12 Oameni simpli

Din momentul in care am inceput sa studiez scripturile am fost foarte interesat de viata si lucrarea celor 12 apostoli. Am cercetat mai multe materiale despre ei si am primit o mare incurajare in timp ce faceam acest lucru asa ca am decis sa pregatesc o lectie despre cei 12 apostoli pe care am numit-o, 12 oameni obisnuiti. Este trist ce se intampla astazi in lumea religioasa, confuzia oamenilor cand vine vorba despre apostolii Domnului Isus si de modul in care ei sunt priviti, slaviti si onorati de multe ori mai des decat insusi Domnul Isus Cristos. Avand in vedere aceste lucruri am considerat ca este absolut necesar un studiu despre cei 12 apostoli si despre adevarata lor natura.

Personalitatile acestor 12 oameni sunt atat de familiale pentru fiecare dintre noi, pentru ca ei sunt in multe lucruri asemenea noua si asemenea multor altor oameni pe care ii cunoastem. Sunt persoane reale cu care ne putem identifica in multe momente in viata noastra si atat greselile cat si triumfurile lor le gasim in relatari fascinante pe tot parcursul bibliei. Nici unul dintre ei nu era recunoscut ca fiind foarte educat sau erudit si nu ni se spune despre ei sa fi fost buni oratori sau teologi. Nici unul nu se remarcase prin calitati exceptionale si abilitati intelectuale impresionante ci din contra erau predispusi la greseli de vorbire, atitudine, lipsa a credintei si esecuri, Luca 24:25.

Prin simplitatea lor au reusit sa rupa orice bariera politica si religioasa. Unul fusese zelot, un radical care dorea sa rastoarne legea romana, altul era vames, vazut drept tradator de semenii sai evrei, cel putin patru daca nu chiar sapte erau pescari, iar ceilalti erau cel mai probabil comercianti si meseriasi desi nu ni se spune cu siguranta ce faceau inainte sa il urmeze pe Cristos. Majoritatea erau din Galilea, o regiune agricola la intersectia mai multor drumuri comerciale si care a fost casa lor pe parcursul misiunii si lucrarii lui Isus. Cu toate greselile si defectele lor de caracter, pe cat de obisnuiti si comuni au fost, acesti barbati au dus mai departe o lucrare deosebita care nu va putea fi niciodata uitata si stearsa si care a avut un impact cutremurator asupra lumii. Lucrarea facuta de Domnul prin ei continua sa ne influenteze si pe noi astazi la 2000 de ani distanta. Dumnezeu in mod divin a imputernicit si a folosit acesti oameni pentru a raspandi mesajul evangheliei, rascolind intreaga lume asa cum Luca ne spune in Fapte 17:6.

Oameni obisnuiti, ca mine si ca tine, au devenit instrumentele prin care mesajul mantuirii a fost dus pana la marginile pamantului.

Din momentul in care Isus si-a inceput lucrarea publica in orasul sau natal Nazaret a creat mari controverse, oamenii din comunitatea in care traia au incercat sa-l omoare imediat dupa ce a vorbit pentru prima data in sinagoga locala, Luca 4:28-30. Oarecum ironic Domnul Isus a devenit foarte popular printre oamenii din regiunea Galileei, iar pe masura ce vorba despre minunile Lui se raspandea in intreg tinutul, multimi de oameni veneau sa il vada si sa il asculte, Luca 5:1. A fost nevoie ca la un moment dat Domnul sa se urce intr-o barca si sa se indeparteze usor de tarm pentru a putea vorbim multimii numeroase adunate acolo. Nu a fost o coincidenta faptul ca acea barca ii apartinea chiar lui Simon cel pe care Domnul l-a numit mai tarziu Petru si care a fost unul dintre cei 12 apostoli ai Lui.

