Doua mari probleme pe care jertfa Domnului Isus le-a rezolvat

Azi cu ajutorul lui D-zeu vom incerca sa înţelegem cele două mari probleme ale omului pe care Domnul le-a rezolvat pentru noi: problema condamnării pe care păcatul o aduce şi problema puterii pe care păcatul o are asupra omului. In momentul când o persoana devine creştin amândouă problemele sunt rezolvate prin lucrarea de rascumparare a lui Dumnezeu facuta prin Fius sau Isus Cristos.

Haideţi să ne uităm pentru început la prima problemă, condamnarea păcatului.                 Înainte de a veni la Cristos, înainte de convertire, păcatele noastre stăteau înaintea lui Dumnezeu. Am fost născuţi într-o lume plina de pacat, am păcătuit de când ne-am nascut, eram sub mânia lui Dumnezeu şi meritam pedeapsa veşnică. Toate acestea din cauza păcatului nostru. Dar această problemă a fost rezolvată, înlăturată prin lucrarea de rascumparare a lui Cristos. Fiul lui Dumnezeu s-a intrupat si si-a trăit întreaga viaţă de pe pământ în supunere totala faţă de Dumnezeu. Când a murit sub mânia lui Dumnezeu, El a plătit pentru toate păcatele mele si ale tale si a stins astfel supărarea şi mânia lui Dumnezeu împotriva noastra.

Să deschidem Biblia la 2 Corinteni 5: 21, „Pe Cel ce n-a cunoscut nici un păcat, El L-a făcut păcat pentru noi, ca noi să fim neprihănirea lui Dumnezeu în El.”
Ce înseamnă aceasta? Ca e de ajuns doar sa crezi în Isus si vei merge în Rai. Dacă eşti creştin atunci trebuie sa traiesti înaintea lui Dumnezeu complet neprihănit. Sciptura spune ca “toti cei care am fost botezati pentru Cristos ne-am îmbrăcat cu Cristos”.
Ce înseamnă aceasta? Viaţa perfectă a lui Isus Cristos si faptul ca I s-a supus pana la moarte Tatalui a fost nu doar ca să poată merge la cruce şi să poată muri pentru noi, ci pentru ca viaţa fără păcat pe care El a trăit-o să ne straduim sa o traim si noi.
Să vă dau un exemplu din viaţa lui Iosif. Vă amintiţi că tatăl lui Iosif i-a dăruit acestuia o haină frumoasa si colorată? El nu a împrumutat o haina de la fraţii lui ci i-a dat una noua. Noi avem un Mântuitor care a trăit o viaţă neprihănită si care era îmbrăcat în propria neprihănire. Când tu ti-ai predat viata lui Cristos prin botez, El ţi-a dat haina Lui si te-a imbracat cu ea.
Aşadar, prima problema, condamnarea păcatului a fost rezolvata prin jertfa lui Cristos pe cruce, “acum nu este nici o osândire pentru cei ce sunt în Cristos Isus”, spune apostolul Pavel in Romani 8:1. Suntem liberi!

Acum ajungem la a doua problemă: puterea păcatului.
A facut oare Cristos ceva pentru noi ca să ne ajute să biruim păcatul? Răspunsul este: Da, ne-a dat Duhul Sfant care sa ajute la transformarea noastra. Să citim 2 Corinteni 5:17:„Dacă este cineva în Hristos este o faptură nouă. Cele vechi s-au dus, iată că toate lucurile s-au făcut noi.”. Lucrarea de rascumparare implică nu numai eliberarea de pacat dar si naşterea noastra din nou si transformarea noastra.
Ce înseamnă aceasta? Ce se întâmplă când cineva este născut din nou? Creştinul, prin puterea de transformare a Duhului Sfânt, devine într-un mod supranatural o făptură nouă. D-zeu a schimbat esenţa naturii sale.
Ezechiel descrie in capitolul 36:26 transformarea, “Vă voi da o inimă nouă şi voi pune în voi un duh nou; voi scoate din trupul vostru inima de piatră şi vă voi da o inimă de carne. Ce înseamnă „inimă de piatră”? Este asemenea unei statui care orice i-ai face nu reactioneaza pentru ca nu simte. Dar daca acea statuie ar imbraca din nou forma umana ea ar putea simti si reactiona la gesturile noastre. Ceea ce este viu simte si reacţioneaza. Asta trebuie sa se întâmple cu cel ce devine creştin.Dumnezeu a scos acea inimă moartă, acea inimă iubitoare de păcat şi a înlocuit-o cu o inimă de carne care Îi răspunde, care îşi găseşte plăcerea în El.
Dar ne putem intreba: „Dar dacă am fost nascut din nou si in mine a inceput un proces de transformare,, de ce mă mai lupt încă cu păcatul?” De ce mai păcătuiesc?

