Diferenta dintre biserica primara si biserica actuala

Se spune ca trebuie cu totii sa invatam din greselile si succesele trecutului. Sa aplicam cea ce a avut succes in trecut si sa evitam sa facem aceleasi greseli pe care le-au facut si altii. Vreau in aceasta dimineata sa ne gandim la biserica primara despre care citim in Noul Testament, la istoria ei, la lucrarea ei si la impactul pe care l-a avut in viata oamenilor. Pe masura ce cercetam cuvantul Domnului, as vrea sa ne punem o intrebare extrem de importanta: Cum reusea biserica primara sa castige mii de suflete pentru Cristos, iar noi astazi reusim sa intoarcem doar cateva suflete pe an?

Cuvantul Domnului ne spune in Fapte 2:41 si apoi in Fapte 4:4 modul in care evanghelia lui Cristos lua amploarea in biserica primara, iar secretul acestei minunate lucrari a fost oamenii transformati complet si intorsi cu toata inima la Cristos, Fapte 2: 42-47.

Astazi nu este nevoie sa purtam tricouri cu inscriptii crestine, sa avem carti de vizita pe care sa scrie ca suntem crestini sau sa umblam cu biblia in mana peste tot pe unde mergem, pentru ca intr-o lumea atat de pacatoasa si cazuta din punct de vedere moral si spiritual, transparenta sfinteniei din noi ar fi de ajuns pentru a-l putea face vizibil pe Domnul Isus.

Filosoful german Nietsche spunea: “ arata-mi puterea de transformare a Mantuitorului tau in viata ta si voi crede si eu in El”. Daca Mantuitorul tau nu a putut sa iti schimbe tie viata, atunci cum o va putea El schimba pe a mea?. O viata transformata este cea mai buna carte de vizita pe care o putem avea, vietile si faptele noastre de credinta.

Daca crestinismul se face doar duminica iar in restul saptamanii Cristos nu este facut cunoscut oamenilor prin vieti sfinte, vorbire curata si purtare dreapta, cum vom putea reusi sa aducem suflete la D-zeu? Din acest motiv biserica la nivel mondial scade numeric, pentru ca a scazut standardul de sfintenie si ravna pentru impartasirea evangheliei cu cei pierduti.

Crestinii din biserica primara erau oameni cu adevarat transformati si nascuti din nou, nu mai traiau ei, ci Cristos traia prin ei. Motto-ul vietii lor era Filipeni 1:21. O inima transformata de Duhul lui D-zeu da nastere unei trairi sfinte, iar Domnul Isus spune, “din prisosul inimii vorbeste gura”, “acolo unde este comoara ta acolo este si inima ta”. Daca intr-adevar Domnul Isus ocupa toata inima ta, atunci gura ta nu va putea sa se abtina sa nu vorbeasca despre El.

Sa citim cateva versete din scriptura cu privire la cunoasterea lui D-zeu si la a face voia Lui (Tit 1:16, Filipeni 2:14-16, 2 Corinteni 3:2-3). Astazi bisericile care se proclama a fi biserica noului testament sunt interesate doar sa arate ca sunt mai bune decat celelalte, in timp ce pe crestinii din biserica primara ii interesa doar sa il arate pe Cristos in viata lor. Daca ei erau gata oricand sa isi dea viata pentru Cristos, noua astazi de multe ori ne este chiar rusine sa vorbim despre El.

Un doctor de renume, James Stuart spunea ca cea mai mare amenintare pentru biserica Domnului nu este prigonirea, foametea, necazurile, comunismul sau orice alt lucru de aceasta natura, ci sunt acei crestini care incearca sa se furiseze in imparatia lui D-zeu fara sa faca nimic pentru Cristos. Acei crestini neroditori, crestini de duminica despre care nimeni nu stie ca sunt crestini pentru ca niciodata nu il impartasesc cu cei din jurul lor pe Cristos. Asta este cea mai mare amenintare pentru biserica din zilele noastre. Este atat de trist sa vezi crestini care la inceputul umblarii lor cu Cristos erau atat de entuziasmati si plini de ravna pentru lucrarea Domnului si care astazi s-au plafonat si s-au lasat prada ingrijorarilor si problemelor acestei vieti pierzand astfel din vedere motivul principal pentru care se afla pe acest pamant. Si mai trist este sa auzi ca si ei realizeaza acest lucru dar nu reusesc sa gaseasca iesirea din acest  blocaj spiritual.

