Sa folosim fiecare zi la maxim!

De-a lungul intregii carti a Eclesiastului, Solomon trage concluzia ca cel mai bun mod de viata pentru om este sa traiasca bucuros fiecare clipa si sa ii fie recunoscator Domnului pentru viata pe care i-a dat-o asa cum este ea.

Dumnezeu doreste sa fim multumiti de calitatile pe care ni le-a dat si de soarta pe care  o avem fiecare idiferent care ar fi aceasta. Sa fim fericiti atunci cand prosperam si sa invatam din zilele proaste. Nenorocirile ne pot ajuta sa gandim cumpatat si sa ne pastram vietile in directia corecta.

Din moment ce Dumnezeu ne da totul ar trebui sa folosim ceea ce primim de la El si sa-L cinstim. Nimeni nu isi poate trai viata din plin fara sa Il cinsteasca pe Cel care ne-a daruit viata. Omul fara Dumnezeu nu are nici un viitor. Cuvintele lui Solomon pot parea pesimiste cateodata dar cu toate acestea, psalmistul ne invata cum sa actionam si sa gandim pozitiv. Invatand din propriile greseli, el este in masura sa ne lase invataturi pentru a ne avertiza sa nu cadem in aceleasi capcane.

Dumnezeu priveste in mod egal oamenii. El trimite ploaia atat asupra celui drept cat si asupra celui nedrept.

“Tuturor li se intampla toate deopotriva: aceeasi soarta are cel neprihanit si cel rau, cel bun si curat ca si cel necurat, cel ce aduce jertfa ca si cel ce n-aduce jertfa; cel bun ca si cel pacatos, cel ce jura ca si cel ce se teme sa jure!”  (Eclesiastul 9:2)

Daca un om se bucura de prosperitate asta nu inseamna ca Dumnezeu ii aproba modul de viata; la fel cum nici daca viata unui om este ravasita de necazuri, nu inseamna ca Dumnezeu este nemultumuit de el. Circumstantele de pe pamant vin deopotriva celui bun si celui rau, celui care Il cinsteste pe Dumnezeu si celui care nu o face. Exista o singura diferenta: munca celor buni si intelepti se afla sub indrumarea mainii lui Dumnezeu. Lucrarile lor nu vor trece neobservate de El, desi cei ce le fac nu vor simti nici o diferenta in felul in care lumea ii trateaza. Moartea este un eveniment care vine la toata lumea in final insa oamenii lui Dumnezeu au o rasplata vesnica in ceruri indiferent de greutatile pe care le-au intampinat pe pamant.

Noi suntem datori sa ne traim viata din plin.

“Du-te, dar, de mananca-ti painea cu bucurie si bea-ti cu inima buna vinul; caci demult a gasit Dumnezeu placere in ce faci tu acum. Hainele sa-ti fie albe in orice vreme, si untdelemnul sa nu-ti lipseasca de pe cap. Gusta viata cu nevasta pe care o iubesti, in tot timpul vietii tale desarte pe care ti-a dat-o Dumnezeu sub soare, in aceasta vreme trecatoare; caci aceasta iti este partea in viata in mijlocul trudei cu care te ostenesti sub soare. Tot ce gaseste mana ta sa faca, fa cu toata puterea ta! Caci, in Locuinta mortilor in care mergi, nu mai este nici lucrare, nici chibzuiala, nici stiinta, nici intelepciune!” (Eclesiastul 9:7-10)

Ar trebui sa ne bucuram de roadele muncii noastre si sa fim multumiti cu binecuvantarile pe care le primim de la Dumnezeu. Solomon ne sfatuieste ca tot ceea ce facem in acesta viata sa facem bine si sa profitam de fiecare ocazie pentru a realiza ceva spre slava Domnului.

Viata nu este corecta. Nimeni nu primeste intotdeauna ceea ce merita, iar cei mai buni nu sunt intotdeauna cei mai realizati. Intamplari nefericite pot sa apara in viata oricui. Exista primejdii la tot pasul si nu putem sti dinainte ce ni se poate intampla. Sfarsitul vine uneori pe neasteptate de aceea ar trebui sa traim cat mai bine fiecare zi a vietii, atata timp cat o avem.

“Am mai vazut apoi sub soare ca nu cei iuti alearga, ca nu cei viteji castiga razboiul, ca nu cei intelepti castiga painea, nici cei priceputi, bogatia, nici cei invatati, bunavointa, ci toate atarna de vreme si de imprejurari. Caci omul nu-si cunoaste nici macar ceasul, intocmai ca pestii prinsi in mreaja nimicitoare si ca pasarile prinse in lat; ca si ei sunt prinsi si fiii oamenilor in vremea nenorocirii, cand vine fara veste nenorocirea peste ei.”                 (Eclesiastul 9:11,12)

Solomon a asternut aceste ganduri pentru a invata pe toata lumea care are dorinta de a studia Cuvantul lui Dumnezeu ca omul are nevoie de intelepciune. Daca un om este intelept el intelege nevoia de a gandi cumpatat si de a aprecia darul vietii pe care il primim de la Dumnezeu. Oamenii  nemultumiti care cauta sa-si atinga scopurile lor egoiste nu vor fi niciodata cu adevarat fericiti. Nu vor sti niciodata ce este viata si se vor grabi pe calea lor fara sa observe minunile pe care Dumnezeu le asterne peste ei.

“Goneste orice necaz din inima ta si departeaza raul din trupul tau; caci tineretea si zorile vietii sunt trecatoare.” (Eclesiastul 11:10).

 

 

This entry was posted in Articole. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code