Pentru că deşi suntem făpturi noi, care iubim neprihănirea şi Îl iubim pe D-zeu, noi locuim încă într-un trup nerăscumpărat, un trup de carne care este încă corupt si înclinat să păcătuiască. Intr-o buna zi insa acesta va muri si va putrezi în mormânt. Dar desi trăieşti într-un trup căzut în păcat, acesta nu te mai reprezintă. pentru că în adâncul fiinţei tale tu eşti schimbat, eşti o făptură nouă care Îl iubeşti pe Dumnezeu, cauti neprihănirea si te lupti cu păcatul. Dacă acum urăşti păcatul asta dovedeşte că într-adevăr Dumnezeu a lucrat în viaţa ta si lupta pe care o ai cu păcatul dovedeşte că eşti cu adevărat o făptură nouă. Aceasta este lucrarea de transformare a duhului sfant. A fost un timp când iubeai păcatul şi erai sub puterea păcatului, dar Dumnezeu a lucrat în viaţa ta şi te-a schimbat.

Daca inca iţi place păcatul mai mult decât neprihănirea atunci trebuie sa te intrebi foarte serios dacă Dumnezeu chiar lucreaza în viaţa ta, daca botezul tau a fost cu adevarat o nastere din nou si daca duhul lui D-zeu locuieste in tine.
Eu m-am întors la Dumnezeu la vârsta de 20 de ani, iar inainte de asta pot spune ca eram un tanar ratacit, rautacios, egoist şi făceam lucruri pe care si azi le regret. Mă aflam cu totul sub puterea păcatului şi eram pe deplin condamnat.
Dupa ce m-am intors la D-zeu a trebuit sa port o adevarata lupta cu pacatul. Uneori castigam aceasta lupta iar alteori o pierdeam. Transformarea mea a fost una progresiva  Nu mi-am făcut o listă de reguli pe care am decis să încerc să le respect dar am reusit prin lucrarea Duhului Sfant sa devin usor usor o altă persoană. Continuam sa fiu un creştin imatur, tânar în credinţă, dar complet diferit în interior.
Sunt oare in acest moment fără păcat? Categoric nu. Dar atitudinea mea faţă de păcat s-a schimbat. Ceea ce candva am iubit, acum urasc.
Azi dimineaţă nu m-am trezit dorind să păcătuiesc ca mai înainte. Nu m-am trezit gândindu-mă la noi prilejuri de a păcătui, m-am trezit cu dorinţa de a Îl iubi şi a-L sluji pe Dumnezeul meu. M-am trezit cu dorinţa de a-I fi supus şi plăcut Lui. M-am trezit fiindu-mi chiar teamă că o să-L dezamăgesc, dar nu am disperat, fiindcă ştiu că „Acela care a început în mine o lucrare bună o va duce la bun sfârşit”, Filipeni 1:6.

Domnul nostru a rezolvat ambele noastre probleme, atat condamnarea pe care o aducea pacatul cat si puterea acestuia in viata noastra. Acum ii aparţinem Lui cu totul si intreaga noastra fiinta trebuie sa il slaveasca si sa il iubeasca pe El.

Pacea Domnului Isus sa ne mangaie inimile!

This entry was posted in Predici. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code