Avem astazi distribuitori de tot felul, de tigari, bauturi, mancare, materiale de constructii, dar nu prea mai exista distribuitori ai evangheliei. Crestinii din biserica primara depuneau marturie despre Isus, orice tanar sau batran vorbea despre Cristos in scoala, la slujba, in piete si oriunde se aflau. Cu toti erau implicati in lucrarea bisericii, Fapte 8:4. Evanghelizarea nu era facuta doar de predicatori sau misionari ci de fiecare crestin in parte. Asta este diferenta dintre crestinismul de azi si cel din primul secol, Matei 25:24-30. Realitatea trista este ca pentru multi crestini aceste invataturi au ajuns sa fie asemenea povestilor nemuritoare pentru copii, ele nu mai reprezinta o realitate vie.

Pe langa faptul ca erau oameni complet schimbati crestinii bisericii primare erau devotati si ascultatori lui D-zeu, ei aveau deplina incredere ca D-zeu se va ocupa de toate nevoile lor atata timp cat ei fac lucrarea Sa. Ei erau deplin convinsi ca in timp ce ei lucrau in via Domnului, Domnul lucra in viata lor binecuvantari extraordinare, Marcu 10:28-31.

Ce s-ar fi intamplat daca crestinii din biserica primara nu ar fi predicat evanghelia? Ce s-ar fi intamplat daca cei ce ti-au spus tie vestea cea buna si te-au adus la Isus ar fi tacut? Ai fi si acum in pacat, departe de D-zeu si condamnat, Romani 6:23.

Nu mai exista acelasi succes in lucrare astazi pentru ca multi dintre crestinii de azi si-au schimat doar religia nu si viata. Dragii mei, fiecare in parte vom fi recunoscuti dupa roadele noastre de oamenii din lume pe acest pamant si de Domnul Isus la judecata, Matei 7:18-21. In ziua judecatii multi dintre cei ce pretindeau ca sunt crestini dar nu au adus roada imparatiei lui D-zeu prin impartasirea evangheliei vor fi lasati in afara cerurilor, Matei 7:22-23.

Domnul sa ne intareasca si daca ne-am pierdut dragostea dintai atunci sa ne mustre si sa ne smereasca pentru ca dragii mei, mai bine greu incercati dar sa fim in ceruri decat linistiti si relaxati si sa ajungem in iadul vesnic, Matei 5:29-30.

Ca sa raspund la intrebarea cu care am inceput lectia: De ce a disparut pasiunea crestinilor pentru evanghelizare? Cred ca raspunsul este unul multiplu: Poate pentru ca nu au reusit sa creasca spiritual si astfel si in dragostea lor pentru cei pierduti in pacat, sau pentru ca astazi crestinii nu mai vad pacatul ca pe ceva care aduce moartea, poate ca s-au lasat acaparati de grijile acestei vieti pamantesti iar casa pentru ei nu mai este cea din ceruri ci cea de pe acest pamant pentru care muncesc zi si noapte sa o intretina, sau poate ca s-au obisnuit cu raul din jurul lor si nu mai reactioneaza la fel cum o faceau la inceputurile umblarii lor cu Domnul. Oricare ar fi motivul, consecintele sunt de natura vesnica, Apocalipsa 2:1-5. Haideti sa ne dam toata silinta sa urmam invatatura sfantului apostol Petru pe care o gasim in 1 Petru 4:11. Domnul sa ne binecuvanteze. Amin!

This entry was posted in Predici. Bookmark the permalink.

2 Responses to Diferenta dintre biserica primara si biserica actuala

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code