Invatatura Evangheliei cu privire la planul de mantuire al omului, inchinare si viata crestina

Evanghelia reprezinta voia lui D-zeu, planul Sau de rascumparare si mantuire al omului si ceea ce fiecare om de pe acest pamant trebuie sa traiasca pentru a fi in armonie cu D-zeu.

Pentru foarte multi oameni doar propovaduirea evangheliei nu reprezinta o prioritate, ei considera ca daca Domnul Isus este predicat atunci nu conteaza ce invatatura dai sau de unde o dai. Jertfa lui Cristos trebuie propovaduita, dar trebuita facuta doar din Evanghelia Sa? Pavel ne avertizeaza despre acest lucru in Efeseni 5:17. Daca acesta evanghelie nu ar fi fost importanta atunci de ce si-ar mai fi pierdut Domnul Isus timpul sa o faca cunoscuta oamenilor si in special apostolilor? (Ioan 7:16, Fapte 2:42, Ioan 8:31-32).

Pavel spune in 2 Timotei 3:16-17 ca toata Scriptura este insuflata de D-zeu. Daca este asa atunci de ce au oamenii nevoie si de altceva, diferite crezuri, traditii sau asa numitele manuale de credinta care nu sunt de la D-zeu ci de la oameni. Atat Pavel in 1 Timotei 4:16 cat si Ioan in 2 Ioan 9 si Apocalipsa 22:18-19 ne avertizeaza cu privire la importanta intataturii biblice si la pericolul de a adauga sau scoate ceva din ea.

Suntem avertizati de faptul ca o sa apara invatatori mincinosi si doctrine false si ni se spune sa ne ferim de acestea si de cei care le promoveaza ( 2 Ioan 10-11, Romani 16:17-18,           1 Timotei 6:3-5).

D-zeu ne spune foarte clar ce avem de facut si nu lasa loc de interpretari atunci cand vine vorba de invatatura cu privire la mantuire, la modul de inchinare si la modul cum trebuie sa traim ca si crestini.

Toate aceste versete ne arata ca invatatura evangheliei este cu adevarat importanta si ca Domnul Isus trebuie predicat doar impreuna cu invatatura Sa. Nu tot ce pare bun este si de la D-zeu, Proverbe 14:12, “multe cai pot parea bune omului dar la urma se vad ca duc la moarte”.

2. Care este invatatura biblica cu privire la planul de mantuire al omului, inchinare si viata de crestin?

Invatatura pentru mantuire:

a) Auzirea cuvantului-Matei 7:21-29;

b) Credinta : in D-zeu-Evrei 11:6;

in Cuvantul Sau-Romani 10:17;

in Cristos ca fiind Fiul Sau-Ioan 8:24;

c) Pocainta de pacate-Fapte 2:38,Luca 13:3;

d) Marturisirea lui Cristos inaintea oamenilor-Matei 10:32-33;

e) Botezul spre iertarea pacatelor- Marcu 16:15-16, Fapte

2:38, Fapte 22:16.

Invatatura cu privire la inchinare:

a) Inchinarea trebuie facuta in Duh si Adevar-Ioan 4:24;

b) Inchinarea prin cantece-Efeseni 5:19;

c) Inchinarea prin rugaciune si studiu al Cuvantului-Fapte2:42;

d) Inchinarea, luand parte la Cina Domnului-Fapte 20:7;

e) Inchinarea prin daruire din ceea ce castigam-1 Corinteni 16:1-2

Invatatura cu privire la viata de crestin:

a) Sa umblam in fiecare zi cu Dumnezeu-Romani 12:1-2;

b) Lupta cu poftele trupesti-1 Petru 2:11-12;

c) Sa facem cunoscuta Evanghelia lui Cristos-Matei 28:19-20;

d) Sa ne adunam impreuna pentru a ne intari unii pe altii-Evrei 10:23-25.

Doctrina evangheliei este ceea ce este crezut, invatat si practicat in viata crestina. Noul Testament este manualul de invatatura al fiecarui crestin, iar fara el am fi pierduti si rataciti. Haideti sa nu ne abatem de la invatatura simpla si plina de har a Evangheliei.

Harul Domnului Isus sa fie cu noi toti!

This entry was posted in Predici. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code