Multi oameni nu inteleg de ce Domnul Isus nu a exploatat mai bine popularitatea Sa si de ce nu s-a folosit de orice metoda pentru a inlatura pe cei ce creau controverse, sa puna in aplicare orice strategie care ii putea creste sprijinul multimii si astfel sa invinga opozitia care ii statea inainte. El a facut insa exact opusul acestor lucruri si in loc sa preia drumul populismului exploatand astfel faima de care se bucura, El a inceput sa sublinieze tot mai mult acele lucruri care faceau ca mesajul Sau sa fie atat de controversat. Cam in momentul in care multimea oamenilor atinsese punctual ei maxim, Isus a predicat un mesaj atat de provocator si aspru prin continutul sau incat multimea l-a parasit la auzul cuvintelor Sale, doar putini alegand sa ii ramana alaturi, Ioan 6:66-67.

In momentul in care respingerea Domnului devenise majora, cand oamenii erau ostili fata de evanghelia pe care El o predica, urau invatatura harului in care El credea, desconsiderau pocainta pe care El o cerea si dispretuiau iertarea pe care El o oferea, a ales 12 dintre ucenicii Sai sa ii fie apostoli. Domnul Isus putea deja sa simta apropierea mortii Sale iar rastignirea Sa din acel moment era la mai putin de doi ani distanta.

Era momentul sa ii aleaga pe aceia care sa fie reprezentantii Sai oficiali in aceasta lume pentru a duce mai departe evanghelia Sa pentru mantuire si infiintarea bisericii.

ALEGEREA CELOR 12 APOSTOLI

Cei 12 apostoli au fost alesi si chemati personal de catre Domnul Isus, singurul care ii cunostea asa cum numai Creatorul lor ii putea cunoaste,Luca 9:1-2. Isus le stia toate calitatile si slabiciunile inainte de a-i alege, stia ca Iuda va fi cel care il va trada ( Ioan 6:70, Ioan 13:21-27 ) si totusi l-a ales si i-a dat aceleasi privilegii si binecuvantari ca la toti ceilalti,. Enumerarea celor 12 o gasim in patru locuri in scriptura, Matei 10:2-4, Marcu 3:16-19, Luca 6:13-16 si Fapte 1:13. In toate locurile apar aceleasi nume cu mici diferente, unii dintre ei fiind numiti si altfel iar in Fapte numele lui Iuda Iscarioteanul nu mai apare pentru ca el era mort. Cei 12 erau: Petru, Andrei, Iacov, Ioan, Filip, Bartolomeu numit si Nataniel in Ioan , Matei, Toma, Iacov fiul lui Alfeu, Simon zelotul,care mai este numit Levi sau Tadeu, Iuda fiul lui Iacov, numit si Simon si Iuda Iscarioteanul, tradatorul. Dintre acestia 12, Petru ,Iacov si Ioan au fost cei mai apropiati de Isus ei luand parte la toate evenimentele majore din lucrarea Sa ( Matei 17:1, Marcu 5:37, 13:3, 14:33 ).

Aceasta alegere privita din perspectiva umana a alegerii celor 12 ca trimisi ai Domnului sa propovaduiasca evanghelia in toata lumea si sa intemeieze biserica Sa parea sortita esecului avand in vedere ca principala calitate a acestor oameni era simplitatea lor, oameni perfect normali si obisnuiti. El nu a ales nici macar un rabin, un fariseu, un scrib, un carturar sau un preot ca sa poarte mesajul Sau il lume si sa il reprezinte pe El, ci prin alegerea acestor 12 oameni a adus o judecata religiei iudaice corupte din acele vremuri.

De ce a ales Domnul 12 si nu a ales 8 sau 24? Numarul  12 avea o importanta simbolica. Erau 12 triburi in Israel, dar Israel in acel moment era cazut in apostazie, religia iudaica era corupta si tot cea ce faceau se rezuma la fapte religioase bazate doar pe traditii omenesti, Marcu 7:6-9,13. Prin alegerea celor 12 apostoli, Hristos indica o noua conducere pentru noul Sau legamant si in acelasi timp emitea o judecata asupra celor 12 triburi ale lui Israel, Luca 22:29-30. Atunci cand in mod public Isus a ales 12 barbati sa-I fie apostoli, mesajul Sau a fost cat se poate de clar pentru toata lumea. Ei urmau sa reprezinta noul Israel sub noul legamant si in acelasi timp era o palma data tuturor liderilor religiosi ai vremii. De acea a fost foarte importanta refacerea numarului 12 prin alegerea unui alt apostol in locul lui Iuda dupa sinuciderea acestuia. A trebuit sa fie un barbat care umblase cu Domnul Isus in timpul lucrarii Sale pe pamant si care fusese martor la toate minunile, semnele si invataturile Sale. De acea in locul lui Iuda a fost ales Matia, Fapte 1:21-26.

