Iertarea

Iertarea este harul lui D-zeu dat noua prin Isus Cristos. Ea reprezinta piatra de temelie a nadejdii mantuirii pe care o avem prin Mantuitorul nostru. Fara iertarea lui D-zeu nu am avea parte de binecuvantarile sale si de viata vesnica.

Povestea lui Iosif pe care o citim in cartea Geneza, este una dintre cele mai frumoase si interesante ale Bibliei pentru ca ne prezinta o dovada extraordinara de iertare. Cei mai multi oameni daca ar fi experimentat suferinta si dezamagirile lui Iosif probabil ca ar fi devenit amari si aspri in relatia cu semenii lor dar si suparati pe D-zeu pentru ca a permis suferinta prin care au trecut.

Iosif era cel mai mic copil al familiei lui Iacov si a reprezentat o binecuvantare de la D-zeu data lui Iacov la batranete. Inca de mic Iosif a avut o relatie deosebita cu D-zeu, el avea vise de la D-zeu care infatisau viitorul sau, al familiei sale si chiar al neamului lui. Cele mai multe dintre aceste vise i-au adus insa ura si dispret din partea fratilor sai. Astfel la doar 17 ani Iosif a fost vandut datorita invidiei de proprii sai frati ca sclav si dus in pribegie in Egipt departe de casa si familia lui. Ajuns acolo Iosif a trecut prin multe incercari, dar de fiecare data a ramas credincios Domnului. Credinta lui a facut ca in cele din urma D-zeu sa il binecuvanteze din plin, devenind al doilea om ca putere in Egipt dupa faraon.

Frumusetea povestii lui Iosif o reprezinta insa dovada iertarii sale catre fratii lui care veniti in Egipt sa ceara grane, impinsi de foametea din tinutul lor afla ca cel in mainile caruia statea viata lor este chiar fratele pe care il vandusera si pe care il credeau mort. Dupa ce Iosif ii trece prin divesrse incercari, acestia dau dovada faptului ca s-au schimbat si ca le parea rau pentru raul facut cu ani in urma. Astfel Iosif i-a imbratisat, a plans impreuna cu ei si nu numai ca i-a iertat dar le-a oferit si posibilitatea sa vina impreuna cu familiile lor sa lociasca alaturi de el in Egipt bucurandu-se de toate privilegiile puterii lui.

As vrea sa raspundem acum la cateva intrebari cu privire la iertare:

1. Care este difenta intre copii si adulti atunci cand vine vorba de iertare?

2. Poate fi numita iertare acea in care nu si uitam nedreptatea care ni s-a facut?

Evrei 8:10-12

3. De cate ori trebuie sa iertam pe cineva? Matei 18:21,22

4. Pe cine trebuie sa iertam? Luca 17:3

5. Care sunt consecintele in cazul in care nu iertam pe cel care ne-a gresit?

Matei 6:14,15.

Trebuie sa intelegem ca fiecare om de pe aceast pamant are nevoie de iertare. Trebuie sa invatam atat sa iertam dar si sa ne cerem iertare atunci cand realizam ca am gresit. Nici un om nu este perfect ca sa nu aiba nevoie de iertare, Romani 3:23. Daca ne recunoastem pacatul si ne cerem iertare D-zeu e bun si milostiv si ne va ierta, 1 Ioan 1:9. In acelasi fel cum D-zeu ne iarta, trebuie sa invatam si noi sa ne iertam unii pe altii, Efeseni 4:32.

 

This entry was posted in Studiu Biblic. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code