Invatatura biblica despre post

Vreau sa dezbatem astazi un subiect din Cuvantul lui Dumnezeu care este considerat de foarte multi crestini, plictisitor si neimportant si anume postul. Am auzit foarte putine lectii si predici cu privire la post si din cauza aceasta nici eu nu am considerat postul ca fiind un lucru prea important in slujirea mea pentru D-zeu pana sa incep cu adevarat sa studiez si sa caut invataturi cu privire la post. Traim astazi intr-o cultura in care Mall-urile, McDonald’s si Pizza Hut sunt adevarate locuri de pelerinaj, o cultura in care postul a ajuns sa fie ceva deplasat si demodat. Pentru foarte mult timp postul a avut o reputatie proasta atat in cadrul Bisericii cat si in afara ei. Din cercetarile care s-au facut a reiesit ca intre anii 1861 si 1954 nu s-a scris nici o carte sau publicatie despre post. Desi in ultimul timp s-a manifestat un interes pentru post suntem inca departe de regasirea echilibrului biblic.

Sunt doua cauze majore pentru care postul a fost neglijat aproape total o perioada mare de timp, desi este atat de des mentionat in Scriptura si a fost practicat cu ardoare de crestini timp de secole:

  1. Prima cauza ar fi ca postul si-a creat o reputatie foarte proasta din timpul evului mediu datorita modului in care era practicat.In acele vremuri postul era dus pana la extrem ajungand ca practicarea sa, sa fie o adevarata tortura si un chin. Cum astazi cultura moderna se opune puternic exceselor de orice fel postul a fost ignorat aproape total deoarece se confunda tinerea postului cu tortura fizica.
  2. A doua cauza ar fi ca in zilele noastre este o puternica propaganda in ceea ce priveste regularitatea cu care ar trebui sa mancam si anume trei mese pe zi plus cateva gustari intre ele iar daca nu facem acest lucru o sa ajungem in pragul infometarii. Acest lucru impreuna cu mentalitateaca ca este o calitate sa iti satisfaci orice pofta a facut din post ceva demodat.

Astazi cand cineva incearca sa tina un post se loveste de mule ori de replicile celor din jur care ii spun ca postul este daunator sanatatii, ca iti va epuiza puterea si nu vei mai putea munci, etc.Acestea sunt insa doar prejudecati neintemeiate pentru ca este dovedid faptul ca trupul omenesc nu poate supravietui mult timp fara aer si apa dar poate rezista multe zile fara hrana.Daca este practicat corect postul nu numai ca nu dauneaza organismului dar are chiar efecte fizice benefice.

Cand privim in scriptura vedem ca cele mai importante personaje din ea au practicat postul si in aceasta lista intra Moise, David, Ilie, Daniel, apostolul Pavel si insusi Domnul Isus. Postul insa nu a fost o practica exclusiv crestina ci toate religiile lumii ii recunosc meritul. Aici ii includem pe Confucius, Platon, Socrate, Aristotel si chiar pe Hippocrate parintele medicinei care credeau si practicau postul.

Pretutindeni in Biblie postul presupune abtinerea de la mancare in scopuri spirituale. Postul este confundat adesea cu o cura de slabire, insa aceasta are doar scopuri fizice, nu spirituale. Intotdeauna postul biblic a fost practicat in scopuri spirituale.

In scriptura gasim mai multe tipuri de post. Postului normal este abtinerea de la orice fel de hrana solida sau lichida cu exceptia apei pentru o perioada mai scurta sau mai lunga de timp. In Luca 4:2 ni se spune despre Domnul Isus ca a postit timp 40 de zile iar in acestea s-a abtinut de la hrana.

In Daniel 10:3 scriptura ne vorbeste despre un post partial care implica restrictii cu privire doar la anumite alimente, nu abtinere totala de la a manca. Nu ni se spune si motivul pentru care Daniel a facut acest lucru insa putem face asta astazi de exemplu din motive de sanatate.

Avem insa exemple in Cuvantul lui D-zeu si pentru ceea ce noi numim astazi post total sau negru care implica abtinerea atat de hrana cat si de la apa, insa in biblie aceasta era o masura luata in cazuri disperate sau cand crestinii treceau prin mari pericole.In Estera 4:16 ,Estera ii spune lui Mardoheu sa stranga pe toti iudeii si sa posteasca pentru ea fara sa manance sau sa bea timp de trei zile. Deasemenea in cartea lui Iona regasim postul negru tinut de niniveni cu scopul de a-l indupleca pe D-zeu sa nu ii distruga datorita imoralitatii in care traiau. In Fapte 9:9 citim despre un astfel de post practicat de Pavel dupa intalnirea sa cu Domnul Isus.