Luca spune in cap. 6:13 “ El a ales dintre ei 12, pe care i-a numit apostoli”. Traducerea verbului apostello din greaca inseamna “trimisi”, iar substantivul apostolos se traduce ca “unul care este trimis”. Deci apostolii alesi de Isus urmau sa fie cei trimisi in lume, ambasadorii si reprezentantii legali ai Domnului, nu doar simpli curieri sau mesageri ai Lui. Traducerea exacta a cuvantului in aramaica, limba vorbita de Domnul Isus este “shaliah”. Shaliah era un reprezentant oficial al unei institutii, vorbea in numele acesteia cu autoritate, o reprezenta oriunde era nevoie dar niciodata nu transmitea mesajul sau ci doar mesajul instutitiei pe care o reprezenta.

Timpul pe care Isus il avea de petrecut cu cei 12 apostoli era relativ scurt, aproximativ 18 luni, timp in care i-a invatat scripturile si teologie, i-a disciplinat in ceea ce priveste trairea unei vieti evlavioase, i-a invatat sa se roage, cum sa ierte, cum sa slujeasca in smerenie si umilinta, le-a vorbit de lucrurile viitoare si le-a dat puterea sa vindece bolnavi, sa scoata demoni si sa faca alte minuni si semne. Alegerea celor 12 reprezinta un moment important in istoria evangheliei pentru ca imparte lucrarea Domnului in doua parti aproximativ egale ca durata dar nu si ca importanta. In prima parte a misiunii Sale, Domnul Isus a lucrat singur, minunile Lui erau facute intr-o zona limitata, iar invataturile Sale aveau un caracter elementar. Dupa alegerea celor 12, lucrarea Sa a luat o alta amploare, invatatura Lui era acum mult mai profunda si aspra iar minunile erau facuta la nivel mult mai larg.

PREGATIREA SI INSTRUIREA CELOR 12 APOSTOLI

Pregatirea si instruirea celor 12 apostoli de catre Domnul Isus nu a fost o sarcina usoara datorita faptului ca acestia erau oameni fara o educatie superioara, simpli si modesti. Totusi Domnul Isus urmarea nu ceea ce era vizibil ci cauta persoanele cu acele calificari spirituale si morale pentru a putea ocupa rolul de lideri in biserica Sa. Exemplele pe care le gasim in 1Timotei 3:2-7, Tit 1:6-9 si Evrei 13:7 ne dau o idee despre standardul foarte inalt pe care Domnul Isus il cere de la aceia care ii conduc pe ceilalti in credinta. Asta nu inseamna ca standardul de moralitate si sfintenie al celorlalti membri ai bisericii trebuie sa fie mai scazut, chiar Domnul Isus specifica acest lucru in Matei 5:48, insa liderii fiecarei biserici a Domnului trebuie sa fie un exemplu pentru toti ceilalti. Este imposibil sa fim perfecti pentru ca nici unul dintre noi nu putem fi astfel, Pavel spune asta in Romani 3:23, 3:10 si face referire chiar la natura lui pacatoasa in 7:18 si 1 Timotei 1:15. Cu toate acestea Dumnezeu i-a pacatosii asemenea noua, ii transforma prin harul si lucrarea Duhului Sau Sfant si ii foloseste ca unelte in imparatia Lui.

Multi crestini astazi devin descurajati si deznadajduiti atunci cand trec prin incercari spirituale iar marturia lor de credinta nu mai este la fel de puternica considerandu-se nedemni de chemarea pe care au primit-o insa vedem din exemplul personal al celor 12 apostoli ca acest lucru i se poate intampla oricui, ceea ce ne face sa intelegem ca puterea si credinta nu vine de la noi ci de la Tatal nostru ceresc. Acesti 12 oameni au reusit sa schimbe lumea cu evangelia lui Cristos, si asta nu prin puterile lor, nu datorita calitatilor lor deosebite ci doar datorita faptului ca Dumnezeu a lucrat prin ei.

