Dumnezeul meu personalizat

1 Corinteni 15:34, “Veniti-va in fire, cum se cuvine, si nu pacatuiti! Caci sunt intre voi unii care nu cunosc pe Dumnezeu: spre rusinea voastra o spun”

Un tanar a fost intrebat la un moment dat de un predicator “Crezi tu in Dumnezeu?” Dupa cateva secunde de gandire el a raspuns “Da, am Dumnezeul meu personal in care cred”. Multi oameni au facut din Dumnezeul adevarat unul care sa poata fi perceput de mintile lor, un Dumnezeu personalizat. Un Dumnezeu mic, care sa poate fi pus intr-o cutie si scos doar atunci cand au nevoie de El.  As vrea astazi sa vedem cum au ajuns unii sa slujeasca unui Dumnezeu personalizat si in acelasi timp sa ne cercetam vietile ca nu cumva si noi sa fi facut aceeasi greseala care ne poate fi fatala, 2 Corinteni 13:5 “Pe voi insiva incercati-va daca sunteti in credinta. Pe voi insiva cercetati-va. Nu recunoasteti voi ca Isus Hristos este in voi? Afara numai daca sunteti lepadati.”

Il fac pe Dumnezeu ignorant – Evrei 4:13,” Nicio făptură nu este ascunsă de El, ci totul este gol şi descoperit înaintea ochilor Aceluia cu care avem a face”.

a)      Spun ca il iubesc pe D-zeu, dar in acelasi timp se barfesc, ranesc si isi urasc aproapele, 1 Ioan 4:20, “Daca cineva spune, il iubesc pe Dumnezeu, dar isi uraste fratele, este un mincinos; caci daca nu-l iubeste pe fratele sau, pe care l-a vazut, nu-l poate iubi pe Dumnezeu pe Care nu l-a vazut”.

b)      Spun ca il iubesc pe Cristos, dar zilnic ignora poruncile sale – Ioan 14:15, “Daca ma iubiti, veti pazi poruncile mele”.

c)      Spun ca sunt spirituali, dar cu toate acestea traiesc ca cei din lume – Romani 8:12-13   “Deci fratilor, noi nu suntem datori fata de fire, ca sa traim potrivit ei! Pentru ca daca traiti potrivit firii veti muri, dar daca prin Duhul dati mortii faptele trupului, veti trai!”

d)      Spun ca sunt prea saraci ca sa daruiasca, dar cu toate acestea isi permit sa isi renoveze casele, sa isi schimbe masinile, sa merarga in concedii, s.a.m.d. – Fapte 5:1-11.

Il fac pe Dumnezeu slab –Geneza 17:1, “…Eu sunt Dumnezeul cel Atotputernic. Umblă înaintea Mea şi fii fără prihană”.

a)      Nu au incredere ca D-zeu isi va respecta promisiunile – Romani 8:28                           “Noi stim ca toate lucreaza impreuna spre binele celor ce-L iubesc pe Dumnezeu, al celor ce sunt chemati dupa planul Sau”.

b)      Nu au incredere ca le va acoperi nevoile – Matei 6:31-32                                            “Asadar, sa nu va ingrijorati zicand: ce vom manca? sau ce vom bea? Sau cu ce ne vom imbraca?, caci toate aceste lucruri paganii le cauta! Tatal vostru cel ceresc stie ca aveti nevoie de toate acestea.”

c)      Isi scuza pacatul, spunand ca sunt doar simpli oameni si asa sunt facuti – Romani 6:22, “Dar acum, odata ce ati fost izbaviti de pacat si v-ati facut robi ai lui Dumnezeu, aveti ca rod sfintirea, iar ca sfarsit viata vesnică.”

d)      Adesea cand ceva se intampla in viata lor se intreaba, “Oare cum poate face Dumnezeu din acest lucru ceva bun pentru mine?” – 1 Corinteni 10:13, “Nu v-a ajuns nicio ispita care să nu fi fost potrivita cu puterea omeneasca. Si Dumnezeu, care este credincios, nu va ingadui să fiti ispititi peste puterile voastre; ci, impreuna cu ispita, a pregatit si mijlocul să iesiţi din ea, ca s-o puteti rabda.”

Il fac pe Dumnezeu orb – Psalmul 139:7-12, “Unde ma voi duce departe de Duhul Tau şi unde voi fugi departe de fata Ta? Dacă ma voi sui in cer, Tu esti acolo; daca ma voi culca in Locuinta mortilor, iata-Te si acolo; daca voi lua aripile zorilor si ma voi duce sa locuiesc la marginea marii, si acolo mana Ta ma va calauzi, si dreapta Ta ma va apuca. Daca voi zice: „Cel putin intunericul ma va acoperi si se va face noapte lumina dimprejurul meu!” Iata ca nici chiar întunericul nu este intunecos pentru Tine; ci noaptea straluceste ca ziua, şi intunericul, ca lumina”.

Isi dau toata silinta ca cei care ii cunosc sa ii vada ca pe niste oameni drepti si spirituali, incercand sa ascunda cat mai bine pacatul din viata lor, dar uita ca nu se pot ascunde de fata Domnului – Eclesiastul 12:14, “Căci Dumnezeu va aduce orice faptă la judecată, şi judecata aceasta se va face cu privire la tot ce este ascuns, fie bine, fie rău.”

Gasesc mereu scuze penibile si banale pentru a-si scuza lipsa de la inchinare, de la slujire, de la ajutorare, lipsa unei vieti adevarate de rugaciune si de cercetare a cuvantului. Gasesc mereu timp pentru nevoile lor fizice dar nu mai au energie si timp ca sa hraneasca si sufletul lor. Si astfel ajung sa fie niste fantome spirituale, crestini neroditori si carnali a caror destinatie comform scripturii nu va fi diferita de a celor ce au respins evanghelia lui Cristos.

Lincoln a spus la un moment dat: “ Putem sa prostim pe toti oamenii uneori, iar pe unii dintre ei ii putem prosti mereu, dar nu putem sa prostim toti oameni mereu.” Trebuie sa realizam ca Dumnezeu nu poate fi prostit niciodata asa cum unii au ajuns sa creada si cu cat vom incerca mai mult sa facem asta cu atat ne fom scufunda mai mult in pacat si intuneric, Galateni 6:7, “Nu va inselati: Dumnezeu nu Se lasa să fie batjocorit. Ce seamănă omul, aceea va şi secera.”

Harul Domnului Isus sa fie cu noi toti!

This entry was posted in Predici. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code