Ceea ce au facut Moise (Deuteronomi 9:9) si anume sa tina un post total de 40 de zile este ceva supranatural, o exceptie de la regula, el fiind capabili sa faca acest lucru doar prin putere divina.

Pentru unii oameni postul regulat a avut un efect atat de profund incat acestia au incercat sa gaseasca o porunca biblica care sa impuna postul tuturor crestinilor.Incercarea lor a fost insa zadarnica deoarece nu exista legi biblice care sa porunceasca postul regulat, insa libertatea pe care ne-o acorda Evanghelia cu privire la acest aspect nu inseamna delasare sau ignorare, ci doar o varietate de alegeri posibile. Neexistand legi care sa ne constranga avem libertatea sa postim oricand dorim. Pentru Pavel libertatea cu privire la acest lucru inseamna angajarea in a-l urma “in posturi adesea” (2 Cor.11:27). Nu trebuie deasemenea sa uitam sfatul lui Pavel care ne spune in Galateni 5:13 sa “nu faceti din libertate o pricina ca sa traiti pentru firea pamanteasca”.Adica cu alte cuvinte daca biblia nu ne porunceste direct sa facem ceva anume asta nu inseamna ca trebuie sa ignoram total acel lucru si sa traim doar pentru firea noastra pamanteasca.

Desi sunt multe pasaje in Biblie care trateaza subiectul postului as vrea sa ne concentram atentia asupra a doua dintre ele. Primul ar fi invatatura Domnului Isus despre post in predica de pe munte din Matei 6. Invatatura lui Isus de aici despre post este pusa in legatura cu invataturile despre darnicie si rugaciune ca si cum era de la sine inteles ca darnicia, rugaciunea si postul trebuie sa faca parte din viata oricarui crestin.

Nu putem exclude postul din invatatura Sa (Matei 6:16) asa cum nu putem exclude darnicia sau rugaciunea. Acestea fiind spuse trebuie sa observam ca aceste cuvinte ale lui Isus din Matei 6 nu constituie o porunca, ci sunt doar indicatii cu privire la practica din viata oricarui crestin .Al doilea pasaj la care as dori sa privim este Matei 9:15 in care Domnul Isus le raspunde ucenicilor lui Ioan Botezatorul care il intrebasera de ce ucenicii Sai nu postesc asa cum faceau ei si fariseii? Nu putem sa ignoram cuvintele Domnului Isus din acest verset in care spune limpede ca dupa ce El va pleca se asteapta ca ucenicii Sai sa posteasca. Desi cuvintele Sale nu sunt sub forma unei porunci observam totusi ca Domnul sustine importanta postului in viata crestinilor si se asteapta ca ei sa il practice. Foarte multi crestini astazi s-au obisnuit sa aiba o slujirea, sa o numim ieftina adica fara nici un sacrificiu major pentru D-zeu. De ce darnicia a fost unanim recunoscuta ca element al slujirii crestine astazi, iar postul este de foarte multe ori ignorat? In biblie citim de cel putin la fel de multe ori despre post cum citim despre darnicie. Raspunsul este, ca societatea in care traim este o societate de consum iar postul presupune un sacrificiu cu mult mai mare decat daruirea banilor.

Este important sa observam ca afirmatia Domnului Isus din Matei 6:16-18 cu privire la post trateaza o problema de motivatie, Postul trebuie sa se concentreze intotdeauna asupra lui Dumnezeu, sa il aiba pe El ca element central si nu asupra intereselor noastre proprii. Sunt multi oameni astazi care cred ca daca o sa posteasca cateva zile atunci Dumnezeu o sa le aduca la picioare toata lumea. Fiecare dintre noi trebuie sa slujim lui Dumnezeu cu post si rugaciuni asa cum ni se spune in Luca 2:36-37 ca facea prorocita Ana si in Fapte 13:1-3 ca faceau crestinii din Antiohia. Astfel vom ajunge sa-l iubim pe Binefacatorul nostru mai mult decat binecuvantarile pe care ni le da.

Odata ce scopul principal al postului a fost bine fixat in inimile noastre as vrea sa ne indreptam atentia si asupra scopurilor sale secundare. Mai mult ca oricare alta disciplina postul scoate la iveala lucrurile care ne domina viata cu adevarat ceea ce constituie un mare castig pentru ucenicul adevarat care doreste sa fie transformat dupa chipul lui Isus Hristos. Mandria, mania, gelozia, daca sunt in noi ele vor iesi la iveala in timpul postului. Vom spune la inceput ca aceste lucruri reies din cauza foamei insa apoi vom intelege ca modul in care ne comportam atunci cand postim ne arata lucrurile care se afla in interiorul nostru.

