Cum ne pregatim pentru viata vesnica?

Matei 24:42-44. Din momentul in care am fost chemati de Domnul prin evanghelia Sa  si ne-am supus prin botez, fiind astfel nascuti din nou, ne pregatim pentru viata vesnica fagaduita de Creatorul nostru. Aceasta pregatire este una continua si permanenta, fara pauze si fara vacante. Oricare ar fi momentul in care va trebui sa parasim aceasta lume trebuie sa fim pe deplin convinsi ca vom fi pe vesnicie in prezenta lui D-zeu. Unul dintre scopurile Domnului Isus cat a trait pe acest pamant a fost sa ii invete si sa ii pregateasca pe apostolii si ucenicii Sai pentru momentul in care El se va intoarce. El le-a spus sa vegheze neincetat, sa fie mereu treji,  pentru ca venirea Sa va fi neasteptata si rapida.  Le-a spus sa se pazeasca de raceala spirituala pentru a nu permite pacatului sa ii copleseasca si sa ii intoarca in lume.

Nimeni nu stie momentul sfarsitului sau, sau a revenirii Domnului Isus in afara de Tatal din ceruri. Poate sa se intample chiar acum, in acest moment, iar acest lucru ar trebui sa ne faca sa ne intrebam,”suntem noi pregatiti pentru ce va urma?”,”suntem pe deplin incredintati ca ne vom petrece vesnicia in ceruri?”. Domnul Isus a vorbit despre trei domenii importante ale vietii de crestin care ne pot spune daca suntem cu adevarat gata in orice moment pentru intalnirea cu Tatal. Acestea sunt:

1.Modul in care folosim timpul (Matei 24:45-51);

2.Dovada marturiei noastre (Matei 25:1-13);

3.Cum ne folosim calitatile cu care am fost inzestrati (Matei 25:14-29).

1. Matei 24:45-51.In vremurile antice cel mai bun lucrator dintr-o casa bogata era numit “ispravnic”. El era cel pe care il numim noi astazi manager. Totul trecea prin mana lui. Daca el era priceput, cinstit si devotat muncii sale atunci totul prospera, dar daca el nu isi indeplinea responsabilitatile, stapanul lui suferea o mare pierdere.

Fiecare moment, fiecare zi, fiecare ora conteaza atunci cand avem responsabilitati. In Psalmul 90:10-12, Moise spune ca omul traieste in medie 70 de ani, iar cei norocosi ajung si pana la 80 de ani. Daca facem un calcul simplu si scadem anii care deja au trecut din viata noastra o sa vedem ca viata trece mai repede decat am fi crezut. Acest lucru ar trebui sa ne faca sa observam importanta fiecarei zile. Domnul Isus a spus in Ioan 9:4 ca atat “cat este ziua, trebuie sa lucrez …vine noaptea cand nimeni nu mai poate sa lucreze”. Ca si crestini, timpul pe care il avem nu ne apartine ci este al lui D-zeu, in consecinta el trebuie trait dupa voia Lui si pentru implinirea sarcinii care ne-a fost data.

2. Matei 25:1-13.Domnul Isus compara intrarea in imparatia cerurilor cu 10 fecioare care ies in intampinarea mirelui. Cinci dintre ele se pregatisera luand ulei din belsug pentru candelele lor, in timp ce pe celelalte cinci le-a gasit mirele nepregatite neavand ulei pentru a tine candelele aprinse. Ceea ce s-a intamplat este ca primele cinci au putut sa intre la nunta, iar celelalte au ramas afara. Isus ne invata ca lampa marturiei noastre trebuie sa straluceasca mereu. Despre noi El spune ca suntem lumina lumii (Matei 5:14-16). Uleiul din pilda Domnului Isus reprezinta Duhul Sfant, iar modul in care lampa noastra lumineaza determina prezenta si lucrarea Duhului Sfant in noi. Suntem sfatuiti cum sa traim in Efeseni 5:15-21 si cum sa fim intotdeauna umpluti cu Duhul Sfant. Am eu suficient untdelemn pentru candela mea astazi? Straluceste lumina prezentei Duhului Sfant in mine, pentru ca cei din lume sa o vada? Duhul Sfant este cel care ne pecetluieste si care ne aduce recunoasterea lui D-zeu.

3. Matei 25:14-29. Isus le-a mai spus apostolilor o pilda, in care un om bogat si-a incredintat intreaga avere la trei din slujitorii sai. Unuia i-a dat 5 talanti, altuia 2 iar celui de-al treilea un talant. Fiecare din ei avea o mare responsabilitate, acea de a aduce profit stapanului lor. In momentul in care stapanul s-a intors si le-a cerut socoteala vedem ca doi dintre ei si-au dus la indeplinire sarcina si au fost rasplatiti pentru munca lor iar al treilea a fost pedepsit aspru pentru lipsa sa de rezultate. Tuturor ni s-a dat unul sau mai multi talanti (Romani 12:3-6). Daca ii folosim pentru slava lui D-zeu vom fi binecuvantati la intoarcerea stapanului nostru, dar daca refuzam sa ii folosim atunci vom fi aspru pedepsiti, Matei 25:29.

Haideti sa ne punem urmatoarele intrebari: Ne folosim timpul in mod intelept pentru stapanul nostru? Ne preocupam sa avem mereu untdelemn in candela noastra pentru ca marturia pe care o aducem Domnului sa fie plina de Duhul Sfant? Ne folosim abilitatile si calitatile in slujba lui Dumnezeu? Raspunsul la aceste intrebari ne va spune daca putem astepta moartea fizica sau intoarcerea Domnului cu incredere sau cu teama.

Harul Domnului Isus sa fie cu noi toti!

 

Harul Domnului Isus sa fie cu noi toti!

This entry was posted in Predici. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code