De ce trebuie sa cercetam Scripturile?

Domnul Isus a spus “Veti cunoaste adevarul si adevarul va va face liberi”. In momentul in care cercetezi scripturile vei fi eliberat de pacat si liber in ceea ce priveste manipularea celor ce promoveaza ca invatatura a Domnului traditii si datini omenesti. Am auzit cu ceva timp in urma uni preot care intr-o emisiune TV a declarat si citez, “blestemata sa fie ziua in care oamenii au avut acces liber la biblie”, asa ca as vrea sa vedem azi doar trei motive simple pentru care este atat de important ca fiecare om sa studieze Scripturile si sa nu isi puna sufletele in mainile altor oameni pentru a descoperi voia lui D-zeu pentru ei.

1. Trebuie sa studiem biblia pentru ca doar asa putem sa il cunoastem pe Dumnezeu 2 Timotei 3:16-17.  Cum poate scriptura sa isi faca lucrarea in viata noastra daca noi nu o citim? Ar fi asemenea unui doctor care prescrie un medicament pacientului sau care il poate vindeca de o boala fatala iar acesta ar uita sa ia  pastilele. Trebuie sa intelegem urgenta si necesitatea studierii cuvantului lui Dumnezeu, pentru ca aceasta este reteta prescrisa de Domnul pentru vindecarea sufletelor noastre de boala fatala numita pacat, Psalmul  119:66, 105.

Sa raspundem impreuna la cateva intrebari: Cum poti respecta porunca Domnului din Marcu 16:15, daca nu cunosti cuvantul? Cum iti poti apara credinta daca nu cunosti evanghelia? 1 Petru 3:15. Cum te poti apara in fata invataturilor mincinoase daca nu cunosti adevarul? 2 Petru 2:1-3.

2. Trebuie sa studiem biblia pentru a nu umbla in ratacire – Matei 22:29 Domnul Isus nu numai ca i-a mustrat pe aceia care nu citisera scripturile dar a facut acelasi lucru si cu cei care le citisera dar refuzau sa le creada si sa se supuna acestora, Ioan 5:39-40. Cat de binecuvantati suntem astazi ca si ucenici ai Domnului Isus sa putem beneficia de intelegerea acestor marete adevaruri prin studierea cuvantului scris.

In timpul ispitirii Sale de catre Satan, Isus arata importanta cunoasterii scripturilor pentru a ne putea impotrivi diavolului si pentru a-l putea infrange. In Matei 4:1-11 de trei ori diavolul il ispiteste pe Isus, iar de fiecare data Isus ii raspunde cu scripturi. Scripturile sunt cea mai puternica arma a crestinului in lupta sa cu diavolul, Efeseni 6:17.

3. Trebuie sa studiem biblia pentru a invata sa traim in teama si supunere fata de Domnul – Deuteronomul 31:9-13 Cand israelitii se pregateau sa paseasca pe pamanul fagaduintei, Moise i-a indemnat sa continue sa pastreze cuvantul Domnului in inimile lor si asa au si facut pentru mult timp. Cu toate acestea dupa o anumita perioada de timp, israelitii au inceput sa se inchine la idoli si au devenit corupti in credinta lor. Ei au trait departe de Domnul, nesocotind voia Sa timp de multi ani pana cand regele Iosia a gasit manualul cu instructiuni al lui Dumnezeu si si-a dat seama ca israelitii se indepartasera de D-zeu si se inchinau gresit. In momentul acela el imediat si-a condus poporul la pocainta prin citirea cuvantului lui Dumnezeu 2 Regi 23:1-3. Cu trecerea anilor si venirea altor regi la putere, israelitii s-au indepartat din nou de la la invataturile si inchinarea placuta Domnului, inchinandu-se idolilor. Dumnezeu i-a pedepsit permitand dusmanilor lor sa le distruga templul si casele trimitandu-i departe in captivitatea imperiului babilonian pentru 70 de ani. Israelitii s-au pocait din nou si dupa trecerea celor 70 de ani Dumnezeu le-a permis sa se intoarca pe pamantul lor si sa isi reconstruiasca casele. Au reconstruit templul si zidurile din jurul Ierusalimului, iar un preot pe nume Ezra a fost cel care a condus pe israeliti din nou catre D-zeu. Multi dintre israeliti nu cunoscusera decat inchinarea la idoli si nu stiau cum sa se inchine lui D-zeu, altii se nascusera in captivitate si niciodata nu se inchinasera in templu aducand jertfe Domnului asa ca Ezra i-a invatat pe israeliti din nou Voia Domnului, Ezra 7:10.

Cuvantul ne spune si noua astazi ca trebuie sa ne ducem lucrarea pana la capat cu foarte multa responsabilitate si frica de Domnul, in Filipeni 2:12 si Evrei 12:28-19.                     Doar cunoscand si traind cuvantul vom putea sfarsi aceasta viata in credinta si vom putea primi cununa vesnica fagaduita de D-zeul nostru.

 

This entry was posted in Predici. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code