Postul ne reaminteste ca “omul nu traieste numai cu paine,ci cu orice cuvant care iese din gura lui D-zeu” (Matei4:4). D-zeu si nu mancarea este ceea ce ne sustine si de multe ori tindem sa uitam acest lucru si ajungem sa slujim pantecului nostru. Prin urmare a tine post nu inseamna atat a ne abtine de la a manca cat de a ne hrani cu Cuvantul lui D-zeu. Postul este un ospat, amintiti-va ce a spus Domnul Isus in Ioan 4:31-34. Afirmatia Lui nu este o simpla metafora ci de fapt ne spune ca suntem hraniti si intariti de puterea lui D-zeu, iar in predica de pe munte din Matei 6 ne zice sa nu fim tristi si cu fetele posomorate cand postim pentru ca atunci suntem cu adevarat hraniti si intariti spiritual.

Postul usureaza mentinerea unui bun echilibru al vietii. Cu foarte mare usurinta ajungem sa dam intaietate multor lucruri neimportante din viata noastra si sa ravnim la ele devenind treptat sclavi ai acestor lucruri. Pavel spune in 1Cor.6:12 ca “toate lucrurile imi sunt ingaduite dar nu toate imi sunt de folos, toate imi sunt ingaduite dar nu ma voi lasa stapanit de ceva”,iar in 1Cor.9:27 spune “ma port aspru cu trupul meu si-l tin in stapanire”. Dorintele si nazuintele noastre umane sunt asemenea raurilor care tind sa se reverse peste maluri, postul este cel care ne ajuta sa le pastram in albia lor si sa mentinem un bun echilibru in viata noastra.

Foarte multi oameni au scris despre binefacerile postului si aici amintim eficienta in rugaciunea de mijlocire, calauzirea in luarea deciziilor corecte, apropiere de D-zeu, eliberarea de anumite pofte de care putem fi subjugati, binefacere fizica, s.a.m.d.

Multi crestini nu cunosc aproape nimic cu privire la practicarea postului, astfel ca cei care doresc sa posteasca trebuie sa-si insuseasca cateva elemente de baza. La fel ca in orice disciplina trebuie sa incepem treptat, pentru ca inainte sa invatam sa alergam trebuie sa invatam sa mergem. Atunci cand incepem sa postim ar fi indicat sa incepem cu un post de 24 de ore iar perioada de timp dintre doua pranzuri este considerata drept cea mai indicata. Sucurile de fructe si legume sunt indicate in timpul postului. Pentru inceput cine doreste sa posteasca ar trebui sa tina un astfel de post de 24 de ore o data pe saptamana timp de cateva saptamani. Dupa acest timp in care ati realizat un anumit progres si organismul este pregatit pentru a suporta un post pe o perioada ceva mai lunga incercati sa postiti timp de 36 de ore, care presupune abtinerea de la 3 mese. In acest timp s-ar putea sa simtiti senzatia de foame sau disconfort stomacal insa nu este o foame reala, ci doar ca dupa ani la rand de obisnuinta in care ati mancat oricat de mult ati crezut de cuviinta stomacul are in reflex sa emita semnale de foame la anumite ore. In multe privinte stomacul este ca un copil rasfatat care are nevoie de disciplina si nu de indulgenta.

Se poate posti si pe perioade mai lungi de timp  s-a ajuns si la peste 40 de zile de post fara mancare insa asa cum spuneam totul trebuie inceput treptat si cum cred ca majoritatea dintre noi suntem la nivelul de incepatori la acest capitol, nu o sa intru deocamdata in detalii cu privire la postul pe o perioada mai indelungata.

Ceea ce nu trebuie niciodata uitat este scopul principal al postului. Postul este o disciplina spirituala initiata de D-zeu pentru a ne poate apropia mai mult de El si nu ar trebui sa mai fie neglijat de crestini.

Desi biblia trateaza postul doar facand referire la abtinerea de la mancare, as sugera acelora care doresc sa posteasca daca pot sa faca un pas mai departe si anume sa incerce in acea perioada sa se detaseze de  mijloacele mass media cu ar fi tv, calculator, radio, ziare, care de foarte multe ori ne otravesc inimile si mintile si sa incerce sa petreaca mai mult timp impreuna cu cei mai putin binecuvantati ca ei care trec prin suferinte, necazuri sau foamete.

Postul a fost practicat atat de poporul Israel cat si de crestinii bisericii primare (Fapte 14:23) si oricare ar fi fost motivele care i-au insufletit pe acestia sa indeplineasca cu zel si statornicie postul, ele trebuie sa ne insufleteasca si pe noi astazi. Amin!

This entry was posted in Predici. Bookmark the permalink.

One Response to Invatatura biblica despre post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code