D-zeu ii alege mereu pe cei umili, smeriti, blanzi si slabi pentru a schimba aceasta lume si citim despre asta in 1 Corinteni 1:20-21, 26-31. Cei 12 au reusit sa ajunga mari lideri spirituali si predicatori dar numai sub puterea si calauzirea Duhului Sfant.

Din momentul alegerii lor de catre Domnul ei au devenit ucenici ai Sai cu norma intreaga, si-au abandonat slujbele si casele si au intrat intr-un program intensiv de instruire spirituala, ce avea sa dureze aproximativ 18 luni. Aveau exemplu Domnului permanent, ascultau si primeau invataturile Sale, ii adresau intrebari si se bucurau de cea mai apropiata partasie cu El. In aceasta perioada Domnul Isus le-a dat posibilitatea sa slujeasca, i-a invatat, le-a dat insarcinari speciale, i-a incurajat cu dragoste, i-a corectat cu blandete aratand astfel cel mai eficient mod de a invata pe cineva este nu doar prin transmiterea de informatii ci prin implicarea profunda in viata acelora pe care ii inveti.

Cu toate acestea procesul instruirii lor nu a fost unul usor, cei 12 aratand de multe ori cat de greoi la pricepere puteau sa fie. Gasim in multe locuri in scriptura cuvintele Domnului Isus cu privire la nepriceperea lor ( Matei 15:16-17, 16:9, Luca 24:25). Ceea ce este important insa, este faptul ca scriptura nu acopera defectele si carentele caracterelor lor, nu doreste sa ne faca sa credem ca erau supersfinti sau luminati in mod special ridicandu-se astfel deasupra celorlalti oameni ci doreste sa ni-i prezinte cu slabiciunile lor. Aceasta prezentare a celor 12 ne face sa ne amintim cuvintele apostolului Pavel din 1 Corinteni 2:5.

De ce a fost atat de dificil procesul de instruire al apostolilor?

1. Pentru ca le lipsea invatatura spirituala, erau inceti la gandire, creduli si orbi in ceea ce priveste intelegerea invataturii Domnului Isus. Toti acesti termeni sunt folositi in Noul Testament  pentru a-i descrie. Intrebarea care se pune insa este cum a reusit Isus sa remedieze toate aceste lucruri? Pur si simplu continuand sa ii invete. Chiar si dupa inviere El a mai petrecut 40 de zile cu ei pe pamant iar in tot acest timp ii invata si ii instruia, Fapte 1:3.

2. Un al doilea motiv care a facut dificil procesul lor de instruire a fost lipsa lor de smerenie. Ca multi dintre noi si ei erau oameni mandri si plini de ei, petrecand foarte mult timp certandu-se despre cine va fi cel mai mare dintre ei (Matei 20:20-28, Marcu 9:33-37, Luca 9:46). Cum a reusit Isus sa rezolve problema lipsei lor de modestie si smerenie? Facandu-se pe El exemplu de umilinta si smerenie, Le-a spalat picioarele si s-a smerit pana la moartea pe cruce.

3. In al treilea rand, nu numai ca le lipsea intelegerea si smerenia dar deasemenea le lipsea si credinta. De patru ori doar in Evanghelia dupa Matei, Isus le spune “ O voi putin credinciosilor”(6:30, 8:26, 14:31, 16:8). In Marcu 4:40 Domnul Isus ii intreaba “Cum puteti sa nu aveti deloc credinta?” , iar in Marcu 16:14 dupa ce petrecusera atat de mult timp cu El, dupa inviere vedem cum Domnul Isus ii mustra din nou din cauza lipsei lor de credinta. Ce remediu a avut Isus pentru lipsa lor de credinta? A continuat sa infaptuiasca minuni si lucrari minunate care nu erau in special pentru beneficiul celor necredinciosi ci pentru intarirea credintei celor 12, Ioan 20:30.

