Unicitatea Bibliei

La un moment dat un tanar primeste o scrisoare in care este informat de un avocat ca bunica sa a murit si i-a lasat si lui ceva. Spre uimirea tanarului aceasta ii lasase biblia ei cu tot ceea ce continea ea. Dezamagit de ceea ce primise, crezand ca stie ceea ce biblia contine asa cum multi oameni fac astazi el a pus-o undeva pe un raft si nu a deschis-o nicodata. De-a lungul vietii a risipit tot ceea ce avea si a ajuns in cele din urma sa isi cerseasc painea si sa traiasca ca un sarac. Dupa multi ani de chin, impins de saracie omul a trebuit sa se mute din casa in care locuia pentru ca nu isi mai putea permite sa o plateasca. In timp ce impacheta, iar lacrimile ii curgeau siroi pe fata, a gasit biblia veche a bunicii sale, iar cand a deschis-o a vazut ca pe fiecare pagina a bibliei se gasea cate o bacnota de 100$. Acest om a trait ani de zile ca un cersetor, adesea in foame doar pentru ca el credea ca stie ceea ce contine biblia, Matei 4:4 “Drept răspuns, Isus i-a zis: „Este scris: „Omul nu trăieşte numai cu pâine, ci cu orice cuvânt care iese din gura lui Dumnezeu.”

Biblia este unica din mai multe puncte de vedere:

1. Biblia este unica prin armonia tuturor scripturilor, 1Cor.13:8-10, “Dragostea nu va pieri niciodată. Prorociile se vor sfârşi; limbile vor înceta; cunoştinţa va avea sfârşit. Căci cunoaştem în parte şi prorocim în parte; dar, când va veni ce este desăvârşit, acest „în parte” se va sfârşi.”
Daca am lua 10 oameni astazi care locuiesc in acelasi oras, au varste apropiate si vorbesc aceeasi limba si le-am cere sa scrie fiecare parerea lor despre un subiect anume vom observa ca vom gasi foarte multe contradictii. Biblia a fost scrisa pe o perioada de 1600 de ani, de aproximativ 40 de oameni din diferite timpuri, de diferite varste sau categorii sociale, de pe continente diferite si care vorbeau limbi diferite. Unii au scris in inchisori, altii in temple, altii exilati pe insule sau pe coastele dealurilor, unii in timp de pace, altii in timp de razboi si cu toate acestea scrierile lor provin toate din aceeasi sursa si sunt in deplina armonie si intelegere, ceea ce fac din biblie o carte unica in istoria omenirii.

2.  Biblia este unica prin capacitatea ei de a circula, Fapte 13:47-49 “Căci aşa ne-a poruncit Domnul: „Te-am pus ca să fii Lumina Neamurilor, ca să duci mântuirea până la marginile pământului.” Neamurile se bucurau când au auzit lucrul acesta şi preamăreau Cuvântul Domnului. Şi toţi cei ce erau rânduiţi să capete viaţa veşnică au crezut. Cuvântul Domnului se răspândea în toată ţara.”
In 1450 a fost inventata masina care putea tipari carti intregi si in cantitati mari, iar prima carte care a fost tiparita a fost biblia. De atunci biblia a fost tiparita si citita mai mult decat oricare alta carte in istorie. Pana in anul 1930 peste un milliard de biblii fusesera distribuite in lume de diverse societati crestine. Pana in 1977 doar societatile biblice ajunsesera sa tipareasca peste 200 de milioane de biblii anual fara a mai numara bibliile tiparite de alte companii sau edituri si a fost tradusa in peste 2400 de limbi si dialecte, nici o alta carte nu a ajuns macar aproape de aceasta cifra. Aceste cifre nu pot sa faca decat sa arate unicitatea cuvantului lui D-zeu d.p.d.v. ale capacitatii sale de a circula in timp si spatiu.

3. Biblia este unica prin puterea ei de a rezista in fata tuturor criticilor si atacurilor,1 Petru 1:24-25, “Căci orice făptură este ca iarba, şi toată slava ei, ca floarea ierbii. Iarba se usucă, şi floarea cade jos, dar Cuvântul Domnului rămâne în veac. Şi acesta este Cuvântul care v-a fost propovăduit prin Evanghelie.”
In timpurile antice cartile erau scrise cu mana in manuscrise facute din pergament care in timp se degradau si deteriorau. Asa ca ele trebuiau copiate din nou si din nou pentru a nu se pierde informatiile care le contineau. Multe astfel de scrieri au disparut de-a lungul timpului dar in ceea ce priveste Biblia s-au scris peste 24000 de copii doar ale manuscriselor noului testament chiar in primii 35 de ani de la  moartea celor ce le scrisesera initial. Nici o alta carte din istorie nu a fost atacata si criticata asa cum a fost biblia. In anul 300 DC Imparatul roman Diocletian a ordonat ca toate bibliile sa fie arse si distruse crezand astfel ca odata cu disparitia bibliei va  disparea si crestinismul. Oricine era gasit in posesia unei biblii era executat. Multe alte persecutii ca acestea au continuat dar toate au esuat, biblia a continuat sa existe, sa atinga inimi si sa schimbe vieti. Filosoful francez Voltaire care a distrus credinta multor oameni a afirmat ca in mai putin de 100 de ani de la moartea sa, biblia va disparea definitiv de pe pamant. Acesta a murit in 1728 dar  biblia a continuat sa exista. Ironie sau nu, la 50 de ani dupa moartea sa, societatea biblica Geneva si-a mutat sediul chiar in casa lui si a folosit chiar presa lui de tiparit pentru a scoate pe piata mii de biblii.

Toate aceste lucruri ne duc la concluzia ca biblia este o carte unica, o lucrare divina care nu poate fi distrusa si care nu poate disparea, pentru ca doar in ea se gaseste voia si planul lui D-zeu de mantuire al omului.

Domnul sa ne dea har si pace!

This entry was posted in Predici. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code