – un pom bun care da roadă bună şi este pastrat, şi un pom rău, şi ştii că e rău, pentru că dă roadă proastă sau nu da roada deloc, care va fi tăiat şi aruncat în foc. Sunt cei ce îl mărturisesc pe Isus ca Domn şi traiesc dupa voia Tatălui care este în ceruri si vor merge in rai, şi sunt cei ce îl mărturisesc pe Isus Cristos ca Domn dar continua sa traiasca dupa voia lor sau dupa invataturi omenesti, iar Domnul Isus spune ca nu vor putea intra in Imparatia Cerurilor.

Apoi continuă să vorbească despre doi oameni şi două temelii,,vs. 24-27 si spune despre cum unul dintre ei aude Cuvântul lui Dumnezeu, dar nu îşi clădeşte viata pe credinta in Isus Cristos si supunerea fata de cuvantul sau. Nu se poate vedea în viaţa lui cum Cuvântul lui Dumnezeu îi formează, îl schimba şi îi susţine viaţa. Celalalt e cel ce permite Duhului Sfant al lui Dumnezeu sa il schimbe si sa il faca din ce in ce mai mult asemenea lui Isus. El e cel care isi pune drept temelie a vietii sale pe Cristos si cuvantul Sau.

Stiu ca cei mai multi dintre oameni nu vor sa auda aceste lucruri pentru ca incrimineaza modul lor de viata si le spun ca nu traiesc asa cum ar trebui sa o faca, iar daca nu schimba ceva cat mai curand risca sa isi petreaca vesnicia in iad departe de D-zeu, dar sa nu uitam ca aceste cuvinte nu imi apartin ci sunt ale Domnului Isus Cristos, un prieten care ne iubeste si ne spune intotdeauna adevarul chiar daca adevarul poate ne doare sau nu ne place, Ioan 15:13 “Nu este mai mare dragoste decât să-şi dea cineva viaţa pentru prietenii săi.”

Harul lui Cristos sa ne insufleteasca pe toti!

This entry was posted in Predici. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code