4. Datorita lipsei lor de a-si lua un angajament permanent si serios. Atunci cand multimile erau incantate si aplaudau din cauza minunilor ce se faceau, erau incantati. Insa in momentul cand soldatii au venit in gradina Ghetsimani sa il aresteze pe Isus ei l-au parasit si au plecat, Marcu 14:50, iar Petru, cel pe care il considerau liderul lor l-a negat pe Isus si a jurat ca nu il cunoaste. Cum a reusit Domnul Isus sa schimbe acest defect al lor? Mijlocind pentru ei prin rugaciune, iar Ioan in cap. 17 prezinta rugaciunea lui Isus catre Tatal Ceresc in care il roaga sa ii ajute sa ramana credinciosi si uniti iar intr-o buna zi sa poata fi alaturi de El in ceruri.

5. Datorita lipsei lor de putere. Lasati singuri ei erau slabi si neajutorati mai ales atunci cand aveau de-a face cu cei ce li se impotriveau.  Ce a facut Domnul Isus pentru a indrepta acest lucru? In ziua Cincizecimii a trimis Duhul Sfant peste ei pentru a-i ajuta in lucrarea pe care o aveau de infaptuit si pentru a-i constientiza de puterea ce le fusese data.

Cand privim acest grup de oameni, la toate slabiciunile lor, la dificultatea cu care au fost invatati ne putem intreba oare de ce Isus nu a ales pe altii. De ce a ales oameni fara intelegere, fara smerenie, fara credinta, fara dorinta de angajament si fara putere? Dintr-un singur motiv. Pentru a ne face sa intelegem ca puterea Domnului se desavarseste in slabiciune, 2 Corinteni 12:9. Luca spune in cap 6:40 ca acest lucru trebuie sa fie valabil pentru fiecare ucenic.

Timpul desi relativ scurt petrecut de apostoli cu Domnul Isus a dat multa roada iar dupa inaltarea Domnului la ceruri si coborarea Duhului Sfant peste ei, acestia au primit putere si au fost capabili sa infaptuiasca tot ceea ce Cristos ii instruise sa faca. Cartea faptelor ne spune cum biserica a luat nastere, iar restul este doar istorie Acei barbati prin marturia pe care au lasat-o inca schimba lumea si astazi.

Odata cu alegerea celor 12 nu mai era cale de intors, nu exista o a doua sansa sau un plan de rezerva in cazul in care acestia esuau in privinta indeplinirea misiunii de o importanta monumentala pe care o aveau.

Strategia Domnului parea extrem de riscanta, intemeierea bisericii si raspandirea evangheliei statea pe umerii a 12 oameni cu multe slabiciuni asa cum am vazut, iar pregatirea lor a durat mai putin decat jumatate din cat ar dura astazi sa obtii o diploma in orice facultate. Dar Domnul Isus stia ce face. El stia ca succesul final al lucrarii Sale va fi dat de Duhul Sfant care urma sa ii calauzeasca pe apostoli in a duce la indeplinire instructiunile Sale. A fost o misiune care nu putea esua pentru ca Dumnezeu a fost mereu in control si de aceea trebuie sa ii dam Lui toata slava si gloria.

In ciuda obstacolelor cu care s-au confruntat, in mijlocul nenumaratelor persecutii si in cele din urma a martirizarii celor mai multi dintre ei pentru evanghelia lui Cristos, ei si-au indeplinit misiunea, iar acest lucru arata intelepciunea strategiei Domnului.

Aceasta lectie are menirea de a ne incuraja si intari in lucrarea noastra, are menirea de a ne reaminti si de a ne constientiza de misiunea care ne-a fost data si noua astazi, de a duce mesajul lui crucii si al apostolilor mai departe. De a ne arata ca D-zeu este cel care face lucrarea si are nevoie doar de o mana de oameni dar cu credinta neclintita in El ca sa faca minuni. Depinde doar de tine sa alegi sa fii asemenea apostolilor, o unealta de evanghelizare a lui Domnului. Daca te vei dedica lucrarii Sale, atunci El te va folosi intr-un mod in care nu ai fi crezut niciodata, 1Corinteni 1:27-29. Domnul sa ne binecuvanteze. Amin!

This entry was posted in Predici. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code